Een vakantiehuis kopen in buitenland

Wat komt er kijken bij kopen van vakantiehuis in buitenland?

Het kan u zomaar overkomen. U rijdt over een verlaten landweggetje aan de Spaanse Costa en ziet aan uw linkerhand uw droomhuis. Uitkijkend over de Middellandse Zee, fruitbomen in de tuin en charmante luiken voor de ramen. Als klap op de vuurpijl ziet u een bord met daarop de tekst ‘se vende’ in de tuin staan. U kijkt uw partner aan en ziet in zijn ogen dat hij het ook helemaal ziet zitten. Maar ja, hoe realistisch is een vakantiehuis in het buitenland? En wat komt er allemaal bij kijken als u een huis in Spanje, Frankrijk of Italië koopt? We zetten het in dit artikel voor u op een rij.   

Vakantiehuis in buitenland niet voor iedereen weggelegd

Het kopen van een huis in het buitenland is maatwerk en niet voor iedereen weggelegd. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in Nederland een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een huis in het buitenland wanneer u dit gebruikt als hoofdverblijf. Het komt er simpelweg op neer dat u altijd eigen geld nodig heeft om een vakantiehuis te kopen. Er zijn slechts enkele hypotheekverstrekkers die u een deel van het geld willen lenen. Buitenlandse banken staan over het algemeen ook niet te springen u een lening te verstrekken. De regels hiervoor verschillen per land en per bank. Veel mensen gebruiken de overwaarde op hun eerste huis voor de aankoop van een vakantiehuis. Kortom: de opties zijn beperkt en bespreekt u het best met uw bank of hypotheekadviseur.

Hypotheek versneld aflossen
Lees ook: Uw hypotheek versneld aflossen, wel of niet verstandig?

Een Frans vakantiehuis

In Frankrijk staan meer dan 3 miljoen huizen die worden gebruikt als tweede huis of vakantiewoning. Dat is bijna 10 procent van het complete huizenaantal. Het merendeel van deze woningen is in het bezit van de Fransen zelf. De aankoop van een huis in Frankrijk gaat heel anders dan in Nederland. Een huis staat vaak bij meerdere makelaars in de verkoop. De precieze locatie van de woning is meestal niet vermeld. Dit om te voorkomen dat u zelf contact opneemt met de verkoper en zo de hoge commissie van de makelaar omzeilt.

Wanneer u een Franse woning op het oog heeft en contact opneemt met de verkopende makelaar kunt u een bezichtiging inplannen. Het kan voorkomen dat ook de eigenaar van de woning aanwezig is bij de bezichtiging. Na de bezichtiging vraagt de makelaar u een document te ondertekenen wat u verplicht de woning via hem te kopen. U kunt de woning dan niet meer via een andere makelaar of via de eigenaar kopen.

Vakantiehuis op Franse platteland.

Bent u geïnteresseerd in een woning, dan kunt u een bod uitbrengen bij de verkopende partij. In Frankrijk is het veel minder gebruikelijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren dan bij ons. U bent natuurlijk vrij dit wel te doen en het is zeker aan te raden. Via de Franse huizensite SeLoger  vindt u het grootste woningaanbod van het land. Op de Franse variant van Marktplaats, LeBonCoin, vindt u ook advertenties van particulieren die een woning te koop aanbieden. U kunt op beide sites zoeken per regio.

Heeft u eenmaal een vakantiehuis gekocht en wilt u er weer vanaf? Dan bent u verplicht inkomstenbelasting te betalen over de overwaarde. Dit tarief bedraagt 19 procent en kan nog verder oplopen afhankelijk van het bedrag. Als u de woning langer dan 22 jaar in uw bezit heeft, hoeft u geen belasting meer te betalen over de verkoopwinst.

Een vakantiehuis in Spanje

Net als de Fransen, hebben ook veel Spanjaarden een tweede huis. Uit data van de Europese Centrale Bank van een aantal jaar geleden, blijkt dat zo’n 14 procent van de mensen in Spanje een tweede huis heeft. Er zijn ook steeds meer Nederlanders die een vakantiehuis in het land hebben. In 2022 wordt een recordaantal van 4.300 Spaanse woningen aan Nederlanders verkocht. De populairste regio onder Nederlanders is de Costa Blanca, bij Alicante. Maar ook op de Balearen en langs de Costa del Sol vindt u veel landgenoten met een vakantiehuis.

