Man legt contant geld onder zijn bed. Hoeveel contant geld mag u in huis hebben?

Hoeveel contant geld mag u in huis hebben?

De meeste betalingen worden tegenwoordig met de pinpas of smartphone verricht. Toch is het verstandig om altijd iets van contant geld in huis te hebben. Het is alleen niet toegestaan om ongelimiteerd contant geld in huis te hebben, zonder daar belasting over te betalen. Vanaf welk bedrag moet u uw contante geld bij de Belastingdienst melden?   

Contant geld belangrijk

Er kan zich altijd een situatie voordoen waarin het handig is om contant geld in huis te hebben. Patrick Wessels geeft in zijn column aan dat contant geld er onder meer voor zorgt dat we verstandiger met geld omgaan. Bovendien zorgt het ervoor dat u betalingen kunt blijven verrichten wanneer er een pinstoring is. Daarom adviseert het Nibud om 50 euro contant in huis te hebben voor noodgevallen. Het kan bij sommige banken wel geld kosten om contant geld op te nemen. Ondanks het belang van contant geld, legt MAX Meldpunt uit dat er ook situaties zijn waarin u beter niet contant kunt betalen.

Hoeveel mag u belastingvrij in huis hebben?

Er zit in Nederland geen limiet op de hoeveelheid contant geld die u in huis mag hebben. Er zit wel een limiet op de hoeveelheid die u belastingvrij in huis mag hebben. Bent u alleenstaand? Dan geldt in 2024 dat u belastingvrij 653 euro aan contant geld in huis mag hebben. Als u een fiscaal partner heeft, wordt dat bedrag verdubbeld naar 1306 euro. Let wel op dat ook de waardes van uw cadeaubonnen meetellen in dit bedrag. Krijgt u regelmatig cadeaubonnen en laat u die vaak langdurig in een lade of kast liggen? Dan komt u een stuk sneller boven het van belasting vrijgestelde bedrag.

Contant geld 1 2 eurocent 100 200 euro
Lees ook: Kunt u nog met muntjes van 1 en 2 cent of briefjes van 100 en 200 euro betalen?

Hoe zit dat met de belastingaangifte?

Het is dus verstandig om voordat u belastingaangifte doet te controleren of u niet meer dan het vrijgestelde bedrag aan cadeaubonnen en contant geld in huis heeft. Zolang u onder het vrijgestelde bedrag zit, hoeft u uw contant geld niet op te geven bij de belastingaangifte. Als u daarboven zit, hoeft u alleen het bedrag boven de vrijgestelde voet op te geven.

Beter in huis of op de bank?

Hoewel het handig is om altijd een klein bedrag aan contant geld in huis te hebben, is het veiliger om grote bedragen op de bank te stallen. Contant geld kan makkelijker gestolen worden of kwijtraken. Na een diefstal is het lastig om te bewijzen dat u briefgeld in huis had liggen. Bovendien dekt de inboedelverzekering het al minimaal, zelfs wanneer u het wel kunt bewijzen. Dat zorgt ervoor dat u bij een eventuele diefstal veel geld kunt verliezen. Het is niet alleen veiliger, maar ook praktischer om grote geldbedragen op de bank te zetten. Vooral bij de belastingaangifte heeft u er profijt van, omdat uw bank de meeste informatie al doorgeeft aan de Belastingdienst.

 (Bron: Archief, MAX Meldpunt, Belastingdienst, AD, Nibud. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (51)

    norm45 says:

    Sorry hoor nou heb ik toch niet veel maar ookal had ik meer dan bepaal ik zelf wel of ik €10 meer in de lade heb.

      Mama Henk says:

      U mag wel meer geld in huis hebben, maar niet zonder het aan te geven als vermogen bij de aangifte inkomstenbelasting. Het wordt duidelijk uitgelegd.

      PietjePuk says:

      Goedemorgen
      Hoeveel geld ik in huis heb bepaal ikzelf wel. Hierover heb ik namelijk al belasting betaald en is dus geen zwart geld! Ik besef dat door inbraak of bv. brand alles verloren kan gaan en een verzekering niet uitkeert, en ben me daarvan bewust (dat is mijn risico)
      Ik geef dus niks op, “en Mama Henk” Jij werkt zeker zelf voor die corruptie bende die zich zich belastingdienst noemt en die hard werkende mensen plukt & plukt & plukt. Het lijkt steeds meer op e.o. andere controlestaat waarin we ons bevinden. Doe lekker je eigen ding, dan doe ik dat ook, doei

    Pieternel says:

    Belachelijk. Het geld dat je in huis hebt daar is al (inkomsten) belasting over betaald.
    Als je successierechten moet betalen nog een keer en als je gespaard hebt in box 3 nog een keer: in je leven dus 3x betalen over hetzelfde verdiende geld. Rovers in Den Haag!
    Met uitbreken oorlog Oekraïne wel wat meer in huis gehad. Betalingsverkeer digitaal platleggen in oorlogstijd kan maar zo gebeuren en als ik wil vluchten met de auto en moet tanken begin je niks meer als je pas het niet doet….

