De Olympische genen van… Thierry Brinkman

Zo vader, zo dochter: Evert en Carrie ten Napel kennen dit spreekwoord als geen ander. Geldt dit ook voor de Nederlandse atleten op de Olympische en Paralympische Spelen? Aan wie hebben zij hun talent, hun karakter en vooral hun Olympische genen te danken? In aanloop naar Parijs 2024 bezoeken Carrie en Evert de thuisbasis van 7 sporters. In deze aflevering van De Olympische genen van… zijn we in het Utrechtse Bilthoven, bij Jacques en Jacqueline Brinkman. Hoe is zoon Thierry de tophockeyer geworden die hij nu is?

Thierry Brinkman

Thierry Brinkman (1995) is aanvoerder van het Nederlands hockeyelftal. Als zoon van hockeylegende Jacques Brinkman heeft hij nog een leemte op te vullen op zijn erelijst: er ontbreekt nog een olympische plak. Wel grossiert hij in Europese titels met Oranje. Ook is hij al tweemaal genomineerd geweest voor FIH Wereldspeler van het Jaar (in 2022 en 2023). Bekijk hier wanneer Thierry in actie komt tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Niet van een vreemde

Thierry Brinkman heeft het bepaald niet van een vreemde. Dat wordt al duidelijk in het gesprekje dat Carrie en Evert Ten Napel op straat met elkaar voeren. “Zijn moeder Jacqueline kon een aardig balletje slaan, maar vader Jacques heeft 3 olympische medailles”, lepelt Evert zo uit zijn hoofd op, “2 keer goud en 1 keer brons. En ik denk dat Thierry dat ook wel zou willen.”

De verschillen: de rust en de prijzenkast

Dan lopen ze de tuin in, waar het gras er lekker kortgeknipt bijligt, voor het afsluitende 2 tegen 2-partijtje Brinkman versus Ten Napel. Wat direct opvalt, is de mildheid van gouddelver pa Brinkman anno 2024. We herinneren hem vooral als de ‘verbaal aanwezige’ speler uit zijn sportieve hoogtijdagen zo rond de eeuwwisseling.

Daarin schuilt niet het enige verschil met zoonlief. Thierry is een rustige jongen, zorgzaam volgens zijn moeder. Maar ook als hockeyer is hij heel anders dan zijn vader was. Veel technischer, een typische spits, waar Jacques met zijn harde werken vooral het team beter liet spelen. Een ander groot verschil is ook de prijzenkast. Die van Thierry puilt minder uit.

“Kinderen moet je nooit pushen…”

Zijn ouders dwingen hem echter tot niets. Ja ja, denkt u dan, als u oude beelden ziet van baby Thierry die in de wieg ligt met een hockeystick. Veel gekker moet het niet worden. “Kinderen moet je nooit pushen, maar het lijkt me toch mooi om hem later te zien schitteren op het hockeyveld”, zegt Jacques in die archiefbeelden.

“Hij werd op een gegeven moment enthousiaster dan de kinderen”

“Mijn werkzame leven is pas begonnen toen de kinderen het huis uitgingen, ik was gewoon altijd aan het spelen. Héérlijk!” blikt hij nu terug op die tijd. Jacqueline reageert: “Ik kon er eigenlijk alleen maar om lachen, vond het hilarisch. Hij werd op een gegeven moment enthousiaster dan de kinderen.” Beide ouders lachen het weg anno 2024. Ze bezweren ook dat Thierry nooit last heeft gehad van zijn beladen achternaam in het hockeywereldje.

“Nooit over prijzen en medailles gehad, die druk is er nooit geweest”

Jacques doet nog een opmerkelijke bekentenis. Hij ervaart veel meer spanning bij de wedstijden van Thierry dan bij die van hemzelf. Een olympische medaille voor zijn zoon zou hij met liefde ruilen voor één van zijn eigen olympische medailles. “We hebben het nooit over prijzen en medailles gehad. Die druk is er nooit geweest.” En hij meent het. Hoe het afloopt bij het afsluitende potje tussen de Brinkmannetjes en de Ten Napeltjes op de perfecte grasmat? Kijkt u gerust zelf maar even in de video.

Wanneer komt Thierry Brinkman in actie?

  • Zaterdag 27 juli, 12.45 uur: Nederland – Zuid-Afrika
  • Zondag 28 juli, 19.45 uur: Nederland – Frankrijk
  • Dinsdag 30 juli, 12.45 uur: Nederland – Groot-Brittannië
  • Woensdag 31 juli, 17.30 uur: Nederland – Duitsland
  • Vrijdag 2 augustus, 10.30 uur: Nederland – Spanje
  • Eventueel: knock-outfase vanaf zondag 4 augustus

De Olympische genen van…

In de serie De Olympische genen van… komen de ouders/familieleden van topsporters aan het woord. Welke bijdrage leverden zij aan de sportieve ontwikkeling, wat herkennen zij van zichzelf in de jonge topsporters en hoe beleven ze de wedstrijden van hun (klein)kind? Carrie en Evert ten Napel weten als geen anders hoe het is als een vak wordt overgedragen van ouder op kind. In deze reeks gaan zij daarover in gesprek met de ouders van Marit Bouwmeester, Harrie Lavreysen, Tristan Bangma, Thierry Brinkman, Diede de Groot, Karolien en Finn Florijn en Noortje en Bregje de Brouwer.

De hele serie De Olympische genen van… is te zien hier op MAX Vandaag en op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie