wc-papier in een vieze wc met wc-bril

Toiletpapier op de wc-bril van een vies openbaar toilet leggen: houdt dat ziektekiemen tegen?

Het is niet altijd een pretje om van een openbaar toilet gebruik te maken. Als u er al snel 1 kunt vinden, kan het zomaar gebeuren dat hij er niet al te schoon en hygiënisch uitziet. Voor wie niet met de wc-bril in contact wil komen, kan het misschien een oplossing lijken om er toiletpapier op te leggen. Maar werkt dat ook echt om vuil en eventuele ziektekiemen tegen te houden? Daar is onderzoek naar gedaan.

Houdt wc-papier ziektekiemen tegen?

Om viezigheid en ziektekiemen tegen te houden, is wc-papier geenszins doeltreffend, is uit onderzoek van de Universiteit van Arizona gebleken. Het toiletpapier is zo poreus als het maar kan en de talloze minuscule gaatjes houden bacteriën of virussen echt niet tegen. Nou is dat gelukkig niet zo’n probleem, want het risico om iets op te lopen van een toiletbril is sowieso erg klein.

Dit geldt dan wel voor mensen bij wie het immuunsysteem goed werkt en bij wie de huid intact is. Het is wel goed om alert te zijn, wanneer u een verminderde weerstand, een beschadigde huid of een open wondje heeft. Zo’n wondje kunt u eventueel desinfecteren na een toiletbezoek. Ook kunt u gebruik maken van speciale wegwerp wc-bril-hoesjes. Die worden gemaakt van papier, waar geen ziektekiemen doorheen kunnen. Heeft u die niet bij u en is de wc-bril nat? Dan helpt het wel enigszins om die droog te maken met wat stukken toiletpapier.

Een wc-mat is een broedplaats voor bacteriën.
Lees ook: Het matje rond de wc is behoorlijk vies

Helpt boven de wc blijven hangen?

Voor wiens knieën het aankunnen, kan boven de wc blijven hangen ook nog een oplossing zijn. Op die manier komt u niet met het oppervlak van de toiletbril in contact. Maar doe dit alleen wanneer het closet niet met veel water gevuld is. De ontlasting valt namelijk van grotere afstand en daarmee harder naar beneden. Dan kunnen de spetters u om de oren vliegen.

Handen wassen

Was in elk geval altijd uw handen na een toiletbezoek. Want de kans dat u iets oploopt is groter, wanneer u met uw handen aan uw mond komt, nadat u een vieze wc-bril aangeraakt heeft. Het nadeel is wel dat kranen die niet automatisch gaan stromen, ook met vieze handen aangeraakt worden. Ook al spoelt u uw handen schoon, vervolgens raakt u de vieze kraan dan weer aan. Spoel in dat geval ook de kraan even mee tijdens het handen wassen. Dan alleen de eventuele deurknop van de uitgang nog zien te vermijden…

Doortrekken veel viezer

Het zal dus niet zo snel gebeuren dat u iets oploopt van een wc-bril. Wel is het goed om te weten dat het doortrekken van de wc in verhouding meer risico oplevert. Dit omdat er op die manier water uit de pot verneveld wordt en zich zo allerlei ziektekiemen door de lucht kunnen verspreiden. Dat kan gaan om bijvoorbeeld E. coli of het norovirus. Tijdens de coronapandemie is om die reden ook gewaarschuwd tegen het COVID-virus. Een manier om de kans op besmetting te verkleinen, is door de deksel te sluiten. Maar een openbaar toilet heeft die niet altijd. Sta daarom zo ver mogelijk van de pot vandaan op het moment van doortrekken en verlaat het hokje direct.

En nog een laatste argument om geen wc-papier op de wc-bril te leggen: zo schoon is het papier zelf vaak ook niet. Dit komt door de structuur ervan en dat het dus ook in contact komt met de nevel die verspreid wordt tijdens het doortrekken.

(Bron: Women’s Health, Libelle, Radar, Telegraaf, Cosmopolitan. Foto: Elena Berd / Shutterstock.com)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Emely says:

    Ik raak kraan en deurkruk niet aan met blote handen na het wassen. Ik gebruik een stuk (wc)papier hiervoor. Ook als de wc schoon oogt, niet iedereen wast (goed) de handen na toiletbezoek. Verder ben ik niet zo bang, ok misschien krijg je buikklachten van E,coli, maar welke echt gevaarlijke bakterieën zijn er verder in Nederland? Op vakantie moet je wel opletten. En met eten natuurlijk.

    Dirck says:

    Blij met de Camper!
    Eigen Toilet / Douche aan boord.
    Maar de vochtige doekjes die in afvalbakje (soms ontbreekt die) lijkt me net zo veilig en met alcohol erin reinigde die prima .
    Als iedereen dit gaat doen met WC papier, gaan die rollen erg hard en ik wil niet na U komen zonder papier!

    Gestopt met Trein , Vliegen en Horeca en soms bij familie ook vochtige doekje nodig helaas.
    Dat is klein en de Baby doekjes van Action kosten niet zoveel.