      Heer Bommel says:

      Het geld dat u in huis hebt, is net zo goed deel van uw eigen vermogen, dus van box 3, als het geld dat u op de spaarrekening heeft staan. Zoals er voor box 3 een vrijstelling is, is er dus ook een vrijstelling voor geld dat u thuis bewaart.
      Als u het met de in een democratisch land vastgestelde belastingregels niet eens bent, staat het u vrij een land te zoeken waar de regels u beter bevallen en te emigreren.

      Baron says:

      Dat maak ik zelf wel uit.

      PietjePuk says:

      Helemmaal gelijk, als poetin de data kabel in de noordzee saboteerd dan heb je wat aan je pinpas. Ik zorg wel dat ik voldoende cash in huis heb

    Baron says:

    Ik maak zelf wel uit wat ik aan contant in huis laat liggen.

      Mama Henk says:

      Dat moet u inderdaad helemaal zelf weten. Maar het niet opgeven van het bedrag boven de vrijstelling is belastingontduiking. Of maakt u dat ook zelf wel uit?

      Guillaume says:

      Heer Bommel: we hebben geen democratische land, maar aantoonbaar een (EUSSR) dictatuur, waar sinds Rutte c.s. schijnverkiezingen plaatsvinden, vergezeld van totaal nietszeggende kretologie, ondersteund door de mainstream media met hun eenzijdige berichtgeving (dus nepnieuws, o.m. NRC, VK, Trouw en De Gelderlander maken zich daar vrijwel dagelijks schuldig aan) en de staatsomroep, die eindelijk steeds verder door de mand valt.

    Guillaume says:

    Dat bepalen we zelf wel, in onze controlestaat, waar de regering onder Rutte jaarlijks ettelijke miljarden over de balk gooide aan een asieltsunami (wel degelijk gericht op omvolking) waar we nooit toestemming voor hebben gegeven, de Oekraineoorlog die ons door de megalomane narcist Rutte ten eigen bate is opgedrongen, de nergens op gebaseerde klimaatwaanzin enz. enz. Aldus werd het land onder onze ogen verarmd, en nu ook nog het contante geld opslokken om het WEF mee van dienst te zijn? Als dat enkel en alleen door een betrouwbare, transparante overheid (wensdenken, maar toch) wordt aangewend om een drastische bevolkingskrimp tot zeg tien miljoen inwoners te realiseren, dan zal ik het overwegen.

      Mama Henk says:

      In dit type commentaar wordt vaak ook het woord roverheid gebruikt, maar verder is het een typische reactie met WEF, omvolking, het op de man spelen, het hele riedeltje van complotdenkers.

      AntonW says:

      Even los van de complot fantasieën: er zijn nog heel wat landen waar u daar helemaal geen last van heeft. Lekker je eigen geld in huis. Maar ik zou zeggen, tel je zegeningen hier. Alles wat je een tamelijk onbekommerd leven garandeert. De zekerheden die aanwezig zijn voor inkomen, gezondheid en alle regelingen om ons heen. Van riool tot drinkwater, van schone straten tot alle hulp bij calamiteiten. Geeft dat dan ook bewust op.

      ajee says:

      Guillaume: Geweldige opmerking je zeker Franse roots op de barricades en je gele vestje aan, ha, ha Super man!!!

      Heer Bommel says:

      Als u voldoende medestanders voor uw standpunten vindt, kunt via de democratische regels, proberen de (belasting)regels te veranderen.
      Als u het met de in een democratisch land vastgestelde (belasting)regels niet eens bent, staat het u vrij een land te zoeken waar de regels u beter bevallen en te emigreren.
      Als u dat allemaal niet bevalt, kunt u proberen via een gewelddadige machtsovername zelf dictator te worden.
      Ik wens u geen succes.

