Word lid van MAX, Jan Slagter

Jan Slagter: ‘Wat doe ik daar toch op die camping?’

Of ik deze zomer echt met Martine, Carrie en Dionne op de camping sta, vroeg een mevrouw die mij aansprak op straat. Nou, onze slogan is weliswaar ‘Samen MAX’ en we zien onze collega’s graag, maar vakantievieren doen we toch het liefst met onze eigen gezinnen.

Met teenslippers en al

De dame in kwestie had mij – compleet met teenslippers – gezien in het filmpje-met-een-knipoog dat we deze periode regelmatig uitzenden als onderdeel van de MAX Zomercampagne. In reclamespotjes op tv, radio en online, met abri’s, postkaartjes en zelfs achterop de bus roep ik deze weken MAX-fans op om lid te worden van de omroep. Ik zal u straks uitleggen waarom we juist nu onze leden hard nodig hebben.

Kampeervriendinnen aan de slag

Eerst even over mijn ‘kampeervriendinnen’. Martine van Os is vanaf 3 september weer te zien in We zijn er Bijna! Dit jaar reist zij met een groep van 43 kampeerders dwars door de binnenlanden van Spanje naar Portugal. Het levert vast weer prachtige beelden en mooie gesprekken op. Carrie ten Napel bereidt zich voor op haar eigen, positieve talkshow; vrolijk, fris en maatschappelijk betrokken. Carrie op Vrijdag is vanaf 6 september elke vrijdag te zien in de vooravond. En Dionne Stax komt al op 1 september terug op de buis als presentator van de operatalentenjacht ARIA. In dit derde seizoen gaan we weer op zoek naar dé nieuwe operaster van Nederland. Op 4 september start zij bovendien met een nieuw seizoen van Van onschatbare waarde (mét een nieuwe expert…).

U wordt verwend deze zomer

U ziet: we hebben weer heel wat leuks voor u in petto. Een fijn vooruitzicht en dat terwijl u deze hele zomer – naast alle sportevenementen – al kunt genieten van MAX-programma’s. Zoals – om slechts enkele titels te noemen – MAX Skûtsje Journaal waarin Bert Haandrikman verslag doet van het SKS Kampioenschap Skûtsjesilen op de Friese meren. Friesland staat ook centraal in de serie Het Vuur van de Friezen, waarin Huub Stapel en Nynke de Jong op zoek gaan naar de oorsprong van de Friese identiteit. In Tieners tegen kwalen onderzoeken we welke invloed jong en oud op elkaar hebben. Boeiend én amusant! In MAX vakantieman staan Sybrand Niessen en Jeanine Janssen met raad en daad soms tot wanhoop gedreven vakantiegangers terzijde. En Janny van der Heijden, André van Duin en scheepshond Nhaan volgen vanaf 25 augustus in Denkend aan Holland weer prachtige vaarroutes.

Stapel staat op stapel

Er zit trouwens nóg meer moois aan te komen op tv. Wat dacht u van Huub Stapel die met maar liefst twee nieuwe programmaseries komt: één over de gebroeders De Witt (start op 8 september) en een ander over de geschiedenis van de Zuiderzee (vanaf 31 augustus). Op 4 september zenden we de eerste aflevering uit van Vaarwel Vaderland, een serie over landverhuizers die hun vaderland achterlieten; hun dromen, offers en vastberadenheid.

Ook thuis is het genieten geblazen

U merkt het: zoals elke zomer denken wij ook dit seizoen aan de thuisblijvers: de mensen die hun vakantie nog voor de boeg of achter de rug hebben en de ouderen die geen behoefte (meer) hebben aan een verre trip of daar de gezondheid of financiële middelen voor missen. Met televisie, radio en internet bieden wij aangename en gevarieerde afleiding. Op MAXVandaag.nl is als bijzonderheid de mooie serie De Olympische genen van… te vinden, waarin Carrie en Evert ten Napel in gesprek gaan met de ouders/familieleden van topsporters (ook te bekijken op het MAX YouTube-kanaal). MAX Magazine heeft weer een puzzelmarathon waarin u prachtige prijzen kunt winnen. En met de MAX podcasts kunt u heerlijk onderuit in de (tuin)stoel boeiende reportages en interviews beluisteren. Zoals de nieuwe podcast van Janny van der Heijden, Gestolen Gezicht, over identiteitsfraude.

Tik op de vingers uit Brussel

Maar nu terug naar onze ledenwerfcampagne. Eind vorige maand kreeg Nederland een tik op de vingers van de Europese Commissie. In haar nieuwe jaarlijkse rapport over de toestand van de rechtsstaat in de EU-landen uit de commissie haar zorgen over de “voortdurende pogingen om de publieke omroep te hervormen”. Nederland moet de kwaliteit van de publieke omroep blijven steunen, vindt de commissie. Die waarschuwing vind ik terecht.

Ieder jaar hetzelfde liedje

Ik maak met MAX nu 20 jaar deel uit van het omroepbestel en ieder jaar begint het kabinet over bezuinigingen. Nu moet er weer 100 miljoen af en praten regeringspartijen over een BBC-model, een eenheidsworst dus. Ik hoor de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO zeggen: “Ik ga in stilte saneren.” Dat vind ik allemaal gevaarlijke geluiden. Moderniseren, prima. Meer samenwerken, ook goed. Maar het mooie van het publieke bestel is nou juist dat we al die verschillende geluiden uit de samenleving laten horen. En voor het maken van programma’s die ertoe doen, is voldoende budget nodig. Wel moet de overkoepelende NPO kleiner en dat kan ook.

We hebben uw steun nodig

Om een krachtige stem in Den Haag te laten horen, mooie programma’s voor u te kunnen blijven maken en op te blijven komen voor uw belangen (denk aan het goede werk van MAX Ombudsman), hebben we veel leden nodig. Steun ons en kom erbij als lid voor slechts € 8,50 per jaar. Bel 0900-5555000 of ga naar ikwordlidvanmax.nl. Daar vindt u ook informatie over de voordelen die u als MAX-lid geniet. Bent u zelf al lid, maak dan een ander lid. We kunnen alle hulp goed gebruiken. Dank u wel!

Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns.

(Foto: © MAX/Nathan Reinds)

Geef een reactie

Reactie

    Annemiek says:

    Wanneer U meneer Slagter dit echt waar maakt;
    Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving.
    En vooral uw eigen Voorwaarden op MMP naleeft ga ik me sterk maken om u meer leden te bezorgen. Voor wat hoort wat, of …. is dit eenzijdig?

    (Foto: © MAX/Nathan Reinds)