Zo kunt u Apple CarPlay en Android Auto gebruiken, ook in oudere auto’s
Publicatiedatum: 14 augustus 2024
U kunt Android Auto of Apple CarPlay gebruiken voor onder meer de navigatie in uw auto. In veel nieuwe auto’s zit standaard een systeem ingebouwd waardoor u deze apps kunt gebruiken. Bij oudere modellen is dat niet het geval, maar ook daar kunt u ervoor zorgen dat u Android Auto en CarPlay kunt gebruiken. Hoe installeert u het? En wat kunt u ermee?
Wat zijn Android Auto en Apple CarPlay
Tijdens het autorijden mag u uw mobiele telefoon niet gebruiken. Doet u dat wel? Dan kan dat u op een boete van 420 euro komen te staan. CarPlay en Android Auto zorgen ervoor dat u de nuttige functies van uw smartphone kunt gebruiken tijdens het rijden, zonder uw telefoon aan te raken. De functies komen met deze infotainmentsystemen namelijk op het schermpje van uw auto, hetzelfde scherm dat u wellicht gebruikt om de radio te bedienen. Of u gebruik kunt maken van Android Auto of CarPlay hangt af van welke mobiele telefoon u heeft. Android Auto is, zoals de naam doet vermoeden, van Android. CarPlay is daarentegen van Apple.
De infotainmentsystemen bieden meerdere functies. Ze worden vooral gebruikt voor de navigatie, maar bieden ook de mogelijkheid om muziek af te spelen of handsfree te bellen. Het is zelfs mogelijk om WhatsApp te gebruiken. De berichten worden door het systeem voorgelezen, waarna u een reactie kunt inspreken.
Wanneer kunt u er gebruik van maken?
Het is niet met alle telefoons mogelijk om gebruik te maken van de infotainmentsystemen, al heeft u ook niet de allernieuwste telefoon nodig. Bij Apple is het vanaf de iPhone 5 mogelijk om CarPlay te gebruiken. Voor Android-apparaten staat Android Auto standaard geïnstalleerd op modellen met Android 10. Heeft u een oudere Android-telefoon? Dan kunt u proberen de app handmatig te installeren.
De meeste nieuwe auto’s met een aanraakscherm ondersteunen het gebruik van deze systemen. Ook in een oudere auto kunt u gebruik maken van Android Auto en CarPlay, maar dan is het nodig om uw autoradio te laten vervangen. Dit kan wel enkele honderden euro’s kosten. Een andere optie is om een extra scherm in de auto te laten plaatsen. Zorg er wel voor dat het extra scherm uw zicht op de weg niet beperkt. Een dergelijk extra scherm aanschaffen kan vanaf zo’n 100 euro.
Alternatieven
Het is goed denkbaar dat u een oudere auto heeft zonder aanraakscherm, maar geen geld wilt uitgeven om Android Auto of CarPlay te gebruiken. Tot voor kort was het mogelijk om Android Auto op uw telefoon te gebruiken, maar deze functie werkt tegenwoordig niet meer. Het is nooit mogelijk geweest om CarPlay te gebruiken via uw telefoon. Heeft u geen aanraakscherm in uw auto? Dan zult u genoegen moeten nemen met een andere navigatie-app. Om goed zicht te hebben op uw telefoon tijdens het rijden, kunt u een telefoonhouder op de voorruit plakken. U kunt natuurlijk ook een TomTom gebruiken voor de navigatie, dan heeft u uw telefoon helemaal niet nodig.
Hoe kunt u Android Auto en CarPlay gebruiken?
Voldoen zowel uw mobiele telefoon als u auto aan de voorwaarden om gebruik te maken van CarPlay of Android Auto? Dan staan alle seinen op groen. Met de volgende stappen kunt u uw smartphone koppelen aan het scherm in uw auto:
- Zorg dat CarPlay of Android Auto geïnstalleerd is op uw smartphone
- Sluit uw telefoon met een USB-kabel aan op de USB-poort van uw auto
- Als het goed is maakt het radiosysteem van uw auto nu automatisch verbinding met de app die u wilt gebruiken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zijn dat u de app van CarPlay of Android Auto moet openen op uw smartphone. Daar kunt u vervolgens toestemming geven voor het gebruik ervan.
Bij nieuwere modellen kunt u ook draadloos verbinding maken. In dat geval kunt u de volgende stappen volgen:
- Schakel Bluetooth en Wi-Fi in op uw smartphone
- Koppel via Bluetooth uw smartphone met het infotainmentsysteem
- Open CarPlay of Android Auto op uw smartphone en volg de instructies om de verbinding te bevestigen
(Bron: ANWB, NU.nl, Auto.nl, Autotrack. Foto: Allard One/Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goedemiddag,
Mij valt met grote regelmaat op dat mensen hun mobiele telefoons midden op de voorruit plakken ‘zodat ze er goed zicht op hebben’, maar daarmee blokkeren ze een groot deel van hun zicht op het verkeer/de situatie vóór de auto.
Het plakken van de telefoon midden op de voorruit is vreemd, want alle ingebouwde navigatiesystemen hebben hun scherm in het dashboard en dus ónder de voorruit.
Mocht er geen mogelijkheid zijn om een telefoonhouder op het dashboard te bevestigen, doe dat dan in de linker onderhoek van uw voorruit. Het is misschien even wennen dat u naar links moet kijken, maar uw zicht op het verkeer om u heen is vele malen beter.
Leuk artikel, goed om Android Auto (AA) en Carplay onder de aandacht te brengen! Ben zelf in 2016 al met AA begonnen, toen je het nog handmatig moest downloaden en installeren. Was heel omslachtig. Heb er toen ook nog een Facebook pagina voor gemaakt, AndroidAuto NL, om anderen op weg te helpen. Tegenwoordig gaat het met nieuwere auto’s nagenoeg automatisch.
Wat in bovenstaand artikel niet klopt, volgens mij, is dat je AA ook kan gebruiken vanaf je telefoon scherm. Dat kon voorheen wel, maar sinds enkele jaren is dit niet meer mogelijk, ik denk omdat een telefoonscherm eigenlijk te klein is voor wat AA tegenwoordig allemaal in beeld brengt. Je hebt dus tegenwoordig altijd een auto of autoradio of los scherm nodig die AA ondersteunen.
Ik rij momenteel in een VW Golf 5 GTI 2006, ik had toen bij Alie een Android Carplay 4ram( werk geheugen is ook belangrijk voor snelle handelingen) gekocht , apps op gedownload , via de Hotspot van mijn mobiel met genoeg data werkt het perfect
Navi- Gaat – Niet!
De dure ingebouwde van vele merken gezien en geprobeerd in de volle zon.
Van Dacia tot Tesla, allemaal even beroerd.
Neem je smartphone, zet er een Navigatie naar keuze op en hang deze aan de zonneklep!
Heb de harde stekels nu op zonneklep geplakt en zachte op Smartphone.
Ik zie alles recht voor me en hoorde ook boven de radio uit zonder rest te storen.
Ook geen NL ingesproken meer!
Ga naar Rechts… over 300 meters en ik zit in foute zijstraat!
Over 300 meters ga rechtsaf is betere!
Dat is vaak gekoppeld aan taalkeuze helaas.
Maar ik wil geen groot Display wat veel geld koste, Update soms een ramp is en foute taal heeft.
Bij BNR gekwebbel is Russische taal instructie duidelijker uit elkaar te houden.
Ja mijn vrouw is Russische, en Schoonzoon Oekraïne geboren.
Beide talen zijn beter als stomme Hollanders die fout ingesproken hebben!
Ik zie en hoorde nu alles recht voor me luid en duidelijk!
Sorry verkopers, ik hoef Uw dure zooi niet!
Heel handige functie Android Auto .
Alleen jammer dat bv de handige app Flitsmeister heeft besloten dat de gratis versie van FM het ineens niet meer doet op het Android auto scherm.
Je moet nu eerst een abonnement van €3,99 p/m afsluiten.
Dus nu moet je toch weer je telefoon erbij pakken.