CarPlay in auto. Hoe installeert u CarPlay en Android Auto? En wat kunt u ermee?

Zo kunt u Apple CarPlay en Android Auto gebruiken, ook in oudere auto’s

U kunt Android Auto of Apple CarPlay gebruiken voor onder meer de navigatie in uw auto. In veel nieuwe auto’s zit standaard een systeem ingebouwd waardoor u deze apps kunt gebruiken. Bij oudere modellen is dat niet het geval, maar ook daar kunt u ervoor zorgen dat u Android Auto en CarPlay kunt gebruiken. Hoe installeert u het? En wat kunt u ermee?

Wat zijn Android Auto en Apple CarPlay

Tijdens het autorijden mag u uw mobiele telefoon niet gebruiken. Doet u dat wel? Dan kan dat u op een boete van 420 euro komen te staan. CarPlay en Android Auto zorgen ervoor dat u de nuttige functies van uw smartphone kunt gebruiken tijdens het rijden, zonder uw telefoon aan te raken. De functies komen met deze infotainmentsystemen namelijk op het schermpje van uw auto, hetzelfde scherm dat u wellicht gebruikt om de radio te bedienen. Of u gebruik kunt maken van Android Auto of CarPlay hangt af van welke mobiele telefoon u heeft. Android Auto is, zoals de naam doet vermoeden, van Android. CarPlay is daarentegen van Apple.

De infotainmentsystemen bieden meerdere functies. Ze worden vooral gebruikt voor de navigatie, maar bieden ook de mogelijkheid om muziek af te spelen of handsfree te bellen. Het is zelfs mogelijk om WhatsApp te gebruiken. De berichten worden door het systeem voorgelezen, waarna u een reactie kunt inspreken.

Wanneer kunt u er gebruik van maken?

Het is niet met alle telefoons mogelijk om gebruik te maken van de infotainmentsystemen, al heeft u ook niet de allernieuwste telefoon nodig. Bij Apple is het vanaf de iPhone 5 mogelijk om CarPlay te gebruiken. Voor Android-apparaten staat Android Auto standaard geïnstalleerd op modellen met Android 10. Heeft u een oudere Android-telefoon? Dan kunt u proberen de app handmatig te installeren.

De meeste nieuwe auto’s met een aanraakscherm ondersteunen het gebruik van deze systemen. Ook in een oudere auto kunt u gebruik maken van Android Auto en CarPlay, maar dan is het nodig om uw autoradio te laten vervangen. Dit kan wel enkele honderden euro’s kosten. Een andere optie is om een extra scherm in de auto te laten plaatsen. Zorg er wel voor dat het extra scherm uw zicht op de weg niet beperkt. Een dergelijk extra scherm aanschaffen kan vanaf zo’n 100 euro.

Google Maps tijdlijn
Lees ook: Hoe bewaart u uw Google Maps-historie, voordat Google ingrijpt?

Alternatieven

Het is goed denkbaar dat u een oudere auto heeft zonder aanraakscherm, maar geen geld wilt uitgeven om Android Auto of CarPlay te gebruiken. Als u een Android-telefoon heeft, kunt u Android Auto via uw mobiele telefoon gebruiken. Daarvoor heeft u alleen een telefoonhouder voor in de auto nodig, zodat u goed zicht heeft op uw telefoon tijdens het rijden. Het is niet mogelijk om CarPlay te gebruiken via uw telefoon. Heeft u een Apple-telefoon en geen aanraakscherm in uw auto? Dan zult u genoegen moeten nemen met een andere navigatie-app. U kunt natuurlijk ook een TomTom gebruiken voor de navigatie, dan heeft u uw telefoon helemaal niet nodig.

Hoe kunt u Android Auto en CarPlay gebruiken?

Voldoen zowel uw mobiele telefoon als u auto aan de voorwaarden om gebruik te maken van CarPlay of Android Auto? Dan staan alle seinen op groen. Met de volgende stappen kunt u uw smartphone koppelen aan het scherm in uw auto:

  • Zorg dat CarPlay of Android Auto geïnstalleerd is op uw smartphone
  • Sluit uw telefoon met een USB-kabel aan op de USB-poort van uw auto
  • Als het goed is maakt het radiosysteem van uw auto nu automatisch verbinding met de app die u wilt gebruiken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zijn dat u de app van CarPlay of Android Auto moet openen op uw smartphone. Daar kunt u vervolgens toestemming geven voor het gebruik ervan.

Bij nieuwere modellen kunt u ook draadloos verbinding maken. In dat geval kunt u de volgende stappen volgen:

  • Schakel Bluetooth en Wi-Fi in op uw smartphone
  • Koppel via Bluetooth uw smartphone met het infotainmentsysteem
  • Open CarPlay of Android Auto op uw smartphone en volg de instructies om de verbinding te bevestigen

(Bron: ANWB, NU.nl, Auto.nl, Autotrack. Foto: Allard One/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Cia-Maureen says:

    Goedemiddag,
    Mij valt met grote regelmaat op dat mensen hun mobiele telefoons midden op de voorruit plakken ‘zodat ze er goed zicht op hebben’, maar daarmee blokkeren ze een groot deel van hun zicht op het verkeer/de situatie vóór de auto.

    Het plakken van de telefoon midden op de voorruit is vreemd, want alle ingebouwde navigatiesystemen hebben hun scherm in het dashboard en dus ónder de voorruit.

    Mocht er geen mogelijkheid zijn om een telefoonhouder op het dashboard te bevestigen, doe dat dan in de linker onderhoek van uw voorruit. Het is misschien even wennen dat u naar links moet kijken, maar uw zicht op het verkeer om u heen is vele malen beter.