U kunt zelf op zoek gaan naar een huis in Spanje via bijvoorbeeld de Spaanse huizensite Idealista. Op deze website kunt u alle woonwensen die u heeft invullen. Ook kunt u een (aankoop)makelaar inschakelen. Zij kunnen u behoeden voor de nodige valkuilen en addertjes onder het gras. De Spaanse woningmarkt is onvergelijkbaar met die in Nederland. Kijk daarom altijd uit voor mensen die misbruik maken van uw onwetendheid. Omdat iedereen zich in Spanje makelaar mag noemen, is het zaak goed onderzoek te doen. Lees online altijd goed de reviews over een bedrijf voordat u met hen in zee gaat. In alle gevallen geldt: wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook zo.

Een vakantiehuis aan de Costa del Sol.

Een vakantiewoning in Spanje hebben, betekent vaak mooi weer. Heerlijk natuurlijk, maar ook iets om extra beducht op te zijn. Kijk daarom altijd goed of er rondom de woning schaduw is. Let ook op de aanwezigheid van een werkende airco. Bij afgelegen woningen is het zaak te inventariseren of er nutsvoorzieningen zijn. Het komt vaak voor dat dit soort huizen niet beschikken over een water- en stroomaansluiting. Deze voorzieningen op een later moment realiseren, brengen vaak torenhoge kosten mee zich mee.

Een tweede huis in Italië

Het hebben van een tweede huis is voor Italianen heel gebruikelijk. Bijna 20 procent van de mensen heeft er een huisje bij. Van alle Italiaanse huizen wordt één vijfde als vakantiehuis gebruikt. Een Italiaans vakantiehuis hoeft niet duur te zijn. Er verschijnen regelmatig berichten in het nieuws dat er huizen voor 1 euro te koop staan. Dit is met name het geval in krimpgebieden, zoals het eiland Sicilië. Dorpen in deze streek hebben te maken met veel vergrijzing. Om het dorp leefbaar te houden, worden leegstaande panden voor een prikkie van de hand gedaan. Klinkt leuk, maar besef dat het meestal gaat om een zeer slecht onderhouden pand. U bent bovendien vaak verplicht om binnen afzienbare tijd met een renovatieplan op de proppen te komen. Hierna dient u de woning ook daadwerkelijk te renoveren. Kortom: bezint eer ge begint.

Een Italiaanse bouwval.

Net als in Frankrijk, staan huizen in Italië ook bij verschillende makelaars in de markt. Gaat u een huis bezichtigen met een bepaalde makelaar, dan bent u bij koop verplicht het huis via hen te kopen. Veel Italiaanse woningen kunt u via internet vinden. Op deze website vindt u het grootste aanbod. Heeft u een woning gekocht en wilt u er binnen 5 jaar weer vanaf? Dan betaalt u over de verkoopwinst 26 procent inkomstenbelasting.

Wanneer u geen Italiaans spreekt, is het sterk aan te raden een partij te zoeken die u kan helpen bij het aankoopproces. Zo bent u er zeker van dat u geen kat in de zak koopt. In Italië zijn veel regels anders dan bij ons. Zo is er bijvoorbeeld een agrarisch voorrangsrecht. Dit betekent dat aangrenzende boeren een eerste recht hebben om het perceel te kopen. Gaat u een huis bezichtigen? Verwacht dan niet de geur van een vers gebakken appeltaart. Huizen zijn vaak niet opgeruimd en niet zelden een grote bende.

Waar u altijd rekening mee moet houden

Heeft u de beslissing gemaakt om een vakantiehuis te kopen? Dan gaat u natuurlijk niet over één nacht ijs. Het is goed om voor u zelf een checklist op te stellen met zaken die voor u belangrijk zijn. Het is raadzaam de regio die u voor ogen heeft in verschillende seizoenen te bezoeken. In de zomer heeft iets een heel andere sfeer dan op een druilerige dag in november. U kunt ook overwegen een paar weken iets te huren in uw voorkeursregio om te kijken of het er echt zo leuk is. Verder is het goed u te verdiepen in de gevolgen van uw vastgoed bij overlijden. Dit is in het buitenland heel anders geregeld dan in Nederland. Houd ook rekening met de afstand tot voorzieningen zoals een ziekenhuis, supermarkt of vliegveld.

Houd ook rekening met het klimaat. Door klimaatverandering wordt het zuiden van Europa steeds warmer en droger. Dit betekent dat u rekening moet houden met natuurgeweld zoals hittegolven, bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen. In het noorden van Europa is de kans op extreem weer volgens het KNMI een stuk kleiner dan in het zuiden van Europa. Wel dient u hier rekening te houden met meer neerslag dan in het zuiden.

(Bron: Telegraaf, KNMI, ANWB, Margriet, De Hypotheker, ECB, CaixaBank, Idealista, Second Home, HIP Estates, ABN Amro. Foto: Shutterstock)

 

Geef een reactie