Een man houdt een avocado vast, die doormidden is gesneden.

Door deze truc kunt u zien of een avocado rijp is

Van sommige groenten en fruit is het heel simpel om te zien wanneer het rijp is, maar van anderen is het wat lastiger. De avocado is er daar één van. In de winkel heeft u wellicht gezien dat mensen in de schil drukken, maar dat levert vooral beurse plekken op. Hoe weet u dan wel of een avocado rijp is?

Hoe weet u of een avocado rijp is?

Eigenlijk is er maar één goede manier: een avocado heeft aan de bovenkant een klein steeltje. Dit is de plek om te zien hoe rijp hij is. Kunt u het stukje niet los krijgen? Dan is de avocado nog lang niet rijp. Kies een andere of neem mee en laat thuis een tijdje op de fruitschaal liggen.

Lukt het wel om het steeltje los te krijgen en is het eronder groen? Dan is de avocado rijp en kunt u hem eten. Is het onder het steeltje bruin? Dan heeft u een overrijp exemplaar te pakken. Het is beter om deze niet te kiezen.

In onderstaande video van Het Voedingscentrum laten ze zien hoe u het steeltje los kunt krijgen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De kleur van de schil zegt niet alles

Aan de schil van een avocado is niet altijd te zien of ‘ie rijp is. De kleur zegt namelijk niet altijd alles. Er zijn bruine en groene varianten. De bekendste is met de bruine schil, de Hass avocado. Naarmate deze rijper wordt, kleurt hij steeds donkerder. Maar de groene variant, de Florida- of Fuerte-avocado, blijft groen. Dus de kleur kan iets zeggen, maar niet altijd.

Druk niet in de avocado

Daarnaast drukken of knijpen sommigen ook in de schil. Wanneer de avocado nog keihard is, is hij niet rijp. Maar daarna is het heel erg gokken of ‘ie wel of niet rijp is. Dus daarom raden we eigenlijk af om dit te doen. Het zorgt er daarnaast ook alleen maar voor dat het exemplaar beurse plekken krijgt. Net zoals bij meloenen het geval is.

Een gesneden meloen.
Lees ook: Weten of een meloen rijp is? Zo controleert u dat

Verdere bereidingen van een avocado en hoe bewaart u hem?

Heeft u een exemplaar in huis die toch nog te hard is? Er zijn verschillende manieren om hem sneller eetrijp te krijgen. Krijgt u niet in één keer een hele avocado op? Dit zijn 6 manieren om een half exemplaar te bewaren. De pit verwijderen kan soms ook nog een klusje zijn. Veel mensen doen dit met een mes, maar daardoor ontstaat ‘avocadoletsel’. Sommigen schieten uit met het mes en snijden in hun handen. Op deze manier kunt u veilig de pit verwijderen. En wilt u ervoor zorgen dat het rijpe exemplaar langer goed blijft? Lees dan dit artikel.

Honger gekregen?

Recepten met avocado

(Bron: archief, Libelle, Het Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Frans Koster says:

    Ik denk dat de winkelier niet blij zal zijn als men steeltjes van avocado’s los gaat maken in de winkel….

    Elisabethr says:

    Eens met meneer Koster!! De supermarkt ziet het al gebeuren, alle steeltjes van de avocado verwijderd. Daar zullen zij niet blij mee zijn!