Man maakt rolluik schoon. Hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Zo maakt u uw rolluiken schoon

Het heeft meerdere voordelen om rolluiken voor de ramen te hebben. Het buitenhouden van de warmte is één van die voordelen. Op een gegeven moment kunnen uw rolluiken wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Het schoonmaken ervan is niet altijd makkelijk, zeker niet aan de binnenkant. Hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Voordelen rolluiken

In een eerder artikel leggen we uit dat rolluiken een goede optie zijn om uw slaapkamer donkerder te maken. Ook beschermen rolluiken u tegen diefstal en isoleren ze goed. Dat laatste zorgt ervoor dat uw kamer minder warm wordt in de zomer en minder koud in de winter. Ze zijn daarmee niet alleen nuttig voor uw slaapkamer, maar ook voor andere ruimtes in huis. Hoewel rolluiken eenmalig om een investering vragen, besparen ze u later kosten doordat u de airco of verwarming minder hoeft te gebruiken.

Raam open of dicht in de zomer
Lees ook: Ramen en deuren open op een hete dag: wanneer wel en wanneer niet?

Binnenkant schoonmaken

Heeft u elektrische rolluiken? Schakel dan de stroom uit voor u begint met schoonmaken. Als u het raam van binnenuit open kunt maken, is het vrij eenvoudig. Doe simpelweg het raam volledig open, maak de lamellen dicht en de schoonmaak kan beginnen. Ga eerst met de stofzuiger langs de lamellen en neem daarna met een spons en een sopje van lauwwarm water met enkele druppels mild afwasmiddel, de lamellen af. Let wel op dat u de spons of vaatdoek goed uitwringt voordat u er de lamellen mee schoonmaakt. Deze mogen weliswaar nat worden, maar hoeven niet doorweekt te raken. Zodra alle vlekken eruit zijn, kunt u de lamellen met een droge doek droogvegen. Op deze manier voorkomt u dat er waterstrepen achterblijven. Kijk wel uit dat u niet te hard op de lamellen drukt tijdens het boenen, om beschadiging te voorkomen.

De schoonmaak wordt een stuk lastiger als u ramen heeft die van binnenuit niet open kunnen. Bij de meeste rolluiken rollen de lamellen op in een kast of bak aan de bovenkant. Deze bak kunt u openen met een schroevendraaier. Om de rolluiken schoon te maken, zult u ze moeten demonteren. Volg verder dezelfde stappen als hierboven genoemd voor wanneer het raam wel open kan. Zorg dat de lamellen goed droog zijn voordat u het rolluik weer oprolt. Bent u niet zo’n doe-het-zelver en heeft u ook geen klussende familieleden of vrienden om u te helpen? Dan kunt u ook vaklui inschakelen voor deze klus. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar bespaart u wel een hoop moeite.

Buitenkant schoonmaken

Het schoonmaken van de buitenkant van uw rolluiken is relatief eenvoudig, al heeft u er mogelijk wel een ladder voor nodig. Plaats de ladder in een hoek van circa 75 graden tegen de muur. Doe de rolluiken helemaal dicht en maak de buitenkant van uw lamellen schoon met lauwwarm water en een mild afwasmiddel. Zorg er wel voor dat u nog bij uw emmer kunt als u op de ladder staat. Kijk bijvoorbeeld of u de emmer ergens aan kunt ophangen. In een eerder artikel geven we tips om een ladder veilig te gebruiken.

(Bron: HG, AD, Hubo, Zonweringfabriek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie