Een hand houdt de rubbers van de koelkast open.

De rubbers van de koelkast schoonmaken

Het is verstandig om de apparatuur in uw keuken goed schoon te houden. Wanneer u dit niet doet, kan het sneller kapot gaan. Dat is ook het geval bij de rubbers van de koelkast. Een plek waar niet iedereen even snel aan denkt bij het schoonmaken. Toch is het een heel belangrijk klusje.

Wat gebeurt er als de rubbers niet goed schoongemaakt worden?

Wanneer de rubbers van de koelkast vies zijn, kunnen ze soms minder goed sluiten. Dit zorgt ervoor dat er veel kou verloren gaat. Het kost de koelkast dan extra energie om alles op temperatuur te houden, zonde natuurlijk.

Vieze rubbers kunnen ook voor een onfrisse lucht zorgen, wanneer er schimmel in terecht is gekomen. Ruikt de koelkast dus niet zo lekker? Controleer dan vooral ook deze plek.

koelkast geur
Lees ook: Vieze geur in de koelkast? Zo voorkomt u het en zo komt u er vanaf

Zo maakt u de rubbers van de koelkast schoon

Het is eigenlijk heel simpel: gebruik wat (warm) water en afwasmiddel en maak hier een sopje van. Pak een zachte doek, spons of tandenborstel. Veeg voorzichtig over de rubbers en ook tussen de ribbels. Draai de doek eventueel om 1 vinger. Moeilijke plekken kunnen met een zachte tandenborstel worden gepoetst. Droog vervolgens goed na met een schone doek. Wanneer er vocht achterblijft, kunnen schimmels snel ontstaan.

Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen, hier kunnen ingrediënten inzitten die agressiever zijn en dat tast de rubbers aan. Gebruik ook geen scherpe voorwerpen, hiermee kunt u vrij gemakkelijk door de rubbers heen snijden.

De koelkast schoonmaken.
Lees ook: Zo maakt u het beste de koelkast schoon

Hoe kunt u de rubbers van de koelkast onderhouden?

Door de rubbers regelmatig schoon te maken, onderhoudt u ze al goed. Om ze soepel te houden, kunt u nog een dun laagje vaseline erop smeren. Het werkt ook waterafstotend. Datzelfde geldt voor autowas. Smeer een dun laagje hiervan in.

Wanneer vervangen?

Zijn de deurrubbers inmiddels hard geworden of zitten er scheuren of barsten in? Dan moeten ze sowieso vervangen worden. Hierdoor sluit de koelkastdeur niet meer goed. Ook wanneer er een donkere schimmelaanslag of condensatievocht in het rubber zit, is het tijd voor een nieuwe. Voelt u koude lucht ontsnappen, wanneer u met uw hand langs de koelkastdeur gaat? Ook dan is vervanging nodig. Het is mogelijk om zelf de deurrubbers te vervangen, maar dit is niet zo eenvoudig. Bel een specialist om informatie hierover te krijgen.

(Bron: archief, AD, VT Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie