vergrijsde tuinmeubelen opknappen

Vergrijsde schutting of tuinmeubelen? Zo krijgt u ze weer mooi

Hoe fris en mooi (onbehandelde) houten schuttingen of tuinmeubelen er ook uitzien, na verloop van tijd vervaagt hun kleur. Vergrijsde houten delen zien er niet alleen minder fraai uit, ze gaan ook minder lang mee. Dit omdat er vocht in kan dringen, waardoor er schimmels kunnen ontstaan of het hout gaat rotten. We hebben tips om het vergrijsde hout in uw tuin weer mooi te krijgen.

Vergrijsde schutting of tuinmeubelen opfrissen

De eerste stap is het opfrissen van het vergrijsde hout. Dat kan met een speciaal ontgrijs-middel, dat bijvoorbeeld bij de bouwmarkt te koop is. Of gebruik een sopje met warm water en een flinke schep groene zeep en soda. Neem alle onderdelen af met een spons of borstel. Plekken die wat meer werk nodig hebben, kunt u aanpakken door met wat zout te schrobben. Dat schuurt het hout beter schoon. Spoel het hout vervolgens na met water. Dat kan met een emmer, maar bij een grotere hoeveelheid werkt een tuinslang of de hogedrukspuit sneller. Het voordeel van de hogedrukspuit is dat dit het hout nog eens extra schoon maakt. Gebruik zand en de hogedrukreiniger alleen als de betreffende houten ondergrond hier tegen kan.

vergrijsde schutting

Vergrijsde delen opschuren

Laat het hout goed drogen en schuur het vervolgens op met schuurpapier met een grove korrel. En vervolgens met een fijne korrel, voor een glad resultaat. (Deze stap kunt u overslaan wanneer u een ontgrijzer gebruikt heeft.) Bij grotere oppervlakken is een schuurmachine hier erg handig voor, zodat u niet alles met de hand hoeft te doen. Verwijder het stof dat hierbij vrijkomt achteraf met bijvoorbeeld een doek. Draag bij voorkeur een stofmasker, om te voorkomen dat u stof inademt.

Groene aanslag
Lees ook: Groene aanslag en mos duurzaam verwijderen in de tuin: gebruik geen schoonmaakazijn

Vergrijsd hout verder behandelen

U kunt het hout vervolgens zo laten, voor een natuurlijk effect. Dan kan het afhankelijk van de houtsoort wel binnen 6 maanden opnieuw vergrijsd zijn. Maar u kunt er ook voor kiezen het hout verder te behandelen, zodat het vervolgens minder snel opnieuw zal vergrijzen. Hiervoor kunt u olie, beits of verf voor buiten gebruiken. Bij olie of beits blijven de houtnerven zichtbaar, bij verf is dat niet of minder het geval. U kunt voor een neutrale kleur kiezen of juist voor een opvallende kleur naar keuze, voor een groots effect. Zo ziet het ooit vergrijsde tuinhout er weer zo goed als nieuw uit en kan het weer een hele tijd mee.

houten vlonder
Lees ook: Houten vlonder spekglad? Bekijk tips om dit tegen te gaan

(Bron: Archief, VT Wonen, Praxis, Hornbach, HomingXL. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie