Vanaf augustus 2024 kijkt u Europees voetbal via Ziggo.

Europees voetbal kijken op tv? Dit gaat er allemaal veranderen

Met de start van het nieuwe voetbalseizoen zijn de Europese voetbalwedstrijden van Nederlandse teams niet langer te zien bij RTL en Veronica. Ziggo heeft vanaf augustus 2024 4 jaar lang de uitzendrechten van alle Europese competities in handen. Het is niet eerder gebeurd dat de Champions League, Europa League en de Conference League op 1 zender te zien zijn. De wedstrijden van de Nederlandse clubs zijn gratis te zien. Ook voor klanten die geen abonnee zijn bij Ziggo. Hoe u dit doet, vertellen we u in dit artikel.

Ziggo heeft alleenrecht verworven

De afgelopen seizoenen zijn de wedstrijden van uw favoriete voetbalclubs  te zien geweest via de voor iedereen toegankelijke zenders van RTL en Veronica. Eind 2022 legt Ziggo een onbekend ‘maar substantieel’ bedrag neer om alle rechten voor de Europese voetbalcompetities te verkrijgen. De kabelaar wordt door de Nederlandse Mediawet verplicht gesteld om Europese wedstrijden van Nederlandse clubs uit te zenden op een open televisiekanaal.

Ongeveer 50 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een abonnement bij Ziggo. Heeft u een abonnement bij Ziggo? Dan verandert er voor u niets. U kunt tijdens het nieuwe voetbalseizoen gewoon zappen naar kanaal 14. Neemt u een televisieabonnement af bij een andere aanbieder, dan heeft u dit kanaal niet op uw beeldscherm.

televisie schoonmaken
Lees ook: Op deze manier kunt u uw televisie schoonmaken, zonder strepen of beschadigingen

Geen klant bij Ziggo

Wanneer u geen klant bent bij Ziggo en toch voetbal wilt kijken, is er werk aan de winkel.  U dient namelijk een account aan te maken met uw persoonlijke gegevens op de website van de kabelaar. Dit is een eis van de Europese voetbalbond UEFA. Zij kunnen op deze manier controleren of u wel in Nederland woont en vanuit hier naar de wedstrijden kijkt. Heeft u eenmaal een account aangemaakt, dan bent u er nog niet. U moet namelijk ook de Ziggo Go-app downloaden op het apparaat waarmee u de wedstrijden kijkt.

Kijkt u de duels  via de televisie, dan moet u beschikken over een zogenoemde smart-tv. Iets minder dan de helft van de Nederlanders beschikt niet over zo’n ‘slimme’ televisie. Heeft u er wel eentje, dan is de kans aanwezig dat de fabrikant van uw tv geen updates meer aan het toestel uitvoert. Dit kan betekenen dat apps niet geïnstalleerd kunnen worden. En die app, die heeft u nodig voor het kijken van de Europese wedstrijden van Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente, AZ en Go Ahead Eagles.

Heeft u geen smart-tv, of is uw smart-tv verouderd? Dan kunt u de Ziggo-app ook downloaden op de nieuwste mediaboxen van sommige andere tv-aanbieders zoals KPN en Odido. Ook kunt u gebruik maken van externe mediaspelers van bijvoorbeeld Apple of Google. Daarnaast is er nog de optie om de wedstrijden vanaf uw smartphone of tablet naar uw tv te streamen via een Chromecast of Apple AirPlay. Lukt dit ook niet? Dan kunt u proberen om een hdmi-kabel aan te sluiten tussen uw laptop en uw televisie.

Te ingewikkeld voor ouderen?

Marketingdeskundige Chris Woerts zegt tegen Het Parool dat je als oudere een technisch kleinkind nodig hebt om de boel aan de gang te krijgen: “Anders ben je de pineut”. Hij denkt dan ook dat het aantal kijkers van de wedstrijden lager zal liggen dan nu het geval is. Ouderenbond ANBO-PCOB weerlegt de woorden van Woerts: “Deze opmerking is wel weer erg stigmatiserend. Ouderen zijn goed in staat zich aan te passen. Uit recent onderzoek van ons blijkt namelijk dat ouderen meer op hun smartphone en tablet zitten dan bijvoorbeeld op de laptop en de pc. Neemt niet weg dat dit voor veel mensen even wennen zal zijn.”

Ziggo zelf maakt zich vooralsnog geen zorgen. Volgens een woordvoerder kan iedereen in Nederland straks de Europese wedstrijden kijken. Woerts is er niet gerust op: “Ik denk dat ze onderschatten tot welke problemen dit gaat leiden. Mensen zijn gewoontedieren en houden niet van veranderingen. Bovendien zullen velen huiverig zijn voor het verplichte registeren.” ANBO-PCOB is voorstander van het zo simpel mogelijk houden van zaken en twijfelt er aan of dit nu het geval is. De app downloaden op de mobiele telefoon of tablet is volgens hen voor de meeste ouderen geen enkel probleem. Het probleem zit ‘m meer bij de tv: “Op de smart-tv is het wellicht alweer een stuk lastiger. En niet alleen voor ouderen.” Ziggo adviseert mensen hun app op tijd te downloaden om er vertrouwd mee te raken.

Een miljoen mensen in Nederland kijkt sportevenementen via de illegale IPTV. Wat dit precies is en waarom het verboden is, leest u bij MAX Meldpunt.

(Bronnen: Het Parool, De Telegraaf, MAX Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dockertje says:

    Graai graai nu is het allemaal nog gratis dan mag u volgend jaar gaan betalen of lid worden van Ziggo zo gehaaid zijn dan wel weer !!