Een persoon snijdt een watermeloen in stukken.

5 manieren om een watermeloen te snijden

Watermeloen is lekker als tussendoortje, als bijgerecht of verwerkt in bijvoorbeeld een salade. Maar de vrucht is best groot en het kan lastig zijn om hem te snijden. We geven u 5 manieren om dit makkelijk te doen.

Met of zonder schil?

De manier van snijden, ligt eraan wat u verder met de watermeloen wilt doen. Gaat het door een gerecht heen? Dan moet de schil er ook af. Eet u een stuk gewoon zo uit de hand? Dan kan de schil eraan blijven zitten. We geven tips voor de verschillende manieren. Zorg dat u voor elke manier van snijden een plank en een (groot) scherp mes heeft. Is de plank een beetje kromgetrokken? Leg er voor de stevigheid dan een theedoek onder. Dan kan ‘ie niet wegschuiven.

Een watermeloen snijden met schil

Mag de schil om de watermeloen blijven zitten? Dan is het snijden het makkelijkst. Snijd de meloen eerst door de helft. Leg 1 van de helften even opzij. Leg de andere helft met de platte kant naar beneden op de plank. U kunt nu kiezen of u repen, driehoeken of blokken wilt.

Repen of blokken watermeloen snijden

Voor repen, snijdt u eerst horizontaal (dikke) plakken. Snijd vervolgens ook nog verticaal (dikke) plakken. Nu heeft u handzame stukken watermeloen, die zo uit de hand gegeten kunnen worden. Handig voor tijdens een barbecue of wanneer u het fruit mee onderweg neemt. Deze kunt u vervolgens ook nog in kleinere blokjes snijden.

Driehoeken snijden

Liever iets grotere stukken? Snijd dan (afhankelijk van de grootte) 1 of 2 keer over de lengte in snijd vervolgens dunnere plakken in de breedte. Dan krijgt u driehoeken. Herhaal met de andere helft of bewaar die voor een later moment. Dek hem dan af met folie en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.

Een watermeloen snijden zonder schil

Wilt u de watermeloen verwerken in een gerecht? Dan zal die schil er toch echt af moeten. Dat kan op verschillende manieren. Als eerste kunt u de meloen door de helft snijden. Leg 1 helft apart. Snijd de andere helft in de lengte in kwarten. Kies er eventueel voor om deze kwarten overdwars al in te snijden, zodat u gelijk kleinere stukken heeft. Ga daarna met uw mes langs de schil van de watermeloen en snijd zo het vruchtvlees los.

Gebruik flosdraad

Durft u dit niet met een (groot) mes? Dan kan een stuk flosdraad uitkomst bieden. Pak een wat langer stuk draad. Ga hiermee langs de schil naar beneden langs het vruchtvlees. Houd de watermeloen eventueel tegen met uw lichaam.

Van boven naar beneden schillen

Een andere manier is om met een (groot, scherp) mes de schil van boven naar beneden eraf te snijden. Dit kan met een hele watermeloen (haal dan wel eerst een klein stukje van de onderkant af, zodat ‘ie stevig blijft staan) of een halve. Ga met het mes bovenop staan en schaaf met de bolling mee naar beneden. Doe dit altijd met het mes van u af, zodat u niet uit kunt schieten naar uzelf. Ga zo de hele meloen rond. Zorg dat u niet teveel van het rode vruchtvlees meeneemt. Maar laat ook geen wit vruchtvlees zitten. Dit smaakt bitter. Daarna kunt u eerst plakken snijden en vervolgens driehoeken of blokken.

De juiste watermeloen kopen

Het begint allemaal met de juiste uitkiezen in de winkel. Waar moet u op letten, hoe weet u of het exemplaar rijp is?

Watermeloen
Lees ook: Watermeloen eten? Zo weet u of hij rijp is

Zin gekregen in watermeloen?

Dit zijn lekkere recepten, waarin het fruit verwerkt zit.

Watermeloensalade

Broodsalade met tomaat, watermeloen en verse kruiden

Watermeloenijsjes

(Bron: archief, Libelle, Culy, Albert Heijn, Het Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)   

Geef een reactie