geschikte planten voor een dakterras of balkon

Welke planten kunnen op een balkon of dakterras? Dit zijn 11 geschikte opties

De minimale ruimte op een balkon of dakterras kan een uitdaging zijn, wanneer u er ook van groen wilt genieten. U wilt er immers ook nog lekker kunnen zitten bij mooi weer. Daarnaast moet u rekening houden met het gewicht van de planten en de afwatering. We zetten 11 geschikte opties op een rij.

1. Bloembollen

Voor de ultieme lentesfeer kunt u in het najaar veel bloembollen in potten planten. Al dan niet in laagjes, oftewel een bloembollenlasagne. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld op de onderste laag laatbloeiende tulpenbollen planten. Met daarboven narcissen. De volgende laag vult u met hyacinten en daarbovenop komen kleine, vroegbloeiende bollen als sneeuwklokjes, blauwe druifjes of krokussen.

bloembollen op dakterras

2. Camelia

De wintergroene Camelia komt al vanaf februari in bloei, met prachtige grote bloemen, in de kleuren wit, crème, geel en rozetinten. Ze zijn er met enkele en dubbele bloemen. Ze kunnen prima in een pot groeien.

Bloeiende Camellia

3. Eenjarigen

Eenjarigen zijn tijdens de warmere maanden volop verkrijgbaar en zijn redelijk bescheiden in hoeverre ze ruimte in beslag nemen. Maar door hun uitbundige bloei is hun effect groot. Kies bijvoorbeeld voor knolbegonia’s (Begonia tuberosa), Franse geranium (Pelargonium grandiflorum), (mini)petunia, Lobelia en Vlijtig Liesje (Impatiens).

Petunia op het dakterras

balkon kleine tuin
Lees ook: De beperkte ruimte van balkon, dakterras en kleine tuin optimaal benutten

4. Hortensia

De Hortensia is één van de populairste tuinplanten in Nederland en ook op het terras of balkon hoeft u hem niet te missen. Hij doet het namelijk ook prima in een pot. Daarbij is het wel belangrijk om hem voldoende voeding en vooral genoeg water te geven. Door hem te snoeien, kunt u hem beperkt van grootte houden. En wordt een blauwe hortensia roze, lees dan deze tips, hoe hij zijn kleur weer terug krijgt.

Hortensia in pot

5. Klein blijvende bomen

Bomen kunnen vaak jarenlang zonder problemen in een pot worden gehouden. Mits ze wat extra aandacht krijgen. In een eerder artikel leest u alles over het planten, de verzorging en het verpotten. Het handigste is het om te kiezen voor boomsoorten die niet te hard groeien en die aan de kleine kant blijven. Voorbeelden daarvan zijn: de olijfboom, de dwergpalm (Chamaerops Vulcano), de Japanse esdoorn (Acer palmatum), de Stermagnolia (Magnolia stellata), glansmispel (Photinia) en Eucalyptus.

Acer palmatum in pot

6. Klimplanten

Klimplanten kunnen voor privacy zorgen, ze kunnen een lelijke muur aan het zicht onttrekken en ze kunnen door snoei in toom worden gehouden. Er zijn groenblijvende opties en klimplanten die mooi in bloei komen. Voor het balkon of terras zijn bijvoorbeeld geschikt: blauwe regen (Wisteria), bosrank (Clematis), klimroos, Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) en winterjasmijn: Jasminum nudiflorum.

Clematis op dakterras

7. Moestuin-planten

Eet u graag uw eigen gekweekte groenten en fruit? Ook op een balkon of dakterras is dat een mogelijkheid. U kunt ze plaatsen in potten of (houten) bakken. Zo kunt u kiezen voor kruiden, cherrytomaten, aardbeien, klein blijvende fruitbomen, aardappels en groenten als slasoorten, radijsjes, mini-komkommer, Spaanse pepers, spinazie, (lente-)ui, knoflook, radijsjes of bietjes. In een eerder artikel gaan we verder in op de mogelijkheden.

moestuin-planten in potten

vorst
Lees ook: Kwetsbare tuinplanten beschermen tegen vorst en sneeuw

8.Rhododendron

Net als de Camelia is de Rhododendron een groenblijvende struik, die daarnaast nog mooi bloeit ook. In dit geval in mei, dus wanneer u ze beide plaatst, spreidt u het bloeiplezier. De Rhododendron staat graag in een zurige grondsoort, wat in een pot makkelijk te realiseren is. Geef hem voldoende water en een niet te zonnige plek en u zult er vele jaren plezier van hebben. Zeker wanneer u hem net na de bloei een snoeibeurt geeft.

Rhododendron op dakterras

9. Siergrassen

Siergrassen brengen afwisseling en behouden in de winter vaak een mooi silhouet. Ze kunnen behoorlijk uit de kluiten groeien, maar er zijn ook soorten die wat compacter blijven. Zoals Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’), lampenpoetsergras (Pennisetum), schapengras (Festuca glauca), vedergras (Stipa tenuissima) en zegge (Carex).

Pennisetum in pot

10. Skimmia

Een Skimmia is een fijne struik om op het balkon of het terras te hebben. Hij is groenblijvend, is tijdens de wintermaanden getooid met fraaie bloemknoppen en komt in het voorjaar tot bloei. Daarnaast blijft hij lang klein van formaat en kan hij zo nodig gesnoeid worden. Kiest u voor de vrouwelijke cultivar, dan heeft u ’s winters geen bloemknoppen, maar kleurrijke rode bessen aan de plant.

Skimmia in pot

11. Terras/kuipplanten

Terras- of kuipplanten in pot kunnen u vanaf half mei tot de eerste nachtvorst volop in de bloemetjes zetten. U kunt uit heel veel soorten kiezen, zoals: de Mandevilla, Hibiscus, Bougainvillea, sinaasappelboompje, paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae) en Oleander. Wilt u het jaar erop weer van ze genieten, dan zult u ze in huis moeten overwinteren. Of gebruik maken van winterstalling.

Mandevilla op dakterras

(Bron: Archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie