De Olympische genen van… Diede de Groot
Publicatiedatum: 22 juli 2024
Zo vader, zo dochter: Evert en Carrie ten Napel kennen dit spreekwoord als geen ander. Geldt dit ook voor de Nederlandse atleten op de Olympische en Paralympische Spelen? Aan wie hebben zij hun talent, hun karakter en vooral hun Olympische genen te danken? In aanloop naar Parijs 2024 bezoeken Carrie en Evert de thuisbasis van 7 sporters. In deze aflevering van De Olympische genen van… zijn we in het Utrechtse Oudewater, bij Peter en Lidewei de Groot. Hoe is dochter Diede de alleenheerser in het rolstoeltennis geworden die zij nu is?
Diede de Groot
Diede de Groot (1996) boekt als paralympisch tenniskampioene enkele unieke records. Ze blijft 145 partijen ongeslagen. Inmiddels heeft ze al 16 Grand Slam-titels op rij behaald. In 2023 wint ze de NOC*NSF sportprijs van parasporter van het jaar. Bekijk hier wanneer Diede in actie komt tijdens de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.
Winnares van de Golden Slam
Esther Vergeer, levende legende in de paralympische sport, heeft een waardige opvolgster gekregen in de persoon van Diede de Groot. Haar palmares is zo mogelijk nóg groter. In 2021 sleept de tennisster een historische Golden Slam in de wacht. Wat dat inhoudt? Ze wint alle 4 de Grand Slam-toernooien én goud op de Paralympische Spelen in Tokio (2021). En daar houdt het niet op…
“Als kind nergens bang voor, alles uitproberen”
Als Evert en Carrie aan de ouders van Diede vragen naar de eerste trekjes die wijzen op een sportieve toekomst, hoeven ze daar niet lang over na te denken. “In speeltuinen zag je haar al dingen doen, klimmen en dat soort dingen. Nergens bang voor”, zegt vader Peter. “Alles uitproberen”, bevestigt moeder Lidewei.
Wenperiode in de rolstoel
Er volgt een korte uitleg van de precieze aard van Diedes beperking. Ze heeft een lengteverschil tussen haar 2 benen, dat is verholpen door een prothese. Voor het tennis is Diede pas gaan zitten in een rolstoel. Als meisje ziet ze namelijk andere kinderen die sport op die wijze bedrijven. Nadat ze eraan gewend raakt, moet de buitenwereld gaan wennen aan haar onoverwinnelijkheid.
“Heel bijzonder om familie er in Parijs bij te hebben”
Tijdens een bezoek aan de Tijd voor MAX-studio in het voorjaar van 2024 laat Diede haar licht schijnen over de Spelen in Parijs. “Heel bijzonder om familie er in Parijs bij te hebben,” zegt ze uit de grond van haar hart. In Tokio 2021 is dat vanwege corona niet mogelijk. Ze wil haar succes nu graag delen met haar ouders en haar zusjes Maud en Lotte. Het tekent de hechtheid van de familie De Groot. Bij het zien van deze beelden laten haar ouders een traantje van ontroering. Ze hebben zich veel inspanningen getroost voor hun dochter, maar ze hebben het met alle liefde gedaan. Zoveel is duidelijk.
Wanneer komt Diede de Groot in actie?
- Vrijdag 30 augustus: start paralympisch tennistoernooi
De Olympische genen van…
In de serie De Olympische genen van… komen de ouders/familieleden van topsporters aan het woord. Welke bijdrage leverden zij aan de sportieve ontwikkeling, wat herkennen zij van zichzelf in de jonge topsporters en hoe beleven ze de wedstrijden van hun (klein)kind? Carrie en Evert ten Napel weten als geen anders hoe het is als een vak wordt overgedragen van ouder op kind. In deze reeks gaan zij daarover in gesprek met de ouders van Marit Bouwmeester, Harrie Lavreysen, Tristan Bangma, Thierry Brinkman, Diede de Groot, Karolien en Finn Florijn en Noortje en Bregje de Brouwer.
De hele serie De Olympische genen van… is te zien hier op MAX Vandaag en op het MAX YouTube-kanaal.
(Foto: © MAX)