etiquette in de sauna

Etiquette in de sauna: dit zijn de (ongeschreven) regels bij een saunabezoek

Of u nou een regelmatige saunabezoeker bent of voor het eerst gaat, u krijgt in beide gevallen te maken met ongeschreven regels. Want ‘hoe heurt het’ bij een saunabezoek? We gaan in op de etiquette in de sauna.

Geen mobieltjes toegestaan

Om voor de hand liggende redenen moeten mobieltjes achterblijven in de kluisjes. Niet alleen wordt zo voorkomen dat er heimelijk foto’s of filmpjes worden gemaakt. Ook is het de bedoeling echt even tot rust te komen, zonder afleiding van de schermpjes, die het leven van velen normaal zo beheersen. Zorg ervoor dat hij op stil staat, zodat andere bezoekers niet gestoord worden tijdens het aan- en uitkleden bij de kluisjes.

Vooraf douchen

Bij binnenkomst in de sauna is het de bedoeling dat u een douche neemt, voordat u gebruik maakt van een saunacabine, zwembad of wellness-behandeling. Dit bevordert de hygiëne en zo blijft alles fris en schoon. Flink gezweet in één van de sauna’s? Neem dan ook achteraf steeds weer een douche.

Stilte graag

Het is een ongeschreven regel om in een sauna niet te praten. Dus ook niet te fluisteren. Soms wordt dit met bordjes per sauna aangegeven, maar niet altijd. Praat alleen als er expliciet staat aangegeven dat het om een goed-gesprek-sauna gaat, waarin dat geen probleem is. In gezamenlijke ruimtes als het restaurant, het zwembad of een ligweide buiten is praten gewoon gangbaar, maar liefst wel op een bescheiden volume, om andere gasten niet te storen.

Omgang met andere gasten

Iedereen wil zich graag op zijn of haar gemak voelen en niet bekeken worden. Anders dan bijvoorbeeld op een terrasje is het dus niet de bedoeling om uitgebreid naar anderen te kijken. Geef ook geen compliment of commentaar op het lichaam van anderen. Hoe goed bedoeld ook, het komt misschien toch minder goed aan, wanneer de ander naakt is. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte tussen uzelf en andere gasten. En ga niet met uw benen wijd zitten of liggen.

Geen slippers, wel een handdoek mee naar binnen

In verband met het risico op voetschimmel houdt u wellicht het liefst uw slippers aan wanneer u een sauna betreedt. Het is echter een ongeschreven regel om de slippers buiten te laten staan. Dit zodat er geen vuil mee naar binnen komt. Soms is dit overigens ook een officiële huisregel van een saunaresort.

Neem wel altijd een handdoek mee naar binnen. Het is de bedoeling om daarop plaats te nemen. Wilt u met uw voeten op de houten banken, dan moet de handdoek tot onder uw voeten komen. Ook kunt u uw handdoek eventueel omslaan, wanneer u dat prettig vindt.

sauna
Lees ook: Is het gezonder de sauna in de winter te bezoeken?

Gebruik van een badjas

Niemand kijkt raar op als u zonder badjas over het terrein loopt. Het is ook een goede manier om weer af te koelen. Al doen veel saunabezoekers hem wel aan of slaan ze even een handdoek om. In het restaurant wordt het echter van u verwacht er altijd 1 te dragen. Dat geldt ook voor de rustruimtes binnen, waar u op ligbedden kunt liggen. Heeft u geen badjas, dan kunt u die zo nodig bij de entree huren.

Badkledingdag

Controleer van tevoren of er in de sauna van uw bezoek badkledingdagen gelden. In dat geval is badkleding namelijk verplicht en mag u er dus niet ongekleed gebruik van maken.

Maak ruimte bij drukte in de sauna

Veel mensen maken graag liggend gebruik van een saunacabine. Als iedereen dat doet, dan is de beschikbare ruimte snel op. Prima wanneer het rustig is, maar wordt het drukker, maak dan meer ruimte, door te gaan zitten.

Claim geen ligbed

Net als bij hotels is het niet de bedoeling om met een handdoek een ligbed te claimen. Gaat u even naar het zwembad, een sauna of het restaurant, neem uw handdoek dan mee. Zijn alle ligbedden daarna bezet, informeer dan bij het personeel of er eventueel nog ligbedjes bij gezet kunnen worden of wacht uw beurt af.

Eten en drinken meenemen naar de sauna

Het is niet toegestaan om iets te eten of drinken mee te nemen. Het is de bedoeling daarvoor van het restaurant gebruik te maken. Een uitzondering is een flesje water. Deze mag u wel meenemen en tijdens uw gebruik steeds opnieuw vullen.

Lichamelijk contact in de sauna

Intieme handelingen zijn niet toegestaan tijdens uw verblijf. Laat zoenen, knuffelen en dergelijke met uw partner dus achterwege.

Wat te doen wanneer u een bekende tegenkomt in de sauna?

Het is een kleine wereld en u kunt natuurlijk altijd een bekende tegenkomen. Vindt u het beide geen probleem, maak dan gewoon een praatje (buiten een stilteruimte). Maar het meest gewenst is het meestal om het bij een korte groet te houden. Praat dan eventueel later, in badjas, bij in bijvoorbeeld het restaurant.

Op de website van een sauna zijn de standaardregels meestal wel terug te vinden. Het kan geen kwaad die vooraf door te lezen.

(Bron: etiquette.nl, Saunavoordeel.nl, Thermen Bussloo, Thermen Berendonck, sauna.nl, Men’sHealth, Metronieuws Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Carool says:

    Ik kan niet lopen op blote voeten, door een operatie in mijn jeugd. Ik meld dit bijv. bij een opgieting, en spoel mijn saunaslippers af vóór ik de cabine in ga. Op de begane grond kan ik met mijn slippers aan lopen, op banken doe ik die uit en zet ze op mijn handdoek.

    Dirck says:

    Duidelijk info van de grote sauna verhuurders maar op Sportschool of bij mijn thuis en in Scandinavische landen is zonder handdoek en alles laten zien normale zaak.

    Gekleed of met handdoek strak om valt juist op en kreeg je kijkers.
    Ik ga daarom niet naar Thermen en zo zoals de bron van dit artikel heeft gebruikt.

    Sportschool of thuis bij vrienden, schrik niet als je iets ziet en ze ruimdenkender zijn.
    Niet elke Sauna is zo preuts.

    Riny6 says:

    Ik ga altijd naar het zwembad in Veghel. Sauna is in zwembroek en handdoek verplicht om op te zitten. Nadeel is dat er altijd hard gesproken wordt en veel vreemde talen en de intree is nog geen €6,- er is geen opgieten meer