lege vriezer

Waarom kleding niet schoner wordt in de vriezer

Buiten dat kleding schoon wordt van een wasbeurt, worden de kledingstukken er niet altijd beter op. Door wassen slijten ze en dat gaat uiteindelijk ten koste van de levensduur. Om deze reden wordt weleens het advies gegeven om kleding in plaats van te wassen een nachtje in de vriezer te leggen. Vlekken verdwijnen er misschien dan niet door, maar geurtjes en bacteriën wel. Althans, dat is de bewering. Maar dat blijkt helemaal niet op te gaan. Vanwege onderstaande reden.

Kunnen bacteriën gedood worden in de vriezer?

Naast vlekken van bijvoorbeeld voedsel, kan kleding ook steeds viezer worden door bacteriegroei. Zeker wanneer het kledingstuk keer op keer gedragen wordt. Het ziet er misschien nog wel fris uit, maar aan de geur kan te merken zijn dat het wel degelijk vervuilt. Dan wordt er weleens voor gekozen de kleding een nacht in de vriezer te doen. Het idee daarbij is dat de bacteriën doodvriezen en de bijbehorende luchtjes verdwijnen.

In de praktijk werkt dit echter niet zo. Een deel zal misschien kapot vriezen, maar het grootste deel van de bacteriën blijft leven. Hun groei wordt hierbij wel voor even gestopt, maar zo gauw de boel weer ontdooid is, gaan de bacteriën doodleuk weer verder met vermeerderen. Dan is het een kwestie van (een heel korte) tijd voordat de geurtjes ook weer de kop opsteken.

Ouder echtpaar wast kleding. Nederlanders wassen hun kleding te vaak. Hoe vaak is het wel nodig?
Lees ook: We wassen onze kleding te vaak: hoe vaak is het wel nodig?

Schurft of bedwantsen doden in de vriezer

De reden dat bacteriën de vriezer overleven, is dat ze zo minuscuul zijn, dat ze vrijwel geen water bevatten. Hierdoor zullen ze niet zo snel bevriezen. Voor schurft of bedwantsen ligt dat anders. Die zijn groter van formaat en bevatten meer water. Om deze reden kan het wel helpen om kleding of beddengoed een nacht in de vriezer te leggen wanneer u last heeft van schurft of bedwantsen. Bedwantsen leggen over het algemeen het loodje vanaf -14 graden en schurft vanaf -20.

Kleding langer fris houden zonder wassen

De vriezer is dus geen doeltreffende optie om een wasbeurt van kleding wat langer uit te stellen. Er zijn wel andere mogelijkheden om uw kleren langer schoon en fris te houden, zonder tussendoor te wassen. Gaat het om geurtjes, dan kan een kledingverfrisser werken, maar simpel uithangen, liefst buiten, werkt hier ook goed voor. Ook alcohol en baking soda zijn middeltjes om kleding weer een poosje langer ongewassen mee te laten gaan. In een eerder artikel kunt u hier verder over lezen.

(Bron: Archief, Quest, RTL Nieuws, Women’s Health, Nieuwsblad.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie