Een vrouw zit in haar auto, ze heeft last van reisziekte.

Misselijk in de auto, op de boot of in het vliegtuig? Dit helpt tegen reisziekte

Bijna de helft van de mensen heeft last van reisziekte. Ze worden dan misselijk als ze in een rijdende auto zitten, op een boot of in het vliegtuig. Erg vervelend voor wie op reis gaat en er last van heeft. Dit zijn verschillende manieren om u op uw reis voor te bereiden en wat u tijdens de reis kunt doen.

Wat is reisziekte?

De term ziekte is eigenlijk onjuist, het is een reactie van ons lichaam. Het heeft ermee te maken dat ons evenwichtsorgaan voor de gek wordt gehouden, vertelt dokter Ted eerder al eens in Tijd voor MAX. Dat orgaan registreert of u beweegt, net zoals de spieren en de ogen. Dat zorgt ervoor dat we in evenwicht blijven.

“Als je in de auto vooruit gaat en je zit iets te lezen in een boek of op de tablet, dan hebben je ogen niet die controle”, legt dokter Ted uit. “Net als in een vliegtuig als er turbulentie is. Je zit stil, maar je beweegt wel. Dan krijg je een signaal naar je braakcentrum.” En dus wordt u misselijk.

misselijk
Lees ook: Misselijk van lezen in de auto? Dit is hoe het komt

Jonge kinderen hebben er vaak last van

Vooral jonge kinderen hebben er last van, tussen de 2 en 12 jaar. Dat komt omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed ontwikkeld is. In de auto kunnen zij niet altijd de horizon zien. Die 2 gecombineerd zorgen ervoor dat kinderen sneller wagenziek worden. Het advies van dokter Ted is dan ook: “Zet ze dus op de goede hoogte in de auto.”

Wat kunt u tegen reisziekte doen?

Voordat u op pad gaat kunt u al een paar voorbereidingen treffen. Rust goed uit en zorg dat uw maag niet te vol of te leeg is. In beide gevallen kunt u meer last van reisziekte krijgen. Eet en drink vooraf geen alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken en zuur en vet voedsel.

Er zijn pillen tegen reisziekte verkrijgbaar, maar daarvan is nog steeds niet bewezen of deze daadwerkelijk helpen. Als bijwerking hebben ze vaak dat u slaperig wordt. Dan heeft u sowieso weinig last van reisziekte.

Verder geldt vooral:

  • Kijk naar de weg als u in de auto zit en ga voorin zitten. Neem ook genoeg pauze tussendoor. Vermijd slingerende wegen, bijvoorbeeld door de bergen.
  • Wanneer u met het vliegtuig reist, ga dan boven de vleugels zitten.
  • Bent u op een boot? Ga dan in het midden zitten, dan beweegt u zo weinig mogelijk mee.
  • Zorg voor frisse lucht.
  • Doe uw ogen eventueel dicht en beweeg niet teveel met het hoofd.
  • Blijf rustig ademhalen.
  • Blijf wel wat eten, verspreid over de dag. Maar neem wat kleinere hoeveelheden.

(Bron: archief, MAX vakantieman, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie