Waterkoker lawaai

Hoe zit het? Waar komt het lawaai in de waterkoker vandaan?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waar komt het lawaai in de waterkoker vandaan?

Hoeveel geluid maakt een waterkoker?

U vult de waterkoker met koud water en in een mum van tijd heeft u kokend water. Maar tijdens die korte opwarmtijd schudt de waterkoker op zijn grondvesten, met een hoop herrie tot gevolg. Vaak produceert het apparaat meer dan 70 decibel (dB), soms zelfs meer dan 80 dB. Waar komt dit kenmerkende geruis vandaan?

Waar komt dit door?

Dat heeft te maken met het verwarmingselement in de waterkoker, dat zorgt voor de opwarming van het water. De waterdruppels in de buurt van het verwarmingselement zijn de 1e die het kookpunt bereiken, waardoor er kleine dampbelletjes ontstaan. Als deze belletjes in contact komen met water dat nog niet kookt, ontstaan er botsingen tussen het warme en koude water, als gevolg van tegendruk. De belletjes spatten uiteen en dat gaat gepaard met veel geluid. Maar uiteindelijk is het warme water in de meerderheid en slaat de waterkoker vanzelf af, als al het water aan de kook is gebracht.

groente koken in een pan
Lees ook: Kan groente beter in koud of kokend water opgezet worden?

Gaat uw waterkoker steeds meer geluid maken?

Heel vreemd is het dus niet als uw waterkoker lawaai maakt, door temperatuurverschillen in het water. Maar merkt u dat er meer geluid uitkomt dan anders? Dat kan te maken hebben met een grote hoeveelheid kalkaanslag in de waterkoker. Sowieso kan het geen kwaad om het apparaat eens per 2 à 3 maanden te ontkalken, zoals we in een eerder artikel uitleggen. Daarnaast kan het zijn dat uw waterkoker verouderd is, waardoor de opwarming van het water minder gestroomlijnd verloopt. En ook dat kan te maken hebben met kalkaanslag op het verwarmingselement.

Op welke manieren kunt u nog meer water aan de kook brengen?

En mocht u het geluid toch storend vinden, dan kunt u nog overwegen om een stille waterkoker aan te schaffen. Daarnaast zijn er nog genoeg andere manieren om uw water op te warmen. Denk aan heetwaterdispensers en kokendwaterkranen, maar ook klassieke methodes als de fluitketel en de pan water die u op het fornuis opwarmt.

(Bron: Archief, NRC, PartsNL, Waterkoker.info. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie