Verschillende soorten tomaten op een houten ondergrond.

Zoveel soorten tomaten, wat zijn de verschillen?

Cherrytomaten, trostomaten, vleestomaten, snoeptomaten en nog veel meer. Er zijn er wel meer dan 60 soorten tomaten. We pakken er een paar uit. Wat zijn de verschillen en waar zijn ze het beste voor te gebruiken?

De tomaten die we uitlichten in dit artikel zijn:

  1. De gewone ronde tomaat
  2. Trostomaat en troscocktailtomaat
  3. Cherrytomaat en snoeptomaat
  4. Romatomaat of pruimtomaat
  5. Vleestomaat of Coeur de Boeuf

1. De ronde tomaat

Dé tomaat bestaat niet. Maar de gewone ronde tomaat komt daar wel het dichtst bij in de buurt. Deze zijn vaak los verkrijgbaar in de supermarkt. Hij is glanzend, rond en rood van kleur en voelt stevig aan. De smaak is lichtzoet en is het beste te gebruiken om te koken of zo los te eten. Deze soort is perfect om een tomatensoep van te maken of een tomatensaus. En door de pasta is ‘ie ook lekker.

2. Trostomaat en troscocktailtomaat

Een trostomaat heeft een friszoete smaak. Hij lijkt op de gewone ronde tomaat, qua uiterlijk. Deze soort blijft alleen, zoals de naam al zegt, aan de tros hangen na het plukken. Al kan de trostomaat er ook in verschillende kleuren zijn, zoals groen, geel en oranje. Deze soort heeft veel sap en is daardoor wat natter dan andere tomaten. U kunt hem verwerken in een soep, door een salade mengen of in plakken op een broodje leggen.

De troscocktailtomaat is het kleine broertje van de trostomaat. Ook deze blijft aan de tros zitten na het plukken. Hierdoor krijgt hij een vollere smaak. Verder smaakt hij net wat zoeter dan zijn grote broer.

Trostomaten

Een hand met een trosje tomaten.
Lees ook: Tomaten sneller laten rijpen? Dat kan met deze trucjes

3. Cherrytomaat en snoep tomaat

Cherrytomaten worden ook wel kerstomaten genoemd. Dat komt omdat ze dezelfde grootte hebben. Ze smaken friszoet en hebben over het algemeen een glanzende rode kleur. Gele en oranje varianten zijn er ook. Vaak worden ze ook wel als kleurenmix verkocht. Deze tomaatjes zijn lekker om gewoon zo uit de hand te eten, maar kunnen ook goed door een salade heen.

Snoeptomaten lijken heel erg op cherrytomaten, maar zijn toch een klein beetje anders. Ze zijn namelijk zoeter. Daardoor vinden veel mensen ze lekkerder om als gezonde snack tussendoor te eten. In een salade die wat zoeter is, passen deze tomaten ook goed. Ook hier zijn verschillende kleuren van te vinden.

Cherrytomaten

4. Roma tomaat of pruimtomaat

De Roma tomaat staat bekend om zijn langwerpige vorm. Het wordt daarom ook wel een pruimtomaat genoemd en heeft een friszoete smaak. Daardoor kunt u hem goed verwerken in een pasta of andere warme maaltijd en salade. Als basis voor een saus of soep is dit ook een goede tomaat.

Roma tomaat of pruimtomaat.

beschimmeld
Lees ook: Moet het hele doosje weg als 1 stuk fruit of groente beschimmeld is?

5. Vleestomaat of Coeur de Boeuf

De grootste van allemaal is de vleestomaat, oftewel de Coeur de Boeuf. Hij is lichtzoet van smaak en ziet er bijzonder uit. Bijna als een soort pompoen. U kunt hem zowel warm als koud eten. Wanneer u hem koud eet, is het beter om een lichtgroene versie te kopen. Dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wanneer u hem in een warm gerecht verwerkt, is een rodere kleur beter voor de smaak. Het rijpingsproces gaat van binnen naar buiten, dus vaak heeft deze tomaat 2 kleuren: rood en groen tegelijk. Dat ziet er mooi uit, als decoratie bijvoorbeeld.

Vleestomaat of Coeur de Boeuf

Recepten met tomaten

U kunt eindeloos variëren met tomaten in een gerecht. Het kan de hoofdrol spelen, gevuld bijvoorbeeld. Of het kan een bijrol hebben. Desalniettemin: tomaat kan perfect in uw maaltijd.

Dit zijn onze recepten

(Bron: Culy, Veggipedia, Verse Oogst, Jumbo. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    margentiss says:

    Interessanter is de reden dat er op alle illustraties geen tomaten met ‘groene schouders’ meer te zien zijn.
    Of: hoe de behoefte van de consument aan zuiver rood ruim een eeuw geleden de smaak van de tomaat heeft laten ‘wegkweken’.
    Voor de geïnteresseerden: zoek ’s op ‘heirloom tomaten’.
    Veel plezier & smaak gewenst.