Een kijkje in Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning en koningin
Publicatiedatum: 10 augustus 2024
Eens per jaar wordt Paleis Noordeinde opengesteld voor het publiek. In de zomer is het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een paar weken te bezichtigen. De redactie van MAX Vandaag is nieuwsgierig en neemt een kijkje.
43.000 bezoekers in 2024 in Paleis Noordeinde
De openstelling van Paleis Noordeinde in de zomer wordt al diverse jaren georganiseerd. Elk jaar blijft het werkpaleis populair, in 2024 kunnen 43.000 bezoekers een kijkje komen nemen. Dat zijn er 8.000 meer dan in 2023. Voor kinderen is er dit jaar voor het eerst ook een multimediatour. Hierbij kunnen ze op zoek naar bepaalde afbeeldingen of voorwerpen.
Waar in de beginjaren van de openstelling de toegang nog gratis is, dient men nu wel entreegeld te betalen. Dit doen ze, omdat in het verleden veel mensen niet op komen dagen met de gratis tickets.
Een strenge controle voordat we naar binnen mogen
Om het aantal mensen in het paleis te kunnen reguleren, werken ze met tijdsloten van 15 minuten. Voordat we naar binnen mogen, worden de tickets gescand en vervolgens wordt onze ID-kaart digitaal gecheckt door de Koninklijke Marechaussee. Na een tassencontrole mogen we via de voordeur naar binnen.
Met een audio- en videotour door Paleis Noordeinde
In een van de zijvertrekken krijgen we een audiotour aangeboden. Met een koptelefoon en een klein videoscherm kunnen we via een aangegeven route door het paleis heen. De koning begint met een videoboodschap. Hierin heet hij ons welkom en legt uit dat het paleis sinds 1984 weer intensief in gebruik is. Koningin Beatrix neemt destijds na een grondige restauratie de locatie weer in gebruik als werkpaleis. In 2013 neemt koning Willem-Alexander dat over. Per ruimte zijn er soms meerdere audio- en videoverhalen te horen. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel ze willen zien en horen.
De benedenverdieping
Op de begane grond, aan de achterkant van het paleis, ligt een ontvangstvertrek. Deze kamer is grotendeels roze gekleurd. Deze kamer heeft meerdere functies gehad, waaronder als bibliotheek en zilverkluis. Tegenwoordig worden hier kleine recepties gegeven.
Tegenover deze ruimte ligt de Indische zaal. Dit is een huwelijksgeschenk voor het voorgenomen huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik in 1901. De kamer is volledig van hout gemaakt. Naar binnen mogen we niet, maar vanuit de deuropening ziet het er al indrukwekkend uit. Al zijn het 10 indrukwekkende seconden, want vanwege de drukte mogen we niet langer kijken.
Een leuk extra weetje wat we horen in de audiotour: er zijn diverse easter eggs verstopt in het paleis. Dit zijn kleine afbeeldingen, die niet opvallen maar wanneer u goed kijkt wel ziet. Boven de ingang van de Indische zaal zijn de hoofden van de koning en koningin in het marmer gekerfd. Al is het marmer maar een plaklaagje, er zit hout onder. De 3 prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zijn er ook te vinden. Een foto zijn we helaas vergeten te maken…
De ruimtes van de uitblinkerslunch en de wekelijkse vergadering
De route gaat naar boven, naar de Marot-eetzaal. Hier wordt onder andere 2 tot 3 keer per jaar de uitblinkerslunch gehouden. De koning en koningin lunchen dan met Nederlanders die zich onderscheiden door bijzondere prestatie. In 2024 zijn onder andere synchoonzwemmers Noortje en Bregje de Brouwer te gast. Het is een sjieke ruimte, met beige-bruinachtige tinten.
Daartegenover ligt de Puttikamer. De naam is gekomen door het behang, dit zit vol met putti. Dat is in de beeldhouw- en schilderkunst een mollig kinderfiguurtje. In deze ruimte vergaderen de koning en koningin wekelijks met hun staf, in het zogenaamde secretarieoverleg. Ooit was deze kamer ingericht voor koningin Sophie (1824-1897).
De grote balzaal en de balkonzaal van Paleis Noordeinde
De grote balzaal is wel één van de indrukwekkendste verblijven. Met een wit plafond, gouden muren en een goud tapijt. Op de muren zijn veel witte elementen toegevoegd. Grote kroonluchters hangen aan het plafond en kandelaars hangen aan alle wanden. Vroeger zaten hier echte kaarsen in, tegenwoordig zijn dit duurzamere en veiligere lampjes.
Een bijzonder uitzicht, is het vanuit de balkonkamer. Op het balkon staat de koninklijke familie tijdens de bekende balkonscène op Prinsjesdag. We kunnen het balkon niet op, maar wel via de deuren naar buiten kijken. Toch leuk om te zien wat de koninklijke familie normaal gesproken ziet.
Het Koninklijk Staldepartement
We nemen ook nog een kijkje bij het Koninklijk Staldepartement. Hier staan diverse auto’s en koetsen opgesteld, zoals de Gouden Koets en de Glazen Koets.
De Gouden Koets
De Glazen Koets
Het staldepartement is 1 van de 5 nog functionerende staldepartementen in Europa. Hier wordt het vervoer gepland en verzorgd voor de leden van het Koninklijk Huis, hun gasten en medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Tegenwoordig staan er ook elektrische auto’s tussen.
Een virtueel kijkje nemen in Paleis Noordeinde
Voor 2024 is de bezoekperiode voor het werkpaleis van de koning voorbij. Gezien de voorgaande jaren en de blijvende populariteit is onze verwachting dat in 2025 Paleis Noordeinde weer opengesteld zal worden. Kunt u niet wachten? Het is ook mogelijk om virtueel door het paleis heen te lopen.
(Hoofdfoto: Richie Chan/Shutterstock. Foto’s in de tekst: redactie MAX Vandaag)