    Arie Vogelaar says:

    Mag toch zeker aannemen dat het over ” zwart” geld gaat welke men in huis heeft.
    Het is toch te idioot voor woorden om wanneer ik van mijn salaris waar alle belastingen over betaald zijn en ik daarvan zeg maar €2000,00 in huis heb dat ik dat aan moet geven..
    In den Haag denken ze geloof ik van dubbel genaaid houd beter

      Mama Henk says:

      Ik betaal het liefst ook minder belasting maar dat is nu eenmaal de wet, net zoals in de meeste landen om ons heen betaal je over vermogen belasting. En in Nederland is dat voor het vermogen boven de vrijstelling van 51.000 euro. Volgens mij is er in Duitsland geen vermogensbelasting meer. Gelukkiger zijn ze er daardoor niet, en rijker ook niet.

      JACKY says:

      👍👍👍👍

      Heer Bommel says:

      Het geld dat u in huis hebt, is net zo goed deel van uw eigen vermogen, dus van box 3, als het geld dat u op de spaarrekening heeft staan. Zoals er voor box 3 een vrijstelling is, is er dus ook een vrijstelling voor geld dat u thuis bewaart.
      Als u het met de in een democratisch land vastgestelde belastingregels niet eens bent, staat het u vrij een land te zoeken waar de regels u beter bevallen en te emigreren.

    Guillaume says:

    Mama Henk: een typische reactie van extreemlinks, waar argumenten ontbreken, dus wordt de complottheorie maar van stal gehaald. Nu nog argumenten om eea te onderbouwen, want die ontbreken steevast bij de wegkijkers. Als ik belasting betaal wil ik ook inspraak hebben op het uitgeven daarvan, en die is zo u weet nul, dankzij onze onverplichte schijnverkiezingen waar geen enkele concrete maatregel in te bekennen is waar partijen op zijn af te rekenen.

      AntonW says:

      Waar wacht je nog op? Je bent hier ook helemaal vrij om te vertrekken.

      yvesdb says:

      Mama henk werkt overduidelijk bij de belastingsdienst of zit er regelmatig onder het bureel lijkt wel dat ze eerst eens de wetten en regels fatsoenlijk maken tot ze dat doen zijn de wetten en regels juist gemaakt om gebroken te worden zoalng dat mongolen clubje in de haag niet snapt wat juist en niet juist is beslis ik zelf wel welke regels ik wel en niet opvolg

      Heer Bommel says:

      Beste Guillaume,

      Vanwege uw uitspraken (schijnverkiezingen e.d.) en vanuit mijn beroepservaring, kan i u alleen maar dringend adviseren psychologische hulp in te roepen.

      Hartelijke groeten,
      Ollie

    bluesman says:

    Als ik genaaid wil worden moet het wel lekker zijn. En wie geeft op wat hij of zei contant in huis heeft?? Dan ben je van mij gek. Hoe vaak heb je al belasting betaald over dat geld? Mensen word wakker!!

      Adriaan K says:

      Helemaal mee eens!

      yvesdb says:

      AntonW wat een pantoffelheld ben je kijk je wel uit als je de straat over steekt 😉 wat een mafketel zeg

      Heer Bommel says:

      Het geld dat u in huis hebt, is net zo goed deel van uw eigen vermogen, dus van box 3, als het geld dat u op de spaarrekening heeft staan. Zoals er voor box 3 een vrijstelling is, is er dus ook een vrijstelling voor geld dat u thuis bewaart.
      Als u het met de in een democratisch land vastgestelde belastingregels niet eens bent, staat het u vrij een land te zoeken waar de regels u beter bevallen en te emigreren.

    Adriaan K says:

    Als ik mijn salaris krijg betaal ik al belasting.
    Voor de rest kan de belasting m’n rug op!

      JACKY says:

      Precies!!!!👍👍👍

      bluesman says:

      En zo is het. Van je salaris is al meer dan genoeg gestolen.

      Heer Bommel says:

      Het geld dat u in huis hebt, is net zo goed deel van uw eigen vermogen, dus van box 3, als het geld dat u op de spaarrekening heeft staan. Zoals er voor box 3 een vrijstelling is, is er dus ook een vrijstelling voor geld dat u thuis bewaart.
      Als u het met de in een democratisch land vastgestelde belastingregels niet eens bent, staat het u vrij een land te zoeken waar de regels u beter bevallen en te emigreren.

    JACKY says:

    Wel, het gaat de Belastingdienst niets aan hoeveel CONTANT GELD ik in huis heb!!! Ik bepaal ZELF welk bedrag ik aan contant geld in huis heb en: dat ligt ver boven het bedrag dat de Belastingdienst toestaat…..

      Heer Bommel says:

      Dat mag u ook doen. En als u, hetgeen wel onwaarschijnlijk is, ooit gepakt wordt, dan zal de Belastingdienst ook zelf bepalen wat u nog mag betalen.
      All in the game.

