Tuinbonen, nog in de schil en enkel gedopt.

Waarom en hoe moet u tuinbonen dubbeldoppen?

In de zomermaanden zijn tuinbonen van eigen bodem verkrijgbaar. Tijd dus om ze dan te eten. De bonen hebben vaak nog een witgrijs vliesje. Om dat te verwijderen kunt u ze dubbeldoppen, zoals dat heet. Is dit echt nodig? En hoe doet u dat? We helpen u een handje.

Hoe groeien tuinbonen?

Tuinbonen groeien in een peul, aan een plant. Die heeft een beetje een viltachtige structuur. Gemiddeld zitten er zo’n 5 bonen in een peul. Wanneer u ze met peul en al koopt, moet u ze al voor de eerste keer doppen. Dit wordt ook wel enkel doppen genoemd. Waar sperziebonen en andere soorten met peul en al gegeten kunnen worden, is dat bij tuinbonen niet aan te raden. Het heeft een taaie textuur.

Hoe weet u of een tuinboon goed is?

Wanneer u de tuinbonen in de peul koopt, moet ‘ie stevig zijn en glanzen. Ook moet er wat wit pluis in zitten, wanneer u hem opent. Wanneer dit niet het geval is, is de boon oud. U kunt ze enkel doppen door de duim op de bolle kant van de peul te zetten en open te drukken. Dan kunt u de bonen er zo uithalen. De tuinbonen hebben dan nog een witgrijs laagje.

Enkel gedopte tuinbonen.Enkel gedopte tuinbonen, met hun witgrijze laagje.

Wat is dubbeldoppen?

Het dubbeldoppen is dan wanneer de boon ook nog uit het laagje is gehaald. Dan krijgt ‘ie ineens een heldergroene kleur. Tuinbonen die enkel gedopt zijn, kunt u prima eten. Het smaakt alleen wat bitterder, dan wanneer de boon dubbel gedopt is. Het vliesje is wat harder en dat kan de smaakbeleving veranderen.

Neem de tijd om te dubbeldoppen

Het is wel even een klus om tuinbonen te (dubbel) doppen. In de supermarkt zijn enkel gedopte bonen verkrijgbaar, ook in het vriesvak. Dan hoeft u ze alleen nog maar te dubbeldoppen, naar smaak. Houdt er rekening mee dat u voor 2 personen zo’n 1 tot 1,5 kilo ongedopte tuinbonen nodig heeft. Daarom kan het schelen om voor de enkel gedopte variant te gaan.

Tuinbonen
Lees ook: Emina Zorlak: ‘Tuinbonen: geniet er van nu het nog even kan!’

Bereiden van tuinbonen

Tuinbonen zijn het lekkerst gestoomd of gekookt. Kook ze 5 tot 10 minuten en zeker niet langer, dan blijven ze lekker knapperig. Voeg eventueel een scheutje melk toe aan het kookwater, om ze mooi van kleur te houden en soepel te maken. Zijn de bonen al gedopt? Dan is 2 minuten koken voldoende. Stomen kan ook, houdt dan 10 tot 15 minuten aan.

Zijn tuinbonen gezond?

Tuinbonen bevatten veel vitamine B en C en veel eiwitten. Dat zorgt voor een verzadigd gevoel. Dus ja, ze zijn gezond. De peulvrucht bestaat ook al lang, in 6.000 voor Christus werden ze al verbouwd. In Nederland eten we sinds de 15e eeuw de boon.

Ontbijt, lunch of avondeten

Het maakt niet uit op welk moment van de dag u tuinbonen wilt eten. Het kan ook bij het ontbijt namelijk, als een spread. Met dit recept kunt u zo aan de slag. En wist u dat de speciale quiche voor de kroning van de Engelse koning Charles ook tuinbonen bevat? Meer inspiratie kunt u opdoen op onze receptenpagina.

(Bron: Foodies magazine, Verse Oogst, Veggipedia, Culy, Albert Heijn. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie