Transportkosten energierekening netbeheerkosten

Waarom betaalt u transportkosten op uw energierekening en waarom wordt dit fors duurder?

Hoe hoog uw energierekening over 1, 2 of 5 jaar uit zal vallen, is nauwelijks te voorspellen. Wat wel vast lijkt te staan, is dat u de komende jaren steeds meer geld kwijt bent aan de transportkosten op uw energierekening. Dat heeft TenneT, de hoofdbeheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, medio 2024 aangekondigd. Wat zijn deze transportkosten en waarom wordt dit tarief steeds hoger?

Waar bestaat uw energierekening uit?

In een eerder artikel hebben we uitgelegd dat uw energierekening bestaat uit 3 hoofdonderdelen. Dat zijn leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Transportkosten vallen onder de netbeheerkosten, waarvan de hoogte elk jaar op 1 januari wordt bepaald. Deze verschillen per netbeheerder, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoe hoog de netbeheerkosten maximaal mogen zijn.

Hoe en waarom betaalt u transportkosten?

U betaalt de netbeheerkosten aan de lokale netbeheerder, waarvan we er 6 hebben in Nederland. Dat zijn Coteq, Enexis, Liander, Rendo, Stedin of Westland Infra. Bij welk van deze 6 partijen u bent aangesloten, is afhankelijk van de regio waar u woont. De netbeheerder maakt kosten om gas en/of elektriciteit bij u thuis af te leveren en rekent deze kosten vervolgens door. En dat vertaalt zich uiteindelijk in de transportkosten op uw energierekening.

Sowieso betaalt u vastrecht om thuis energie te kunnen gebruiken, een jaarbedrag van 21,78 euro per aansluiting, voor gas en/of elektriciteit. Daarnaast betaalt u een bepaald bedrag aan het zogeheten capaciteitstarief, afhankelijk van hoe groot de aansluitingen bij u thuis zijn. U kunt bij uw netbeheerder informeren wat voor soort aansluitingen u heeft. En of deze passen bij de hoeveelheid energie die u verbruikt, zodat u niet onnodig veel geld kwijt bent. Hoe het precies zit met transportkosten en andere netbeheerkosten, leest u in dit overzicht van vergelijkingssite Independer.

Een deel van uw betaalde transportkosten en andere netbeheerkosten komt indirect bij hoofdnetbeheerder TenneT terecht. Uiteindelijk draagt een gemiddeld Nederlands huishouden op die manier 124 euro aan TenneT af. In 2025 zal dit bedrag omlaag gaan, naar ongeveer 119 euro. Maar volgens De Volkskrant zal dit in 2030 neerkomen op liefst 181 euro, onder invloed van de stijgende transportkosten.

Slimme meter GPRS 4G
Lees ook: 2,5 miljoen slimme meters binnen 5 jaar aan vervanging toe: wat is er aan de hand en wat betekent het voor u?

Waarom gaan die transportkosten zo hard omhoog?

Per 1 januari 2024 is er voor een gemiddeld Nederlands huishouden al 10 euro per maand bij gekomen, aan transportkosten en belastingen. In 2025 en 2026 zullen deze transportkosten iets lager uitvallen dan in 2024, kunnen we lezen in de tienjaarsprognose die TenneT in juli 2024 heeft gedeeld. Maar vanaf 2027 komt er weer een forse stijging van de tarieven, die waarschijnlijk nog jarenlang aan zal houden, zoals u in bovenstaande alinea al heeft kunnen lezen. Naar verwachting gaan de transportkosten tussen 2027 en 2035 met ongeveer 5 procent per jaar omhoog.

Dit heeft te maken met de grote investeringen van de netbeheerders, die noodzakelijk zijn om ons energienet draaiende te houden. Want dat er in de toekomst genoeg elektriciteit voor alle Nederlanders is, is helaas geen vanzelfsprekendheid. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor bedrijven, die niet meteen aangesloten kunnen worden op het stroomnet. Dit heeft te maken met de steeds grotere vraag naar elektriciteit, onder meer door de opkomst van zonnepanelen en elektrische auto’s. Om ons elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken, zijn er dus grote en dure ingrepen nodig. Nederland wil bijvoorbeeld steeds meer energie uit windmolenparken op zee halen. Maar de bouw en het onderhoud kosten geld, net als het transport van deze windenergie naar het vasteland.

Hoe kunt u besparen op uw energierekening?

