Naar cookieinstellingen

Brownie van Menno

Ingrediënten:

Voor het beslag

  • 250 gram tarwebloem + extra voor bestuiven
  • 500 gram kristalsuiker
  • 110 gram cacaopoeder
  • 2 theelepel zuiveringszout
  • 1 theelepel zout
  • 225 milliliter zonnebloemolie
  • 225 gram zure room
  • 225 milliliter water
  • 2 eetlepel azijn
  • 1 theelpel vanille-extract
  • 2 biologische eieren
  • boter om in te vetten

Voor de botercrème:

  • 275 gram roomkaas
  • 115 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 600 gram poedersuiker
  • 175 gram pindakaas

Voor de ganache:

  • 225 gram pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen)
  • 50 gram gladde pindakaas
  • 40 gram corn syrup (of maple syrup of keukenstroop)
  • 125 milliliter slagroom

3 bakvormen met een doorsnede van 20 centimeter (geen springvormen)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvormen in met boter, bestuif ze met bloem en zet ze apart.

Zeef de bloem, suiker, cacaopoeder, zuiveringszout en zout boven een mengkom. Meng alle ingrediënten goed met een garde en voeg de zonnebloemolie en zure room toe. Voeg geleidelijk het water toe en meng daarna de azijn en vanille-extract erdoor. Klop als laatste de eieren erdoor en klop tot alles goed vermengd is. Schraap de zijkanten van de kom na iedere toevoeging even schoon met een spatel zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Verdeel het beslag over de drie beboterde bakvormen.

Let op! Het beslag is vrij dun dus gebruik liever een dichte bakvorm voor het bakken anders lekt het beslag eruit tijdens het bakken.

Bak de cakes ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat je een satéprikker in het midden steekt en deze er bijna droog uit komt. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster. Stort ze na 15 minuten uit de bakvormen en laat ze volledig afkoelen.

Doe voor de pindakaascrème de roomkaas en boter in de mengkom van een staande mixer (of in een mengkom en dan met een handmixer en klop ze op totdat ze licht en luchtig zijn. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en schraap de zijkanten van de kom af en toe af met een spatel. Blijf kloppen tot alle suiker is opgelost en laat het dan 4 minuten op medium snelheid kloppen totdat het een lichte en luchtige crème is. Voeg de pindakaas toe en klop tot het volledig gemengd is.

Schep een theelepel pindakaascrème op een taartschaal of een plat bord en leg de eerste laag cake hierop. De taart kan zo niet wegschuiven. Smeer een deel van de pindakaascrème met een paletmes over de bovenkant. Leg de volgende cakelaag erop en bestrijk weer met de crème. Herhaal dit met de derde cakelaag en bestrijk ook de boven- en zijkanten met de pindakaascrème. Bedek zo de hele taart. Zet de taart eventueel koel weg zodat deze licht opstijft voordat je de chocoladeganache erover schenkt.

Smelt voor de chocoladeganache de pure chocolade met de pindakaas en corn syrup au bain-marie. Hang hiervoor een vuurvaste kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Roer regelmatig door totdat het een egale en gladde ganache is geworden. Haal van het vuur af en klop de room erdoor. Verdeel het nog warm over de bovenkant van de taart en verspreid de ganache met een paletmes over de bovenkant, zodat er mooie, lange druppels over de zijkanten van de taart naar beneden stromen.

(Bron: Menno de Koning)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.