Elke dag mondwater, is dat wel verstandig?
Publicatiedatum: 5 augustus 2024
“Voor een totale mondhygiëne is tandenpoetsen alleen niet genoeg”, horen we in een reclamespot van een mondwaterfabrikant. De zogeheten ‘unieke formule’ van het aangeprezen product vermindert tandplak met 70 procent en voorkomt zo tandvleesproblemen, aldus de producent. Klopt deze bewering? En hoe kunt u mondwater het best gebruiken?
Wat zit er in mondwater?
Ten 1e: waar bestaat die ‘unieke formule’ precies uit? Keuringsdienst van waarde (KRO-NCRV) is op zoek gegaan naar de ingrediënten. Eén van de Nederlandse producenten laat weten dat er menthol en fluoride in zit, verder is men terughoudend met het prijsgeven van de bestanddelen. Maar de Keuringsdienst van waarde-ploeg bezoekt een Engelse fabrikant, die wel de precieze ingrediëntenlijst wil delen. “Natriumfloride, natriumbenzoaat, citroenzuur, chloorhexidine, dat de bacteriën doodt, en glycerine”, klinkt het. Verder kan er alcohol in mondwater zitten, een bestanddeel dat ook bacteriën doodt.
Wat is het effect van mondwater?
Als u na het poetsen mondwater gebruikt, doodt u de bacteriën in uw mond waar u met tandenpoetsen niet bij komt. Hierdoor blijft uw mond gezond en krijgt u bovendien een frisse adem, stellen de fabrikanten. Het probleem is echter dat uw mond niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën bevat. En het mondwater kan geen onderscheid tussen de goede en schadelijke bacteriën maken. Vooral alcoholhoudende mondwaters kunnen hun doel voorbijschieten, doordat ze vrijwel alle bacteriën in uw mond doden, ook de goede.
Sterker nog: “Die bacteriën in onze mond zijn bijvoorbeeld in staat om nitraat in nitriet om te zetten. Er is zelfs aangetoond dat veelvuldig gebruik van mondwater uiteindelijk kan leiden tot verhoging van je bloeddruk. Dat is omdat de bacteriën in je mond het werk niet meer doen”, aldus microbioloog Remco Kort, vanuit wetenschapsmuseum Micropia in Artis. Onderzoek uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk ondersteunt deze bewering. En als u direct na het sporten uw mond spoelt met mondwater, heeft u eigenlijk voor niets gesport. Door regelmatig te sporten, verlaagt u uw bloeddruk, maar het gebruik van mondwater zorgt juist voor het tegenovergestelde.
Daarnaast kan het risico op hart- en vaatziekten toenemen door regelmatig gebruik van mondwater en het doden van goede bacteriën. “Het laatste wat je wil is een steriele mond”, concludeert Egija Zaura, onderzoeker bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, in de Keuringsdienst van waarde-uitzending. “Dat oude idee van ‘alles moet weg, alles moet schoon’, daar willen we nu van af.”
Wanneer kunt u mondwater het best gebruiken?
Al in 2016 heeft de Gezondheidsraad gewaarschuwd voor een overdaad aan desinfecterende middelen, bijvoorbeeld in handzeep, tandpasta en mondwater. ‘Alleen bij medische indicaties (verpleging, ernstig zieke, mondinfectie) kan desinfectie thuis zinvol zijn’, aldus de Gezondheidsraad. Elke dag, of soms zelfs meerdere malen per dag, spoelen met mondwater na het tandenpoetsen? Dat is normaal gesproken dus te veel van het goede, tenzij u dit op medisch advies doet. En als u toch mondwater gebruikt na het tandenpoetsen, misschien heeft u dan genoeg aan een alcoholvrije variant.
En volgens schoonmaakexpert Marja Middeldorp kunt u mondwater voor andere doeleinden gebruiken. Het middel doodt niet alleen bacteriën in uw mond, maar ook in kleding met zweetplekken en -geuren. “Mondwater is perfect om een einde aan die geur te maken. Gewoon een kopje mondwater tijdens de wasbeurt toevoegen en je hebt weer tintelende teentjes en bloemige oksels”, aldus Middeldorp in gesprek met het Algemeen Dagblad.
(Bron: Keuringsdienst van waarde, Algemeen Dagblad, Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, Margriet, Libelle, ANP. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
U zegt gebruikt geen mo dwater voor regelmatig spoelen heb U een alternatieve behandeling