man met lage rugpijn

Helpt wandelen tegen lage rugpijn? Het antwoord is: ja!

Meer dan de helft van de Nederlanders krijgt ooit te maken met lage rugpijn. De oorzaak is niet altijd duidelijk, wel staat vast dat bewegen het herstel bevordert. En wandelen is daar een hele goede methode voor. Om onderstaande redenen. 

Preventief wandelen tegen lage rugpijn

Uit Australisch onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Lancet, is gebleken dat wandelen preventief werkt tegen lage rugpijn. Aan het onderzoek hebben 700 personen meegedaan. Allen hersteld of herstellende van lage rugpijn. Het ene deel van de testgroep heeft 5 keer per week gemiddeld 30 minuten gewandeld (onder begeleiding van een fysiotherapeut). Het andere deel niet. De wandelaars zijn vervolgens bijna dubbel zo lang pijnvrij gebleven in vergelijking met de niet-wandelaars.

rugpijn
Lees ook: Zo kunt u rugpijn, spierpijn en pijn in de knieën bij het tuinieren voorkomen

Wandelen medicijn tegen lage rugpijn

Maar wandelen werkt niet alleen preventief tegen lage rugpijn. Het helpt ook wanneer iemand al rugpijn heeft. De reden hiervoor is dat de buik- en rugspieren hierbij op dezelfde manier worden bewogen als bij het doen van spierversterkende oefeningen, die ook helpen tegen lage rugpijn. Daarnaast spannen en ontspannen de been-, bil- en rugspieren afwisselend, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd. Hierdoor worden voedingsstoffen beter aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd.

Lage rugpijn kan ook optreden door overgewicht. Door te gaan wandelen kunt u dan 2 vliegen in 1 klap slaan: de pijn kan ermee afnemen en op den duur ook het teveel aan kilo’s. Bovendien heeft wandelen een ontspannend effect. Dit kan een positieve invloed hebben wanneer iemand veel stress ervaart, want dan worden de spieren onbewust aangespannen. Door ontspannen te wandelen vermindert de spierspanning en daarmee ook vaak de rugklachten.

In onderstaande video vertelt dokter Ted meer over rugklachten:

Dokter Ted bespreekt rugklachten
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: rugklachten

Wandelen laagdrempelig

Een extra voordeel van wandelen is dat het laagdrempelig is. Er zijn geen apparaten voor nodig en iemand kan zo uit eigen huis op pad gaan. Wel is het hierbij belangrijk dat er redelijk wordt doorgelopen. Bij slenteren kunnen de spieren verkrampen en daardoor kunnen dan zelfs meer rugklachten optreden. Zorg er ook voor dat u op een ondergrond loopt die zo veel mogelijk egaal is, om extra pijn te voorkomen.

Het werkt goed om meerdere keren per dag bijvoorbeeld minstens een half uur te lopen, maar forceer dat niet. Ervaart u veel pijn tijdens het lopen, loop dan zo ver dat het nog comfortabel is. Hetzelfde geldt wanneer uw conditie veel of wat langer wandelen niet toelaat. Probeer het dan langzaam op te bouwen. Uiteindelijk kan dat toch zijn vruchten afwerpen, doordat op den duur uw pijnklachten kunnen verminderen.

Wanneer naar de dokter bij lage rugpijn?

Over het algemeen worden de klachten meestal binnen een maand minder. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw huisarts. Ervaart u verminderde kracht in een been, heeft u geen gevoel bij uw penis, vagina of anus, bent u duizelig of kunt u uw plas of poep niet ophouden of juist niet plassen, terwijl u wel nodig moet? Bel dan direct de huisarts.

(Bron: Archief, Wandel Magazine, Telegraaf, Margriet, Thuisarts, Ik heb pijn.nl, Oefentherapie Cesar – Mensendieck Utrecht. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie