Op vakantie, stoelen op het strand

Patrick Wessels: ‘Psychologisch gratis op vakantie: boek nu alvast voor volgend jaar’

Welverdiend en misschien wel broodnodig ook: wie hard heeft gewerkt geniet waarschijnlijk volop van de vakantie. Maar, goedkoop is het in de meeste gevallen niet. En ondanks dat er aan de kosten psychologisch misschien niets te doen valt, kunt u er wel een ander gevoel bij creëren. Namelijk, het gevoel om de volgende keer gratis op vakantie te gaan.

In ons brein zit een mentale boekhouder, die ons daarbij kan helpen. Die boekhouder hebben we allemaal, vaak zonder dat we ons daar bewust van zijn. Dat merken we aan het gemak waarmee we geld uitgeven op vakantie, al kan die boekhouder ons dus ook helpen bij het gevoel van een gratis vakantie. Benieuwd hoe dat werkt?

We hebben een boekhouder in ons brein

Die boekhouder is heel bedreven in boekhoudkundige begrippen, zelfs als u daar zelf maar weinig van weet. Concreet gaat het om ‘afschrijvingen’. Ik zal de materie niet dieper induiken dan nodig. Het is voldoende om te weten dat geld dat u vandaag uitgeeft, morgen alweer een beetje minder pijn doet. En volgende week nog minder, laat staan volgende maand of zelfs volgend jaar.

Dus betaalt u vandaag €1.500 voor een vakantie? Dan voelt dat volgende week nog als €1.400, volgende maand nog als €1.000 en voelt het volgend jaar zelfs helemaal gratis. Hoe dat kan? Die boekhouder in ons brein hecht steeds minder waarde aan wat er achter ons ligt. Dus langzaamaan doet het minder pijn, als we een bedrag langer geleden betaalden. Ga maar na, heeft u nog weleens spijt van uw laatste grote aankoop? Waarschijnlijk niet. Dankzij de mentale boekhouder die onbewust het werk doet.

Leuke dingen’-geld

Diezelfde boekhouder is ook aan het werk als u nu toevallig op vakantie bent. Of binnenkort gaat. Dat merkt u aan het gemak waarmee u geld uitgeeft, bijvoorbeeld aan een bakje noedels en een biertje in het vliegtuig, of een extra wijntje op het terras. En die leuke strandtas voor €35? Als het gezellig is zijn we minder kritisch, dus geven we makkelijker geld uit. Toch?

Het is gedeeltelijk waar. Het andere gedeelte komt namelijk voor rekening van die boekhouder in ons brein. Die reserveert een potje met ‘leuke dingen’-geld, in dit geval voor op vakantie. We gebruiken ons vakantiegeld of een ander gespaard bedrag. Zelfs als het niet op een aparte (spaar)rekening staat. In ons hoofd bepaalt de boekhouder hoeveel we mogen besteden. Waaraan we dat vervolgens besteden, daar zijn we veel minder kritisch op.

Geniet van zoveel mogelijk voorpret van vakantie

Terug naar de vakantie van volgend jaar. Of die in oktober, december of verderop in het jaar. Als u er weer echt aan toe bent, omdat de Nederlandse zomer vaak weer snel eindig is. Door nu alvast te boeken (en te betalen!) voelt die vakantie tegen die tijd psychologisch gratis. De boekhouder in het brein gaat aan de slag zodra u de betaling heeft gedaan. Dus als u nu alvast (het volledige bedrag) betaalt voor de volgende vakantie, doet de boekhouder de rest.

En wilt u extra veel plezier beleven aan die volgende vakantie? Boek nu, betaal nu én begin alvast uit te zoeken wat u er allemaal kunt doen. Of hoe lekker ontspannen het wordt, dankzij de comfortabele ligbedden bij het zwembad. Maak een uurtje vrij om u erin te verdiepen. En nog een uurtje als dat goed voelt. Hoe eerder en hoe meer u bezig bent met de volgende vakantie, des te groter de voorpret. Tijdens voorpret gelden er namelijk geen beperkingen. U kunt oneindig activiteiten plannen.En wegdromen bij al het fijne dat er beschikbaar is. Niet gebonden aan tijd, energie of kosten is de voorpret minstens net zoveel waard als de werkelijke volgende vakantie zelf.

Dus doe het psychologisch slim. Boek en betaal nu. En verdiep u tijdens de huidige vakantie alvast in de volgende. Dankzij voorpret en de boekhouder in het brein gaat u voor uw gevoel dan gratis op uw volgende vakantie.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels combineert nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en praktische tips, om dieper op de consumentenpsychologie in te gaan. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie