Josine Droogendijk: ‘Ook aan het hof wordt er tijdens de vrije weken optimaal geluierd en genoten’

De temperaturen stijgen, de agenda’s raken leeg: het kan niemand zijn ontgaan dat de zomervakantie weer is begonnen. Ook aan het hof wordt er tijdens de vrije weken optimaal geluierd en genoten.

Contract

Bijna iedere werkende Nederlander heeft er een: een zakelijk contract. Door vast te leggen hoeveel uur je moet werken en hoeveel je dan verdient, ontstaat er duidelijkheid en stabiliteit. De eerste burger van ons land, koning Willem-Alexander, heeft echter geen contract. In de Grondwet staan weliswaar de grenzen van zijn functie vermeld, maar nergens wordt er gerept over een 30-, 36- of 40-urige werkweek.

Oranjes vieren vakantie in Griekenland

Hoeveel de koning werkt en hoeveel hij vrij mag zijn, blijft dus altijd een onderwerp van discussie. Waar hij in de vakantie naartoe gaat, is een stuk duidelijker. Ieder jaar reist het koninklijk gezin naar Doroufi, een dorp in het zuiden van Griekenland. In 2012 kochten Willem-Alexander en Máxima hier een moderne villa met een privéhaven, steiger, zwembad en een veelvoud aan zithoeken. De grootste luxe zit hem echter niet in het huis, maar in dat wat eromheen ligt: de zee. Op het water, met de beveiligers op een aparte boot, ervaart de koning een zeldzaam gevoel van privacy en vrijheid.

Op een mooie, vrije dag vaart het koninklijk gezin graag naar pittoreske plaatsjes langs de Griekse kust. Vooral het eiland Spetses is erg in trek. De levendige haven, gezellige terrasjes en leuke boetiekjes sluiten perfect aan bij de uiteenlopende vakantiewensen van de Oranjes. Bij restaurant Orloff, bekend om de ruime wijnkelder, kijken ze inmiddels niet meer op van een majesteit meer of minder. De weg naar de plaatselijke ijssalon is eveneens bekend. Máxima neemt vaak een bolletje pure chocolade, Willem-Alexander varieert.

Prinses Beatrix gaat het liefst naar Italië

Zoals haar oudste zoon graag vertoeft in Griekenland, zo brengt prinses Beatrix de vakantie door in Italië. ‘Rocca dei Draconi’, zoals haar villa in Tavernelle heet, is van alle gemakken voorzien. Zo kan ze er zwemmen, tennissen en wandelen. Heeft ze juist zin in wat prikkels, dan is er altijd wel ergens een leuke markt te vinden. Met name de stoffenkraam kan rekenen op koninklijke interesse.

Mathilde en Filip verblijven in Frankrijk

Het Belgische koningspaar wijkt in de zomermaanden graag uit naar Frankrijk. In 2019 kochten Filip en  Mathilde een bouwval op Île d’Yeu, een groen eiland dat omringd wordt door helderblauw water. Inmiddels is de woning volledig gerenoveerd en beveiligd. Maar goed ook, want het koninklijk gezin komt graag naar Île d’Yeu  om te fietsen en te wandelen. Is het lekker weer, dan wordt er ook wel gekozen voor watersport.

Koning Charles gaat graag naar Roemenië en koning Frederik blijft in eigen land

Roemenië is het favoriete vakantieland van koning Charles. Toen hij in 2020 een video opnam voor de Roemeense toeristensector, zei hij: “Ik ben zoveel te weten gekomen en gaan houden van Roemenië. Haar unieke historische erfgoed en ongeëvenaarde biodiversiteit, haar uitgestrekte gemengde bossen en adembenemende landschappen. Hoeveel ik ook heb gezien, er is nog zoveel meer dat ik graag wil ontdekken.”

Koning Frederik is op zijn beurt neergestreken op Gråsten Slot, de zomerresidentie van het Deense koningshuis. Het witte kasteel ligt op zo’n 30 kilometer van de Duits-Deense grens en heeft een prachtige kasteeltuin. Hans Christian Andersen schreef er zijn verhaal over het meisje met de zwavelstokjes.

Koningspaar Felipe en Letizia vol in beeld op Mallorca

In Spanje gaat het koninklijke werk in de zomer volop door. Felipe en Letizia strijken ieder jaar neer op Mallorca, waar ze volop zichtbaar zijn voor het volk en de journaille. Samen met hun dochters zijn ze aanwezig bij concerten, prijsuitreikingen en diners. Gezellige markten kunnen eveneens rekenen op koninklijke gasten.  Op het eiland is de zomerresident van het Spaanse hof te vinden. Palau de Marivent is een prachtig, mediterraans paleis, met een grote, vierkante toren als letterlijk hoogtepunt. Felipe en Letizia strijken liever neer in een nabijgelegen boerderij, die onlangs is gerenoveerd. Het juweeltje bestrijkt een oppervlakte van 659 m2 en is voorzien van een heerlijke veranda. Hier, ver weg van alle drukte, komt de familie tot rust.

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.

(Foto: ANP)

Geef een reactie