rozen stekken

Hoe en wanneer kunnen rozen gestekt worden?

Grootbloemige rozen, Engelse rozen, klimrozen of trosrozen… er is zo veel keus. En dat ook nog eens in de mooiste kleuren en heerlijkste geuren. Heeft u rozen in de tuin staan, waar u er graag meer van wilt? Dan is het een goede optie om ze te stekken. In dit artikel leggen we uit hoe u hierbij te werk kunt gaan.

3 manieren om rozen te vermeerderen

Veel rozen worden vermeerderd door 2 soorten te combineren, waarbij de ene op de onderstam van de andere geplaatst wordt. Oculeren of enten wordt dit genoemd. Dit is voor de meeste tuinliefhebbers niet echt een haalbare optie. Ook zaaien is niet zo eenvoudig als het bij andere planten is, zegt groenexpert Krijn Spaan, in zijn groentip hierover. Een 3e optie is stekken. Sommige soorten doen het minder goed op eigen wortel, maar het is zeker het proberen waard.

Wanneer kunnen rozen gestekt worden?

De beste tijd om rozen te stekken is in de late lente of de vroege zomer. De stekken hebben dan nog alle tijd om voor de winter wortels aan te maken. Maar ook in de late zomer en vroege herfst is het nog mogelijk.

Lavendel stekken
Lees ook: Lavendel stekken: hoe en wanneer moet dat gebeuren?

Hoe kunnen rozen gestekt worden?

Gebruik een schone en scherpe snoeischaar, om rozen te stekken. Kies voor stevige en rechte stengels, die in het huidige seizoen gegroeid zijn. Is een roos op een onderstam geënt, zorg dan dat u alleen van het bovenste gedeelte knipt. Soms groeien er ook onderuit de stam stengels, maar daar komen niet de gewenste planten uit.

rozen stekken

Uit een lange stengel kunt u meerdere stekken van zo’n 20 à 25 centimeter nemen. Houd wel bij wat de boven- en onderkant is. Presentator Monty Don van het Britse tuinprogramma Gardeners’ World knipt bijvoorbeeld de onderkanten altijd recht af en de bovenkanten schuin, om ze van elkaar te onderscheiden. Bij elke stek moet onderaan een verdikking zichtbaar zijn. Meestal groeit daar een blad. Op die plek gaan de wortels groeien. Verwijder op het bovenste bladpaar na elk blad en eventuele bloemen/knoppen.

Rozenstekken op aarde of water laten wortelen?

U kunt de rozenstekken het beste op aarde laten wortelen. Op die manier hoeven de wortels later niet weer om te schakelen, wanneer ze in een pot met aarde of de volle grond worden geplant. Kies voor potten die diep genoeg zijn, om de stengels van de stekken tot 10 centimeter diep te planten. Maak daarvoor met een stokje of potlood een gaatje in de aarde. Voor de grond kunt u stekgrond gebruiken of zelf een mengsel maken met potgrond, waar u wat zand en eventueel vermiculiet of grind doorheen mengt. Druk de grond rond de stekken aan en geef rijkelijk water.

Dahlia's stekken
Lees ook: Dahlia’s stekken, op dit moment en op deze manier kan dat

Standplaats voor de stekken

Zet de stekken tijdens het wortelen op een koele plek in de schaduw en houd de grond steeds licht vochtig. Ze mogen niet uitdrogen. In de winter hebben ze een lichte en vorstvrije plek nodig, verplaats ze in het najaar dus naar een koele plek. Bijvoorbeeld een zolder of lichte garage. De stekken zullen hun blad verliezen en in het vroege voorjaar weer uitlopen. Zet ze dan in een pot met verse potgrond. Verstoor de wortels daar zo min mogelijk bij, want die zijn nog teer. Geef geen extra voeding wanneer er al voeding aan de potgrond is toegevoegd. U kunt dit op de verpakking controleren. Wanneer de kans op nachtvorst voorbij is, kunt u ze naar buiten verplaatsen. U kunt ze in de pot laten of uitplanten in de volle grond.

rozen stekkenOp de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns groentips, Groei & Bloei, Gardeners World Magazine, VT Wonen, Diana’s mooie moestuin. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Stekken of gestolen?
    Enkele kleine takjes knippen en in potje water met grond mengsel laten wortel schieten.
    Zo kreeg je mooie geurende soorten zonder dure Tuincentrum.
    Zelfs in fietstas of rugzak te vervoeren tot je thuis bent.

    De planten in tuincentrum zijn met flinke pot en zwaardere en dit is leukere…. meestal lukt het door ervaring.
    Na 1e jaar nu beter geworden.