Een vrouw close-up, met 1 oog in beeld. Als voorbeeld voor iemand die mouches volantes ziet.

Heeft u last van bewegende deeltjes in uw oog of ogen? Die heten mouches volantes of floaters

Misschien heeft u weleens iets in uw gezichtsveld zien zwemmen. Het kan eruit zien als een doorzichtige worm of een doorzichtig bolletje. Het beweegt mee met waar u naar kijkt. Dit heten mouches volantes, het worden ook wel floaters genoemd. We leggen uit wat het is en of het schadelijk is.

‘Vliegende vliegjes’

Hoe ouder we worden, hoe meer floaters of mouches volantes er in de ogen kunnen ontstaan. Mouches volantes betekent vliegende vliegjes. Daar lijken ze namelijk ook op. Het zijn geen beestjes, maar klontjes in het glasvocht. Onderstaande foto geeft een idee van hoe ze eruit kunnen zien.

Mouches volantes oftewel floaters in het oog.

Vrouw heeft vermoeide ogen. Wat veroorzaakt vermoeide ogen en hoe voorkomt u het?
Lees ook: Hoe voorkomt u vermoeide ogen?

Wat is mouches volantes?

Onze ogen bestaan uit een lens en aan de achterkant het netvlies. In de bol van ons oog zit helder, dik vocht. Dat is het glasvocht. Naarmate we ouder worden, kunnen dit soort floaters ontstaan.

Het zijn kleine voorwerpen, zoals weefsel, rode bloedcellen of klompjes eiwit. Ze geven een schaduw op het netvlies. Omdat ze in het glasvocht zitten, bewegen ze mee met waar u naar kijkt. In onderstaande video wordt het goed uitgelegd.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ze worden vooral zichtbaar bij helder licht

Vooral wanneer u naar een heldere lucht kijkt of naar een witte muur bijvoorbeeld, kunt u de mouches volantes goed zien. Iedereen kan op een moment de floaters zien, maar het varieert qua hoeveelheden en soorten. Sommige mensen zien het als zwarte of grijze stippen, anderen zien de wormachtige vormen. Maar u kunt ook spinnenwebben zien.

Kunnen floaters kwaad?

Onze hersenen leren het over het algemeen te negeren. Meestal zijn mouches volantes onschuldig. Op latere leeftijd kan het glasvocht wel veranderen, hierdoor wordt het minder soepel en wateriger. Dan kan glasvochtloslating ontstaan, doordat het krimpt en loslaat van het netvlies. Vaak kan dit geen kwaad.

zonlicht
Lees ook: Zijn uw ogen gevoelig voor licht? Dit kan aan de kleur liggen

Wanneer moet u de huisarts bellen bij mouches volantes?

Maar het kan voorkomen dat de floaters heel veel voorkomen of heel groot zijn, waardoor uw zicht belemmerd wordt. Dan kan er meer aan de hand zijn. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als de vlekjes opeens erger worden, als ze niet meer meebewegen met waar u naar kijkt, u minder goed ziet, een deel zwart wordt en u lichtflitsen ziet. De huisarts bepaalt dan of u langs een oogarts moet.

Behandelingen voor de ‘vliegende vliegjes’

Wanneer de floaters te erg worden en het dagelijks functioneren beperken, kan er gekozen worden voor een behandeling. Dit kan een glasvochtoperatie (vitrecomie) zijn. Hierbij wordt het glasvocht uit het oog gehaald en vervangen door een andere vloeistof. Er zijn ook laserbehandelingen, maar hier zijn wisselende successen mee. Raadpleeg altijd een arts, wanneer de mouches volantes te erg worden.

(Bron: Thuisarts, Oogvereniging, Oogartsen.nl, LensOnline. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie