rustige en stille plekken in Nederland

Waar zijn er nog rustige en stille plekken in Nederland?

Mooie en populaire bezienswaardigheden, natuurgebieden en steden trekken vanzelfsprekend veel (dagjes)mensen. Wilt u zich liever even onttrekken aan deze drukke en toeristische plekken in Nederland? We hebben rustige en stille plekken op een rij gezet. Alvast onze excuses als we hierbij ‘goed bewaarde geheimen’ prijsgeven…

Stille natuurgebieden

Bijna overal worden we geconfronteerd met geluiden en veel andere mensen. Toch zijn er in ons drukke landje nog genoeg plekken te vinden waar niets meer te horen is dan het ruisen van de wind en het fluiten van de vogels. Dat is vooral in uitgestrekte natuurgebieden het geval. Dit zijn daarvoor 3 goede opties: als eerste het Dwingelderveld in Drenthe (op de foto). In 2020 is dit gebied door de Nederlandse Stichting Geluidshinder uitgeroepen tot het stilste van Nederland.

stille gebieden in het Dwingelderveld

Ten tweede het Horsterwold in Flevoland. Dit is één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Een grote kudde konikpaarden zorgt ervoor dat de afwisseling van bos, struweel, graslanden en moeras behouden blijft. Door het gebied loopt een half verhard pad.

En ook het rustige bosgebied Stippelberg leent zich hier uitstekend voor. Dit gebied van 1.000 hectare bevindt zich in een oostelijke uithoek van Noord-Brabant. Op de website van Natuurmonumenten vindt u nog meer mogelijkheden voor stiltewandelingen.

stiltewandelingen
Lees ook: Genieten van de natuur en de rust, zo gezond zijn stiltewandelingen

Rustige stranden

De kustlijn van Nederland beslaat honderden kilometers. Hierlangs zijn vele drukbezochte badplaatsen te vinden, met daarom ook drukbezochte stranden. Om uit te waaien, kunt u bestemmingen als Scheveningen, Zandvoort of Noordwijk daarom beter overslaan. Maar met zoveel kust, zijn er ook nog echt rustige stranden te vinden.

Wij tippen om te beginnen Breezand, Vrouwenpolder in de provincie Zeeland (op de foto). Het is één van de schoonste stranden van het land en omdat het maar liefst 24 kilometer lang is, wordt het er niet zo snel druk. Zeker wanneer u uit de buurt blijft van de strandtenten.

het stille Vrouwenpolder

Een volgende goede optie is de Hors, in ‘Nationaal Park Duinen van Texel’. Dit is een strand met heel fijn zand, op het zuidelijkste puntje van het eiland. Het is een enorm uitgestrekt gebied en leent zich daarom heel goed voor een lange en rustige strandwandeling.

Een derde optie is het strand Noordvoort, op de grens tussen Noord- en Zuid-Holland tussen Noordwijk en Zandvoort gelegen. Het is moeilijk met de auto bereikbaar en daardoor rustiger dan andere bestemmingen. Een goede manier om er te komen, is met de fiets. Het is een strandreservaat en daarmee een gebied van stilte en rust, waar planten en dieren voorop staan.

2 mensen wandelen langs de kust.
Lees ook: Mooie plekken om te wandelen langs de Nederlandse kust

Rustige dorpen/ woonplaatsen

Nog echt rustige dorpen vindt u wanneer u de Randstad uitgaat en de grote plaatsen links laat liggen. Volgens onderzoek van FBTO, naar de rustigste gemeenten van Nederland, mag het Friese Tytsjerksteradiel (op de foto) zichzelf met een 8,8 de rustigste gemeente van Nederland noemen.

Tytsjerksteradiel is een stille plek

Met een 8,7 volgen het Overijsselse Dalfsen en Dinkelland. Fijne plekken om eens een bezoekje aan te brengen of zelfs als nieuwe woonplaats te adopteren. Als alleen wordt gekeken naar stilte, dan steekt Ameland er met kop en schouders bovenuit in het onderzoek. Hier heeft u niet zo snel last van voorbij rijdende treinen, vliegtuigen of toeterende auto’s.

blauwe
Lees ook: Blauwe (buiten)ruimtes goed voor ons welzijn

Rustig overnachten

Houdt u van kamperen en van rust, dan is een natuurkampeerterrein een schot in de roos voor u. Dit kan onder andere via Staatsbosbeheer. U kampeert dan in het bos, dichtbij het water of in de duinen. Maar ook onder andere de ANWB biedt dit soort overnachtingen aan.

natuurcamping

Liever iets meer comfort? Dan kunt u ook kiezen voor een hotelovernachting in een landelijk gebied. Met de zoekterm ‘rustige hotels in Nederland’ vindt u het diverse aanbod. Ook helpt het vanzelfsprekend om als het even kan buiten de vakantieperiodes om te gaan.

(Bron: Archief, flow, National Geopraphic, vrouwenpolder.nu, Nationaal Park Duinen van Texel, ANWB, logerenbijdeboswachter.nl/, holistik.nl, Natuurmonumenten, FBTO. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie