Ouder echtpaar krijgt bezoek van burgemeester

MAX Seniorencoach: ‘Voor 1 dag burgemeester’

Ik zou best voor 1 dag burgemeester willen zijn. Niet zozeer om moeilijke, impopulaire besluiten te moeten nemen, maar vooral voor de leuke kanten van de functie. Bijvoorbeeld om namens de gemeente bezoekjes te mogen brengen aan jubilarissen. Al is het maar om mooie gesprekken te voeren met diegene die in het zonnetje wordt gezet. Zoals mijn ouders ervaren als voor hun 60-jarig huwelijk de burgemeester langs komt.

Hoog bezoek van de burgemeester

Aanvankelijk staat mijn moeder niet zo open voor het bezoek. Zij en mijn vader zijn niet meer zo goed ter been. Ze is bang niet de goede gastvrouw te kunnen zijn voor dit ‘hoge bezoek.’ Maar als mijn zus en ik beloven dat wij alles verzorgen, lijkt het hen toch wel heel leuk. En dat wordt het ook. Ik haal wat hapjes en drankjes in huis en dan is het wachten. Mijn ouders hebben zich voor de gelegenheid mooi aangekleed.

Samen oud worden

Ik prijs mij erg gelukkig, dat mijn ouders nog samen zijn en nog samen zelfstandig wonen. Al is dat de laatste paar jaar voor hen een uitdaging. Door hun fysieke ongemakken komen ze niet meer zo veel buiten en zijn ze steeds vaker op elkaar aangewezen. Het inleveren van veel bezigheden die ze altijd graag deden, valt niet altijd mee voor ze. Hun huwelijk is dan ook letterlijk zorgen voor elkaar in goede en in mindere tijden al 60 jaar. Hun burgemeester vindt dat een bezoekje waard.

Herinneringen komen terug

We verwelkomen de burgemeester en zijn vrouw met een taartje en een drankje. De meegekomen fotograaf begint te fotograferen voor het plaatselijke krantje en ik zie mijn ouders helemaal opbloeien. Er volgt een enorm geanimeerd gesprek en mijn ouders vallen van de ene herinnering in de andere en praten honderduit. Hun trouwdag komt weer helemaal terug en ook de tijden daarna weten ze in hele mooie beeldende herinneringen te vatten. Mijn zus en ik horen weer allemaal nieuwe verhalen.

Liefde overwint

Toen ze elkaar ontmoetten was mijn moeder 17 jaar. Haar vader stond niet meteen open voor zo’n jongen op de motor uit de grote stad. Maar hun liefde was sterk en ze trouwden in 1964. Nu 60 jaar later wonen ze al weer een tijd in het dorp van deze burgemeester, die ontzettend veel doet voor zijn ouder wordende inwoners. Mijn vader prijst hem dat er veel wordt aangeboden, zonder dat hij ergens om hoeft te vragen.

De burgemeester neemt het compliment in ontvangst en geniet zichtbaar van de mooie verhalen. Als ze weer opstappen na ruim een uur, worden mijn ouders uitgenodigd voor een aanstaand evenement. Hoe leuk is het dan om burgemeester te zijn!

Feest duurt voort

We sluiten de feestweek af met een tour in een oud Volkswagenbusje langs plekken van vroeger met kinderen en kleinkinderen. Als ik een week later een kop koffie kom drinken, zijn ze nog steeds vol van alle aandacht. Ze hebben veel leuke reacties gekregen op het stukje in de dorpskrant. Hun huwelijk heeft weer een enorme boost gekregen door te ervaren hoe rijk hun leven is.

Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie