De Olympische genen van… Karolien en Finn Florijn

Zo vader, zo dochter: Evert en Carrie ten Napel kennen dit spreekwoord als geen ander. Geldt dit ook voor de Nederlandse atleten op de Olympische en Paralympische Spelen? Aan wie hebben zij hun talent, hun karakter en vooral hun Olympische Genen te danken? In aanloop naar Parijs 2024 bezoeken Carrie en Evert de thuisbasis van 7 sporters. In deze aflevering zijn we in Leiden, bij Ronald Florijn en Antje Rehaag. Hoe zijn dochter Karolien en zoon Finn Florijn de toproeiers geworden die zij nu zijn?

Karolien en Finn Florijn

Karolien Florijn (1998) heeft als roeister al olympisch zilver op zak, in de vier zonder (Tokio, 2021). Daarna stapt ze over naar de eenmansboot. Ze is tweevoudig wereldkampioene in de skiff (2022 en 2023). Broer Finn (1999) is wereldkampioen in de dubbel vier (2023). Olympisch goud, in navolging van vader Florijn, lonkt voor beiden. Bekijk hier (én ook hier) wanneer Karolien en Finn in actie komen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Buiging voor een roeiersdynastie

Vader Evert en dochter Carrie voeren de ultieme dialoog als ze de Florijntjes gaan bezoeken. Als kijker ziet u direct het diepe respect dat deze 2 sportexperts hebben voor deze familie. Hier is sprake van pure royalty. Ze staan als het ware aan de paleispoort van een roeiersdynastie, als ze arriveren bij roeivereniging Die Leythe in Leiden, waar het allemaal is begonnen. Een buiging is op zijn plaats.

Carrie: “Hé pap, voor het eerst in de Olympische Genen van… hebben we 2 ex-topsportouders.”
Evert: “Ja, Ronald Florijn en Antje Rehaag.”
Carrie: “Beiden hebben op hoog niveau geroeid…”
Evert: “Zeker!”
Carrie: “Papa Ronald 2 maal olympisch goud, mama wereldkampioen.”
Evert: “In de Duitsland 8.”
Carrie: “En dan hebben ze ook nog eens 3 kinderen die op hoog niveau roeien, waarvan er 2 naar de Olympische Spelen gaan.”
Evert: “Karolien, de dochter. En Finn, de zoon. Ik wil er meer van weten.”
Carrie: “Dat moet toch in de genen zitten!?”

“Op mijn 13e hier begonnen en gelijk 14 keer per week gaan trainen”

Evert kijkt eens om zich heen en vraagt enthousiast of deze gewijde plaats bij de Leidse roeivereniging de kraamkamer is van het roeisucces van de familie Florijn. Tweevoudig olympisch kampioen Ronald beaamt dit. “Op mijn 13e hier begonnen en gelijk 14 keer per week gaan trainen.” Terwijl hij het zegt, maakt jongste zoon Beer zich op voor een training. Hij gaat niet naar de Spelen, maar komt wel dit jaar nog in actie op het WK onder 23.

“Karolien doet alles om 1 seconde later al beter te worden”

Het duurt niet lang of de hamvraag, namelijk die naar de genen van hun kinderen, komt aan de orde. Ronald beschrijft zijn oudste zoon als volgt: “Bij Finn is het eten, slapen en roeien.” En Karolien? “Die doet alles om 1 seconde later al beter te worden, ook met eten en slapen.” En waar is de vergelijking met pa het sterkst? Antje zegt zonder enige aarzeling: “Zij is ook een control freak.” Ronald ontkent het niet.

“Je loopt tegen hobbels aan in het leven, maar maak er niet 2 hobbels van”

Zijn er nog wijze lessen voor hun sportende kinderen? Het komt ter sprake als Finns quarantaine vanwege corona tijdens de vorige Spelen in Tokio in de herinnering bovenkomt. Hun zoon gaat dan niet bij de pakken neerzitten, maar begint leuke filmpjes te maken en voor De Volkskrant zijn dagelijkse bezigheden bij te houden. Dat vinden vader en moeder dé oplossing bij problemen. “Je loopt tegen hobbels aan in het leven, maar maak er niet 2 hobbels van”, zegt Ronald. “Focus op de dingen waaraan je iets kunt doen”, vult Antje haar man aan.

Niet op de tribune in Parijs

Dat is eigenlijk precies de reden waarom beide ouders in Parijs niet op de tribune zullen plaatsnemen. Als ouder kun je dan toch niks doen, behalve je onnodig zorgen maken. Ronald gaat daarin het verst. Die zet zelfs zijn telefoon uit tot een half uur na de race. Antje bekijkt de wedstrijden tenminste nog op tv. Dan kun je als ouders zoveel hebben gewonnen, maar als het om je kinderen gaat, is het toch anders. Spannender dan zelf in die boot te zitten…

Wanneer komen Karolien en Finn Florijn in actie?

  • Zaterdag 27 juli, 09:00 uur, (m/v) voorrondes
  • Zondag 28 juli, 09:00 uur, (m/v) voorrondes
  • Maandag 29 juli uur, 09:00 (m/v) voorrondes

De Olympische genen van…

In de serie De Olympische genen van…komen de ouders/familieleden van topsporters aan het woord. Welke bijdrage leverden zij aan de sportieve ontwikkeling, wat herkennen zij van zichzelf in de jonge topsporters en hoe beleven ze de wedstrijden van hun (klein)kind? Carrie en Evert ten Napel weten als geen anders hoe het is als een vak wordt overgedragen van ouder op kind. In deze reeks gaan zij daarover in gesprek met de ouders van Marit Bouwmeester, Harrie Lavreysen, Tristan Bangma, Thierry Brinkman, Diede de Groot, Karolien en Finn Florijn en Noortje en Bregje de Brouwer.

De hele serie De Olympische genen van… is te zien hier op MAX Vandaag en op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie