nieuwe vrienden

MAX Seniorencoach: “Hoe maak je nieuwe vrienden als je niet meer de leeftijd hebt waarop vriendschap je komt aanwaaien?”

In mijn stad Amsterdam is 63 procent van de mensen alleenstaand. Dat zijn natuurlijk niet alleen ouderen, maar ouderen hebben wel vaker de kans om alleen achter te blijven. Naast het verlies van een partner, krijgen ze ook veelal te maken met het verlies van vrienden en kennissen die wegvallen. Hoe maak je nieuwe vrienden als je niet meer de leeftijd hebt waarop vriendschap je komt aanwaaien via school, studie of werk?

Verlies van je netwerk

In de gesprekken die ik als seniorencoach heb, is het verlies van het sociale netwerk een veelvoorkomend issue. Vaak hoor ik dat ‘leeftijdsgenoten er niet meer zijn’ of zelf van alles mankeren’ en zie ik dat het moeite kost om vriendschappen aan te houden of op te zoeken in een veranderde situatie van ouder worden. Toch zijn er mogelijkheden om nieuwe contacten te vinden. Je moet alleen wel een bepaalde drempel over. Want waar vind je die contacten?

Open staan voor de ander

Het begint met openstaan en kijken wat bij je past. Voor de één is dat een gespreksgroep, voor de ander is dat een ontmoeting bij het uitlaten van de hond en voor weer een ander is dat bij de fitness. Deze nieuwe ontmoetingen worden misschien geen grote vriendschappen, maar dat hoeft ook niet. Een keer een kop koffie drinken kun je best eens voorstellen en kan al fijn zijn. Zoals gebeurde bij 2 Amsterdamse heren, die altijd op hetzelfde tijdstip boodschappen deden in de supermarkt. De ene meneer sprak de andere meneer een keer aan en na een kop koffie bleken ze allebei van biljarten te houden. Nu spreken ze elke week een keer af om samen te biljarten.

Zomereenzaamheid 2024
Lees ook: Zomereenzaamheid treft bijna 1 miljoen 75-plussers: wat kunt u doen om te helpen?

Uit het oog verloren

Waar je minder vaak bij stilstaat zijn de contacten uit het verleden. Vaak verlies je in de loop van je leven ook veel vrienden en kennissen uit het oog. Door een verhuizing of soms zelfs zonder een echte reden, ga je elkaar minder zien en stopt het contact. Hoe zou het deze mensen vergaan en hoe zou het zijn om elkaar weer te zien en samen oude herinneringen op te kunnen halen? Het lijkt geen eenvoudige opdracht, maar het kan je ook veel brengen.

Deze week las ik op social media een prachtige oproep van een dochter. ‘Jeugdvriendinnen van mijn moeder gezocht,’ luidt de kop van het bericht. Bianca schrijft dat haar moeder binnenkort 75 jaar wordt en dat ze haar moeder wil verrassen met een persoonlijk berichtje van haar 2 jeugdvriendinnen Lenie en Elly uit Amsterdam. Lenie was een vriendin toen ze ongeveer tussen de 16 en 20 jaar waren en samen naar dansen gingen. Elly was bevriend met haar moeder op de basisschool. Blijkbaar heeft de moeder van Bianca het vaak over hen gehad in de afgelopen jaren. Bianca schrijft er bij dat ze hoopt dat ze nog in leven zijn en ze haar oproep kunnen lezen. Hoe mooi zou het zijn als deze oude vriendschap weer tot een ontmoeting kan leiden! De reacties op haar bericht geven haar nieuwe tips, hoe ze haar zoektocht kan verbreden. Daar doe ik graag aan mee.

Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie