Tour de France Femmes Rotterdam Demi Vollering

Tour de France Femmes van start in snikheet Rotterdam: en wij zijn erbij

Wielrenster Demi Vollering mag in eigen land beginnen met het verdedigen van haar Tour de France-titel. Want de Tour de France Femmes 2024 is van start gegaan in Nederland, met een rit van Rotterdam naar Den Haag. Onze sportcolumnisten Robbert, Sem en Hein hebben het spektakel vanaf de eerste rij gevolgd. Dit is hun verslag van een snikhete, maar sportieve maandag, afgesloten met een gele trui voor de Nederlandse Charlotte Kool.

12.15 uur: de proloog in Rotterdam

Hein: Terwijl ik deze opening schrijf, zijn we aan het afkoelen op het station van Rotterdam. Voordat we koers zetten naar finishplaats Den Haag: wat is jullie indruk van deze bloedhete proloog, met uitzicht op Boijmans van Beuningen?

Robbert: Ik zeg altijd maar: Elisa Balsamo zien en dan sterven. Missie geslaagd! Verder heb ik onze olympische heldinnen gezien, ook de verliezers. Fotootje gemaakt van pechvogel Puck Pieterse, die lek reed in zilveren positie bij het mountainbiken. Hopelijk heeft ze nu op de weg wat meer geluk.

Sem: Het is hoe dan ook geweldig om alle sterren van het vrouwenpeloton tot en met woensdag in Nederland te zien. Ik miste wel de reclamekaravaan voor de start van de etappe. We moesten het doen met wat petjes die uitgedeeld werden, maar wij waren alle 3 niet brutaal genoeg om er een te bemachtigen. Het waren gelukkig niet de mooiste petjes, dat biedt wat troost.

Hein: En we hadden ook zomaar de telefoon van Europees kampioen Mischa Bredewold kunnen bemachtigen… Dat was voor mij het hoogtepunt van de ochtend. Het peloton staat al klaar voor de start, onder toeziend oog van Ahmed Aboutaleb en Joop Zoetemelk. En dan komt Bredewold erachter dat haar telefoon nog in haar zak zit. “Kun je die even afgeven bij de bus? Of anders loopt mijn vader hier ook nog rond”, hebben we haar nog horen zeggen. Goed, de etappe van vandaag: wie gaat er winnen in Den Haag?

Robbert: Ik heb de volgende namen genoteerd. Sem zegt Charlotte Kool, ik ook. En omdat Hein kiest voor Lorena Wiebes, schakel ik door naar Balsamo. Elk een andere winnares. Dat is beter voor de onderlinge discussie. Zal je zien dat het Marianne Vos wordt.

Leontien van Moorsel Tour de France Femmes 2024
Lees ook: Tour de France start in Nederland, Leontien van Moorsel strijdt voor maatschappelijk doel: “Veel vrouwen in Nederland kunnen niet fietsen”

14.30 uur: de doorkomst in Den Haag

Robbert: Rotterdam-Den Haag is nog best een flinke afstand over het parcours dat de Tour heeft gekozen: 123 km. Voor uw razende reporters is de afstand aanzienlijk korter, maar de obstakels ernaartoe des te uitdagender. Man, man wát een hitte, maar we zijn gearriveerd mannen.

Sem: Het lijkt inderdaad maar een stukkie van Rotterdam naar Den Haag, maar met temperaturen ruim boven de 30 graden is het geen pretje in het openbaar vervoer. Voor de rensters is het parcours afgezet, maar wij worden van hot naar her gestuurd. Afwisselend met de trein, bus en tram, de een nog heter dan de ander. Maar uiteindelijk arriveren we in Kijkduin, terwijl het peloton nog zo’n 20 kilometer moet afleggen.

Hein: Zo, wat een speurtocht inderdaad, zonder vriendelijke voorbijgangers waar we de weg aan kunnen vragen. Gelukkig komen we alsnog een behulpzame vrouw van de organisatie tegen. De bordjes naar de finishstraat helpen ons vervolgens door de laatste meters heen. Dat is dan onze kroniek van een aangekondigde massasprint, waar deze openingsetappe uiteraard op uitdraait. Wie gaat de etappe plus gele trui pakken? Met deze razende reporters, inmiddels rood aangelopen, als 3 van de vele getuigen?

Tour de France Femmes Kijkduin finish15.30 uur: de finish in Kijkduin

Robbert: In de verte horen we over de luidsprekers het NOS-finishverslag met het altijd vrolijk stemmende commentaar van de ‘Knetevrouw’, ofwel Roxane Knetemann. Jammer dat er nog een storend Amerikaans commentaar overheen komt van de hoofdsponsor. Overal koerspetjes en wielershirtjes. Iedereen is klaar voor de massaspurt. Laat maar komen. Ze naderen Kijkduin in een noodvaart…

Hein: … en wij mogen Sem feliciteren.

Sem: Mijn voorspelling dat Charlotte Kool de etappe zou winnen is inderdaad uitgekomen. En het was bepaald geen fotofinish… Wat een overmacht! Al hielp het ook mee dat concurrent Lorena Wiebes door schakelproblemen niet mee kon sprinten. Naast mij, mogen we ook Robbert feliciteren met de overwinning van Kool. Want het is geen onbekende van jou, toch Robbert?

Robbert: Ik ken haar niet persoonlijk. Maar het blijft wel een beetje ‘in de familie’. Charlotte Kool is namelijk het nichtje van de vriendin van m’n jongste zoon. In goed Nederlands: het nichtje van m’n schoondochter. Nooit in m’n leven ben ik maar 1 handdruk van de gele trui af geweest!

Hein: En van de groene trui, niet te vergeten. Voor de eindzege is Kool geen kandidaat, maar deze topsprintster kan uiteraard wel voor het puntenklassement gaan. Tenzij ze nog steeds spierpijn heeft, van het lachen welteverstaan

Tour de France Femmes Charlotte Kool gele trui17.45 uur: de avondetappe in Den Haag

Robbert: Terwijl we op Den Haag Centraal nog even uitblazen, durf ik nog wel een voorspelling aan. Omdat de Tour nog 2 dagen in ons land blijft, zie ik nog wel een Nederlandse een etappe pakken.

Sem: Dinsdag zijn er maar liefst 2 etappes. De tijdrit is waarschijnlijk net iets te kort voor de Nederlanders, maar in de sprint kan Charlotte Kool zomaar wéér als eerste over de streep komen. En anders Wiebes wel, als de techniek deze keer meewerkt.

Hein: En wij blijven het op de voet volgen, maar dan voor de buis. Toch wel zo verstandig met dit soort temperaturen.

De Tour de France Femmes 2024 gaat op dinsdag 13 augustus 2024 verder, met 2 etappes op een dag. Eerst is er een rit van Dordrecht naar Rotterdam, aan het einde van de middag volgt er een tijdrit in Rotterdam. Op woensdag 14 augustus 2024 fietst het peloton vanuit Limburg naar België, voor de etappe Valkenburg-Luik. De ontknoping vindt plaats op zondag 18 augustus 2024, op een ‘Nederlandse’ berg nota bene. Want de finish van de slotrit ligt op de Alpe d’Huez. Neemt Vollering voor het 2e jaar op rij de gele trui mee naar huis? U kunt de Tour de France Femmes-etappes thuis volgen, op NPO 1 of de website van de NOS.

Meer sport op MAX Vandaag? Elke vrijdag verschijnt hier Het Sportweekend, waarin onze columnisten hun licht laten schijnen over de mooiste sportwedstrijden.

(Hoofdfoto: Ramon van Flymen/ANP. Overige foto’s: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie