Een persoon voelt aan een ventilatorrooster van de airco in de auto.

Een niet goed werkende airco in de auto? Dit kan er aan de hand zijn

De meeste auto’s hebben tegenwoordig wel airco of climate control. Wanneer het warm is, willen we dan ook dat het systeem goed werkt. Maar wat als de airco het niet goed meer doet? Dit zijn veelvoorkomende oorzaken.

Er kunnen meerdere redenen zijn voor een niet werkende airco. Het kan ook zijn dat hij niet koud wordt of dat ‘ie stinkt. We leggen per situatie uit.

De airco wordt niet koud

Wanneer op een warme dag er geen koude lucht uit de roosters komt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan er te weinig koelvloeistof aanwezig zijn. Bijvullen is dan de oplossing. Dit kunt u helaas niet zelf doen en moet bij een garage gedaan worden. De prijzen hiervoor variëren tussen de 80 en 150 euro. Is dit recent bijgevuld? Dan kan het zijn dat er een klein lek in het systeem zit. Dan moet er waarschijnlijk een onderdeel vervangen worden.

Het kan gebeuren dat tijdens het rijden de airco wel werkt, maar wanneer u stilstaat niet. Dan kan het aan de airco ventilator liggen. Deze koelt de condensor met koelmiddel. Wanneer u stil staat kan dit verstoppen en vast gaan zitten. Oververhitting of slijtage zijn ook oorzaken voor een niet goed werkende airco. Laat de airconditioning daarom elk jaar nakijken bij een beurt.

verkouden
Lees ook: Kunnen we van de airco verkouden worden?

De airconditioning werkt helemaal niet

Wanneer de airco helemaal niet meer werkt, is dat helaas meestal een dure reparatie. Zo kan er een compressor kapot zijn. Het onderdeel moet dan vervangen worden en daarna moet het systeem doorspoelen. Dit kan oplopen tot zo’n 1.000 euro. De verdamper kan ook niet goed meer zijn. Als deze vervangen moet worden, moet het dashboard gedemonteerd worden om erbij te kunnen. Door de arbeidsuren loopt deze prijs op tot zo’n 1.500 euro.

Soms valt het mee en is alleen een zekering of iets in de bedrading kapot. De prijzen daarvan liggen, afhankelijk van de kapotte plek, een stuk lager. Een prijsindicatie hiervoor is lastig te geven.

De airco stinkt heel erg

Wanneer de airco wel werkt, kan het zijn dat ‘ie erg stinkt. Dat komt meestal doordat bacteriën en vocht zich ophopen in de verdamper. Vooral wanneer de airco langere tijd niet gebruikt is (zoals bijvoorbeeld in de winter), kunnen de bacteriën zich goed ophopen hier. Wanneer er dan koele lucht langs gaat, ruikt u dat. Tips om dit te voorkomen en te verhelpen, heeft MAX vakantieman op een rij gezet.

Tips voor een goed gebruik van de airconditioning in de auto

Wanneer de airco (weer) werkt, is het goed om te weten hoe u die optimaal gebruikt. Daarvoor hebben we eerder tips op een rij gezet.

Airco in de auto: zo gebruikt u die optimaal

(Bron: archief, ANWB, TOP Merkspecialist, Winparts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    InekeGF says:

    Wij hebben een pollenfilter in de airco van de auto.
    Vraag de garage er eens naar.

    Dirck says:

    Hoezo niet zelf te doen?
    Na via juiste dopje eerst de olie voor systeem smeren, (klein beetje) de R290 gedaan.
    Als ze geen Airco gas verkopen R1234 doe ik dat gewoon voor mezelf.
    deze 22 jaren oude zal geen enkele garage nakijken want alleen als ik ’t vraag.

    Net als de R410a en R32 thuis bij vele is ook daar de R290 niet leverbaar maar tankje elders gewoon te koop.
    Erg voordelig en koelde weer prima, door de strenge Haagse regels en Gecertificeerde monteur nodig?
    Net als C.V. ketel mag ik niets meer aan doen, maar zolang 1/3 nog zonder papieren en code collega invulde?

    Den Haag maakte regels maar zonder enige controle, doei, ik doe het wel zelf en zeer betaalbaar.