    Quiltje says:

    Als je geld in huis hebt is daar al belasting over betaald lijkt mij , hoe vaak moet je betalen pfffff

      Arie Vogelaar says:

      Je betaald in Nederland belasting over belasting, over belasting, je betaald inkomsten belasting en als je iets koopt betaal je van je netto pleuro nog eens 21% aan btw, brandstoffen zit veel accijns op, dat is ook en belasting en over die accijns betaal je nog eens btw, koop je een auto, dan betaal je vele pleuro’s aan BPM belasting en daarover betaal je 21%btw en als klap op vuurpijl , als je dood gaat en er staat netjes nog wat netto spaargeld op de bank dan komen de lijken pikkers uit den Haag over de erfenis ook nog een successie rechten heffen, de Nederlandse belastingdienst, LEUKER kunnen ze het niet maken, maar ja als je drie miljard pleuro’s per jaar verkwist aan vreemde smetten dan moet je de belasting betaler uitwringen

      santandero says:

      Klopt het dat als iemand wil emigreren,dat hij of zij 5jaar lang nog vermogen belasting moet betalen

    frank1970 says:

    Niet te controleren, ik hoef nl. de belastingdienst niet binnen te laten tenzij ze samen met de politie en een huiszoekingsbevel aankomen.

      Heer Bommel says:

      Het geld dat u in huis hebt, is net zo goed deel van uw eigen vermogen, dus van box 3, als het geld dat u op de spaarrekening heeft staan. Zoals er voor box 3 een vrijstelling is, is er dus ook een vrijstelling voor geld dat u thuis bewaart.
      Als u het met de in een democratisch land vastgestelde belastingregels niet eens bent, staat het u vrij een land te zoeken waar de regels u beter bevallen en te emigreren.

    Baya says:

    Belastingdienst, wat een vervelende vereniging. Ik heb geprobeerd mijn lidmaatschap van deze club op te zeggen, maar kreeg van de Inspecteur der Directe Belastingen te horen dat dit niet werd geaccepteerd… 🙂 Dus maar gewoon aangifte doen en betalen wat wij volgens de regels van het spel moeten betalen. En contant geld in huis, mij niet gezien, dat is meer voor criminelen dan voor de gemiddelde Nederlander.

      yvesdb says:

      Baya je snapt zelf niet hoe dom je bent met je hersenloze opmerking … hoezo is contantgeld in huis hebben alleen voor criminelen .. alle mensen in de bajes zijn zo erg crimineel nog niet als dat ze in de haag zijn

    santandero says:

    Het wordt denk ik tijd ,dat mensen wakker moeten worden ,er zijn er een hoop die gehersenspoeld zijn lijkt wel ,ga demonstreren wat betreft,al die belastingtariefrn die wij hier betalen ,ook bv ziekenfonds zoveel betalen,en nog soms je medicijnen betalen , andere landen betalen ze niets of weinig,en idd ik zelf heb meer als 1500in huis ,werk geld waar al belasting over is betaald ,ik schrijf veel eigenlijk had ik gewoon moeten schrijven,,,zij sporen niet dus mensen gaan bepalen hoeveel geld ik in huis mag hebben,en daar bovenop moet ik belasting op betalen,waar is er aan de hand mensen iemand niet een partij oprichten,waar mensen massaal kunnen protesteren waar nodig is, belasting Nederlandse maffia,alleen ze hebben hun papieren inorde alles zwart op wit , net al China Town ,daar betalen mensen ook belasting,alleen die mensen die belasting innen hebben het niet zwart op wit ,oke hier delen ze dan weer wat uit , maar als zij in China Town over het hele land kunnen innen ,dan zouden zij ook soms uitdelt

      santandero says:

      Had niet eens inde gaten , alsnog veel geschreven,ben gewoon een beetje boos , we kunnen hier niet meer normaal leven ,heb 4 kinderen betaal 900 huur 592 ziekenfonds en dan de rest nog , dit moet stoppen mensen wordt wakker

      OmeJohan says:

      Andere landen komen dan ook geld te kort. En dat moet Nederland dan aanvullen. Daarom zijn hier de belastingen zo hoog.

    OmeJohan says:

    Werkelijk rendement van contante Euro’s is nul komma nul. De fiscus zal dat dus niet meetellen bij de berekening van werkelijk rendement. Nu niet als uw totale werkelijk rendement lager is dan het forfaitaire rendement en vanaf 2027 al helemaal niet.

