Nabestaandenpensioen Anw

Nabestaandenpensioen: hoe zorgt u voor extra financiële zekerheid als uw partner overlijdt?

Het overlijden van uw partner is sowieso een verdrietige gebeurtenis, maar kan ook vervelende financiële gevolgen hebben. 1 op de 5 Nederlanders riskeert financiële problemen, als de inkomsten van hun overleden partner wegvallen, blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen. Vooral onder vrouwen is het risico op financiële afhankelijkheid groot. Hoe kunt u alsnog voor een financieel steuntje in de rug zorgen, als uw partner komt te overlijden? En zijn er nog meer opties, naast het nabestaandenpensioen?

Wat is een nabestaandenpensioen?

Een nabestaandenpensioen is een verzamelnaam voor pensioenuitkeringen, waar nabestaanden na een sterfgeval recht op hebben. Voorbeelden hiervan zijn het partnerpensioen (voor de weduwe en weduwnaar) en het wezenpensioen (voor minderjarige kinderen, ook stief-, pleeg- en geadopteerde kinderen). Heeft u een echtscheiding achter de rug en komt uw ex-partner te overlijden? Dan kunt u in aanmerking komen voor een bijzonder partnerpensioen, al kunt u ook afzien van deze uitkering.

Als inwoner van Nederland komt u meestal automatisch in aanmerking voor de Algemene nabestaandenwet (Anw). Mocht uw partner onverhoopt overlijden, dan heeft u volgens deze wet dus recht op een basisuitkering. Althans, dat is zo als u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Meer informatie over de precieze voorwaarden vindt u op de websites van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Rijksoverheid. Als u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, krijgt u na het overlijden van uw partner automatisch een aanvraagformulier. Woont u slechts samen, zonder geregistreerd partnerschap dus, dan dient u zelf een Anw-uitkering aan te vragen bij de SVB.

AOW 1 juli 2024
Lees ook: Hoeveel AOW ontvangt u per 1 juli 2024?

En als uw partner in loondienst werkt, heeft zijn of haar pensioenfonds vaak ook een regeling met betrekking tot nabestaandenpensioen. Dit is het aanvullende nabestaandenpensioen. Dan ontvangt u als nabestaande een blijvende financiële bijdrage van het pensioenfonds van uw partner, mocht diegene overlijden. Hoe dit precies is geregeld, verschilt per werkgever en cao.

Dit systeem is vergelijkbaar met de reguliere pensioenopbouw in Nederland. Want elke Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering van de overheid, maar daarnaast kunt u zelf extra pensioenkapitaal opbouwen. Dat kan via uw werkgever, maar er zijn nog meer manieren, zoals onze collega’s van Meldpunt in dit artikel uitleggen. Ook zo’n extra pensioenpotje kan een welkome aanvulling op uw inkomen zijn, mocht u er opeens alleen voor komen te staan.

Pensioeninkomsten prognose 8 procent
Lees ook: Klopt de prognose van uw pensioen? Of blijkt u toch 8 procent meer te ontvangen?

Hoe hoog is uw nabestaandenpensioen?

Op de website van de SVB vindt u de vaste Anw-bedragen per 1 juli 2024. Maar hoe hoog uw aanvullende nabestaandenpensioen uitvalt, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste is het de vraag of de regeling van uw pensioenfonds is gebaseerd op risicobasis of opbouwbasis. Risicobasis wil zeggen dat u alleen pensioen opbouwt als u deelneemt aan een specifieke pensioenregeling. Van opbouwbasis is sprake als u pensioen blijft opbouwen bij hetzelfde pensioenfonds, ook als u bijvoorbeeld een nieuwe baan vindt en van pensioenfonds wisselt.

Daarnaast speelt mee of uw partner voor of na het bereiken van de AOW-leeftijd is overleden. Want als uw partner de pensioenleeftijd heeft bereikt, kan hij of zij een zogeheten uitruil doorvoeren. Dan vult hij of zij het eigen ouderdomspensioen aan met een gedeelte van het opgebouwde nabestaandenpensioen. Andersom is dit ook mogelijk, dan ontvangt u maandelijks een lager pensioenbedrag, maar houdt uw partner wel meer geld over als u overlijdt. Pensioenfonds ABP geeft extra uitleg over dit uitruilen en de voor- en nadelen hiervan. En als uw partner na een eerder huwelijk is gescheiden, gaat er nog een deel van het nabestaandenpensioen (het bijzondere partnerpensioen) naar zijn of haar ex-partner. Tenzij de ex-partner dus hiervan afziet.

Uitruilen van pensioen
Lees ook: Rogier de Haan: ‘Uitruilen van pensioen: hoe werkt dat?’

Heeft u een levens- of overlijdensrisicoverzekering?

Verder kunt u nog een levens- of overlijdensrisicoverzekering afsluiten. U betaalt hier uiteraard premies voor en er is een kans dat u deze verzekering voor niets afsluit, vergelijkbaar met een brandverzekering terwijl er geen brand uitbreekt in uw woning. Maar mocht uw partner alsnog iets overkomen, dan heeft u wel een extra financieel steuntje in de rug.

Hoe zit het met nabestaandenpensioen als u geen partner heeft?

En wat als u geen partner heeft? Bij de 5 grootste pensioenfondsen van Nederland – dat zijn ABP, Zorg en Welzijn, Pensioenfonds Metaal en Techniek, BfpBouw en PME – is er alsnog de mogelijkheid tot uitruilen. U kunt het partnerpensioen dan omzetten in een extra ouderdomspensioen. Als u bij één van deze pensioenfondsen bent aangesloten, zorg dan wel dat u goed op de hoogte bent van de exacte voorwaarden. Gaat de uitruil automatisch, als het pensioenfonds weet dat u geen partner heeft? Of moet u dit zelf aanvragen? En geldt dit voor het volledige pensioenbedrag dat u heeft opgebouwd? Of alleen het partnerpensioen dat u na een bepaalde datum op heeft gespaard?

Kort samengevat, de regels rondom nabestaandenpensioen en vergelijkbare uitkeringen zijn vaak bijzonder complex. En veel Nederlanders zijn dus onvoldoende op de hoogte van het bestaan ervan. Zorg er dus voor dat u zich goed laat informeren door een financieel adviseur of een bekende met kennis van zaken. Het verlies van uw partner is al ingrijpend genoeg, maar het zou helemaal vervelend zijn als u geld laat liggen waar u wel degelijk recht op heeft. Via de website mijnpensioenoverzicht.nl (inloggen met DigiD) kunt u nagaan hoeveel nabestaandenpensioen uw partner en uzelf op hebben gebouwd. Tot slot kunnen MAX-leden gratis contact opnemen met de MAX Ombudsman op telefoonnummer 035-677 55 11. Het spreekuur van MAX Ombudsman is op elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Lees ook: Hier moet u op letten bij het uitkiezen van een uitvaartverzekering

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, MAX Ombudsman, TAF Verzekeringen, De Telegraaf, Radar, Van Bruggen Adviesgroep, ABP, CNV, Rijksoverheid, SVB, ANBO, Werkenaanonspensioen.nl, Mijnpensioenoverzicht.nl, Nibud. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Typje says:

    Als je het nabestaandenpensioen van je partner wilt omzetten in een iet hoger pensioen voor je zelf, dan moet dat wel door de werkgever worden geregeld bij de aanvang van je arbeidscontract, anders vervalt die mogelijkheid als je er werk van wilt maken..