Aan stijgende transportkosten kunt u niet ontkomen. Sowieso heeft u geen invloed op de netbeheerkosten die u moet betalen. Al kunt u wel geluk hebben dat de netbeheerder in uw regio relatief lage netbeheer- en transportkosten rekent. Hoe u dan toch kunt besparen op uw energierekening? Zuinig met uw gas- en/of elektriciteitsverbruik omgaan, is het meest voor de hand liggende antwoord. Als u zonnepanelen heeft, kunt u uw bovendien verbruik afstemmen op de momenten waarop elektriciteit het goedkoopst is. En tot slot kunt u eens in de zoveel tijd kijken of u nog goed zit bij uw huidige energieleverancier. Misschien loont het de moeite om over te stappen? Of om een variabel contract in te ruilen voor een vast of (gedeeltelijk) dynamisch contract?

Zonnepanelen vakantie
Lees ook: Zonnepanelen uitschakelen tijdens uw vakantie: levert het u iets op?

(Bron: Archief, TenneT, ANP, De Volkskrant, Independer, Autoriteit Consument & Markt, Essent, Liander, Jeroen.nl, EnergieKamer.nl, NOS, Solar Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dirck says:

    Als ik straks met de nieuwe 8 Kwh Haier thuisaccu modules (denk aan 3…?) overdag ga opslaan of gratis inkopen?
    En in de avond weer duurder ga terug leveren?
    Van goedkope inkoop en dure verkoop gebruik ik wel hun kabels en maakte winst over heen&weer stroom.

    Deze thuisaccu van Haier zijn stapelbare accu module en bovenop inverter + rest regelaars.
    Dus de lichte bovenkant eraf en Accu erbij is mogelijk, mits ik voldoende kabels laat hangen daar!
    Zowel de meterkast als de panelen moet je wel voldoende en niet op maat maken hiervoor.

    Ik kies uitsluitend voor de Haier 8 Kwh omdat de 5 Kwh is 30% duurdere!
    Maar in & verkoop + heel veel gelijk overdag zelf gebruiken?

    En vergeet niet dat ik de EV & Fatbike thuis Accijnsvrij kan laden voor gratis te rijden!
    Dus in de avond je Thuis accu plunderen voor geen Netwerk kosten een rondje te maken?

    In Duitsland was geen Saldering en is dit al jarenlang bekend dus lees daar eens mits je Duitse taal beheerste.

    parrhesia says:

    We worden steeds meer voor gek versleten. We worden uitgebuit door energie ondernemers. Alleen al die verschillende bijkomstige kosten. Komt u er nog uit?
    Waarom moet ik als gebruiker betalen aan nieuwe investeringen voor de toekomst?
    De ondernemer behoort te investeren met zijn eigen geld, zo ook de aandeelhouders. Dit is nodig om je product aan de man te brengen. Op lange termijn kan hij dan zijn gewin halen, door eigengeld te investeren.

    De ondernemers rekenen de rente over geleend kapitaal nu door aan de gebruiker.
    Zou zeggen: als je niet genoeg eigen kapitaal hebt, zelf leent, betaal je ook de rente hierover dat hoort bij gezond ondernemerschap met al zijn risico’s.

    Nu word dit alles op h’t bordje van de consument neer gelegd. Zelf noem ik dat verkapt misbruik en uitbuiting.
    Dit geldt voor veel moderne ondernemers de burger als melkkoe gebruiken, gekke eppie laat toch alles gebeuren, incl al die bedachte prijs verhogingen.
    De rijken worden steeds rijker, met hun gecreëerd elite korps,…hoe zou dat toch komen?

    Ps: moderne slavernij kent z’n eigen vorm!!
    Of we dat in de toekomst ook gedenken bij ‘n beeldje met muziek? Word wakker zou ik zeggen.
    Laten we van ons horen buiten de sociaal-media podiums die in stilte het spel meespelen. Blijven we ons zelf in slaap sussen.
    De hoop op verandering maar niet verliezen zou ik zeggen, zei die wakker blijven zijn de rijken.

    Clever says:

    Onze geweldige overheid moest zo nodig onze nutsvoorzieningen verkwanselen aan buitenlandse investeerders want daar werden wij allemaal beter van. Buiten de belachelijke energieprijzen voor onze woning heb ik nog een garagebox in een rijtje van 15 garages. Er zit een electrisch aangedreven deur in en verlichting. Garage gebruiken wij voor opslag en we komen er 1 of 2 x per maand. In 2001 electra aan laten leggen en betaalde toen € 7,50 -per maand waarna we eind van het jaar nog wat terug kregen. over 2023 betaalde wij € 35 per maand met eind afrekening € 425! Rekening was vrijwel niet te begrijpen maar meest schandalige is de overheidsheffingen. 2024 maandelijks voorschot van € 46 per maand. Het gekke is dat als die garage tegen je huis aan ligt hoef je groot deel van die overheidsheffingen niet te betalen maar voor een externe garage betaal je het volle pond!
    Vreemde redenering maar we worden belazerd waar we bij staan!