      AntonW says:

      👍👍👍

      yvesdb says:

      Omejohan geen idee van onder welke steen jij gekropen komt maar als je echt zelf geloofd wat je zegt 🤭🤭🤭🤭🤭🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Jojo52 says:

    O o o wat hebben we het slecht. Met goede wegen, scholen etc. Ik zou graag heel veel belasting betalen want dat betekent dat ik heel veel heb.

    Carel00 says:

    De regelneven cultuur heeft hier weer iets overbodigs verzonnen. Als iemand geld heeft waarover reeds belasting is betaald, dus “eerlijk verdiend geld” , is dat zijn of haar eigendom en behoort het recht te hebben dat naar eigen inzicht te bewaren.
    Temeer daar banken onbeschoft veel geld verdienen aan spaargeld.
    En er bovendien mogelijk ook nóg een keer belasting over spaargeld wordt geheven!
    Tevens is het in buitenland vaak niet mogelijk te pinnen daar vooral kleinere winkels, b&b, campings en hostels alleen cash willen ivm hoge bankkosten.
    Dan moet je voldoende cash meenemen, daar ter plaatse geld opnemen knap kostbaar is.
    Het last minuut in Nederland opnemen kan niet, dus bijtijds regelen.

    Joris Driepinter says:

    Och jee… € 653,- voor een alleenstaande… Ik heb € 100,- méér in huis liggen, voor het geval dát…
    Dus ik denk dat ik maar snel naar de Fiscus ga bellen, om dat aan te geven en te horen wat ik daar dan (weer) over moet afdragen…
    Och nee, ik heb de boel beflikkerd, want ik ben vergeten de 2 cadeaubonnen van € 50,- aan te geven…

    Ik vraag me af of dat op Europees niveau ook stand houd, om belasting te betalen over eerlijk contant geld, waar je al eerder belasting over hebt betaald ?

    We hebben ook jarenlang belasting moeten betalen over een fictief rendement van 4%…
    Ik heb altijd al gezegd dat dat eigenlijk helemaal niet correct is, en na méér dan 10 jaar wordt men wakker…

    Probleem met De Belastingdienst is denk ik ook dat er een enorme arrogantie en zelfingenomenheid is, waar blijkbaar zelfs een Minister niet doorheen komt, denk daarbij aan de Toeslagen- affaire, waarbij hoge belastingambtenaren nog steeds op hun plek zitten… (en de minister met een kluitje het riet in hebben gestuurd).

    Kijk, normale inkomstenbelasting betalen is prima, daarvoor krijgen we ook wat voor terug… maar allerlei onzin belasting om maar te belasten zou natuurlijk niet moeten kunnen: als je er (zelf) over betaald hebt, moet je dat vrijlaten…
    Ik heb met de IB geen enkel probleem, liefst betaal ik zelfs méér belasting, maar waar ik wel een probleem mee heb, is dat ons belastinggeld van alle kanten ‘over de brug’ wordt gegooid !

      Arie Vogelaar says:

      volgens regelgeving is belasting over belasting heffen verboden, daarom heeft Nederland diverse belastingen omgedoopt in HEFFING en over een heffing mag weer wel belasting worden geheven, Joop den Uijl heeft ooit een hele avond op tv zitten liegen dat hij klapte om zogenaamd uit te leggen dat een heffing geen belasting is, ja ja het resultaat is het zelfde, je portemonnee is LEEG, zo zijn er vele name voor één en hetzelfde, zoals, er groeit gras op zijn/haar buik, de adem is er uit, is gaan hemelen, heeft de pijp aan Maarten gegeven, is de pijp uit, zij/hij doet het niet meer, heeft houten jas aangetrokken, is erg klein gaan wonen, heeft de ogen voorgoed gesloten, allemaal naampjes voor één en hetzelfde, namelijk DOOD en zo word je door den Haag bedonderd en bestolen, daarom willen ze in den Haag alles weten, want de grootste dieven dulden geen concurrentie

    Dirck says:

    Volgens de Be lastig dienst mag ik maar €653 in HUIS hebben?
    Maar een kluis in Schuurtje telde dus niet mee. 6
    Als ik een Fatbike contant wil kopen en ophalen in doos heb ik wel meer op zak.

    Het is een niet of zeer moeilijk te controleren wet.
    Opa & Oma + kleinkinderen is niet bij te houden.

    Max € 653 in huis per persoon?
    Schuurtje, Boot en Camper tellen dus niet mee?
    Ook op mijn ex Werkplek, (zoon nu eigenaar geworden) hoef ik dus niet erbij te tellen?
    Ik lees dus echt; €653 maximaal in huis