knapperige patat

Zo krijgt u geen slappe, maar knapperige patat uit de airfryer

Als er iets afbreuk doet aan de smaak, dan is het wel wanneer patatjes slap zijn. En dat kan zomaar het geval zijn met ovenfriet of patat uit de airfryer. Maar het is te voorkomen. Met onze tips bakt u voortaan alleen nog maar knapperige patat.

Welke patatsoort is het meest geschikt voor knapperige patat uit airfryer?

Er is veel keuze op het gebied van patat voor de airfryer. Overigens kunnen ovenfriet en gewone patat voor in de frituurpan ook in de airfryer gebruikt worden. Dus dat maakt de keuze nog wat groter. Het enige verschil is dat airfryer-patat vaak voorzien wordt van een speciaal laagje (suiker), waardoor het knapperiger wordt. En de prijs: patat voor de airfryer is vaak een paar dubbeltjes duurder. Voor een lekker, knapperig resultaat, kunt u het best Franse frietjes of een andere dunne patatsoort gebruiken. Doordat deze dunner zijn, dan andere soorten patat garen ze makkelijk en worden ze knapperiger.

Lang genoeg verhitten

De baktijd die op de verpakking staat aangegeven is een goede indicatie. Maar het kan altijd zo zijn dat het voor uw apparaat net iets korter of langer moet. Is de baktijd niet lang genoeg, dan komt de patat er alsnog slap uit. Dus probeer dit uit, voor de perfecte baktijd.

Minder = meer (knapperige patat)

Het is misschien handig om een grote hoeveelheid patat in 1 keer te bereiden, maar houd de porties liever kleiner en bak desnoods meerdere keren. Bij kleinere hoeveelheden in de airfryer kan de hete lucht namelijk makkelijker alle patatjes bereiken, met een veel knapperiger resultaat.

knapperige patat uit de airfryerOmschudden

Heeft u toch een grotere hoeveelheid patat nodig, schud dan regelmatig om. Hierdoor komen de onderste frietjes boven te liggen en garen ze gelijkmatiger. Bovendien kan het vocht in de patat op deze manier beter verdampen, waardoor ze knapperiger worden.

airfryer met gebakken patatjes
Lees ook: Is de airfryer wel echt zo veel gezonder dan de frituurpan?

Verse patat in de airfryer

Maakt u zelf patat, leg de reepjes aardappel na het snijden dan 30 minuten in koud water. Op deze manier spoelt u het zetmeel dat vrijkomt ervan af. Dit zorgt ervoor dat de frietjes minder vet worden en het zetmeel tijdens het verhitten niet verbrandt. Kook de patatten vervolgens eerst kort voor, totdat de aardappelreepjes bijna gaar zijn. Laat ze goed afkoelen en drogen voor u ze in de airfryer bakt. Aangezien er niet, zoals bij een kant-en-klaar product, vet aan toegevoegd is, moet u niet vergeten een klein beetje (arachide)olie toe te voegen.

(Bron: Consumentenbond, Delicious Magazine, Libelle.be, Philips, Keuringsdienst van waarde, Expert. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Dirck says:

    Zowel de zelfgesneden franse als de gekochte Kilo knaller Aldi zak bespuit ik eerst met Olie.
    Zonnebloem olie in gereinigde Glas reiniger dus flink water eerst gedaan….
    Dan mooi bruin gebakken en geen suiker, raakte mijn spuit verstopt van.

    Wel gaan de Franse zelf gesneden Bintjes beter als de gekochte met aangepaste koken in Airfryer.
    Door zelf snijden op apparaat kun je ze in de lengte doen voor langere magere frietjes te maken.
    Verder geen Mayo maar Frietsaus, magerder en gezonder en minder kleffe smaak.
    Je kunt er ook kruiden door heen doen en zelf geplukte uit eigen tuin goed fijn gesneden.
    Zelf voorkeur aan de Dille maar met 8 populaire soorten… in de winkel nog niets gezien!

    Hoe maak je Frietkot naast Camperplek gek door deze Franse met 8 sauzen gratis te laten proeven?
    Hij was boos en nu wilde hij recept…..
    Ja, gelijk vrienden en ik kreeg van hem andere zooi als Berenklauw of zo.

    Maar gewoon bier met Framboos limonade?
    Smaakte prima maar dit kleinkinderen bedoelde vond hij prima Radler…
    Nog altijd 4% over dus of dat mag?

    Joshua55 says:

    Wat een onzinnig onsamenhangende geleuter Dirck wat over frietjes moet gaan.
    Glasreiniger? Mayo of frietsaus, kwestie van smaak hé, frietkot naast camper plek?, framboos bier.

    Laat eerst die Drugs nevel uitwerken voordat je dergelijke onzin loopt te spuien.

      hassie says:

      toch maar even goed lezen Joshua ipv direct zo hoog van de toren te blazen. Dat van een oude glasreiniger vernevelaar om de zelf gesneden frites in te olien is echt niet zo’n gek idee en je voorkomt dat suiker laagje van de fabriek dat in het artikel wordt genoemd.
      Alleen de mayo zou ik zelf doen met wat eieren, olie en mosterd.

    Louis1952 says:

    Hoe krijg je zoete aardappelfrites knapperig. Die zijn n.l. uitzonderlijk slap uit de airfryer.

    Muisje6 says:

    Ik heb ook speciale bakpapiertjes gekocht voor de airfryer, die leg je (na het voorverwarmen) in het mandje en daar de frietjes of aardappeltjes bovenop, maar daar worden de aardappelproducten ook slap van, je mandje en de lekbak blijven wel aardig schoon maar ik heb toch liever knapperige frietjes!

    Mikske says:

    Alleen de voorgebakken verse friet zijn knapperig en lekker uit de Airfryer.
    De diepvries friet blijven slap, worden niet knapperig … kortom zijn niet te pruimen.
    (Diepvries)Vis, vissticks, snacks, broodjes etc. gaan prima in de Airfryer.

    Dit is mijn mening … mijn smaak.
    Kan dus zijn dat iemand anders een andere smaak en mening heeft.