airfryer met gebakken patatjes

Is de airfryer wel echt zo veel gezonder dan de frituurpan?

Een airfryer werkt als een kleine heteluchtoven en er wordt geen gebruik gemaakt van frituurvet. Het lijkt daarom een gezondere optie dan snacks die met de frituurpan bereid worden. Maar is dat ook echt zo?

Wat is gezonder, de airfryer of frituurpan?

Voedsel dat in de airfryer bereid wordt, gaart met behulp van hete lucht. In veel gevallen hoeft er geen vet of olie te worden toegevoegd. Dat is een pluspunt ten opzichte van de frituur. Alleen worden snacks soms al voorgebakken in vet en daardoor belandt er alsnog vet op en in het eten. Wel scheelt het dat er tijdens het uiteindelijke bakproces in de airfryer geen frituurolie gebruikt wordt. Frituurolie wordt namelijk tijdens de bereiding in de frituurpan deels opgezogen door bijvoorbeeld patatjes of kroketten, waardoor ze behoorlijk vet kunnen worden.

Als u in de airfryer geen extra vet of olie toevoegt of maximaal een eetlepel, dan bevat het eindresultaat beduidend minder vet en daarmee minder calorieën. Dat kan bijvoorbeeld tot wel 6 gram vet per 100 gram gefrituurde patat schelen. De dikte van de patatjes, de versheid van het frituurvet en het soort vet zijn wel nog van invloed op het vetgehalte. Blijkt uit een onderzoek van het Belgische Testaankoop. Ook is er een verschil in de hoeveelheid verzadigde vetzuren: 0,5 gram per 100 gram patat bij de airfryer en wanneer de patat wordt gefrituurd 1 gram per 100 gram.

Hoe blijven de meeste vitamines behouden?

Buiten vet zijn er nog meer factoren van invloed om te bepalen wat de gezondste optie is. Zoals het behoud van vitamines. Volgens het Voedingscentrum is er nog te weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituurpan. Wel zijn er aanwijzingen dat er in het geval van de airfryer iets meer vitamine C behouden blijft. Ook blijven er bij beide bereidingswijzen in elk geval meer vitamines behouden dan tijdens het koken in water.

Aangebrand eten spruitjes PAK's acrylamide
Lees ook: Wanneer kunt u aangebrand eten wel en niet opeten?

Levert de airfryer minder acrylamide op dan frituren?

Goudbruin gebakken voedsel ziet er smakelijk uit, maar voor de gezondheid is het minder gunstig. Zo ontstaat namelijk de stof acylamide. En bij een hogere inname kan dat mogelijk schadelijk (kankerverwekkend) zijn. Acrylamide ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 graden. Gefrituurde aardappelproducten leveren volgens het Voedingscentrum momenteel de grootste bijdrage aan de acrylamide-inname. In het geval van de airfryer wordt er net wat minder acrylamide gevormd, aangezien daarbij een lagere temperatuur gebruikt wordt, dan tijdens het frituren. Daarnaast is het ook nog belangrijk hoe lang de baktijd is. Des te korter, des te beter.

Toegevoegde suiker

Snacks uit de frituur zijn geliefd, omdat ze zo lekker knapperig zijn. Om hetzelfde effect te bereiken, wordt er aan producten voor de airfryer weleens een laagje suiker toegevoegd. Dit zorgt voor extra calorieën, waardoor het gunstige verschil ten opzichte van de frituurpan weer kleiner wordt.

Conclusie

Snacks uit een airfryer zijn nog steeds geen gezond voedsel. Wel is het een net wat gezonder alternatief voor frituren. Dit komt doordat ze op die manier minder vet bevatten. En dus ook minder calorieën dan bij frituren. Al kan het caloriegehalte weer oplopen, wanneer er extra suiker is toegevoegd, om het voedsel knapperiger te maken. Producten met zetmeel uit de airfryer bevatten over het algemeen wel weer minder acrylamide.

Een airfryer op het keukenblad.
Lees ook: Bijna alles kan in de airfryer, maar bereid dit er niet in

Zo kunt u snacks uit de airfryer zo gezond mogelijk houden

Snacks uit de airfryer zijn dus net wat gezonder dan uit de frituurpan. Maar u kunt nog een aantal dingen doen om ze zo gezond mogelijk te houden:

1. Kies voor aardappelproducten waar geen extra suiker aan toegevoegd is om ze knapperig te maken.
2. Voeg geen of maximaal een eetlepel olie of vet toe. Kies daarbij voor vloeibaar of zacht bereidingsvet als olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct.
3. Stel de temperatuur in op maximaal 180 graden, om de vorming van acrylamide zo veel mogelijk te beperken. Bak het eten niet te donker, maar maximaal goudgeel. Snijd eventuele verbrande delen weg.
4. Maakt u zelf patat? Blanceer de aardappelreepjes dan of week ze voor in water. Hierdoor blijven er minder suikers achter en ontstaat er minder bruinkleuring en daarmee minder acrylamide.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Kassa, Radar, Testaankoop. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Dirck says:

    In de Frituur moet je eerst ontdooien.
    Met de plantenspuit met zonnebloem olie de Frietjes bespuiten worden ze ook mooi bruin gebakken en koste minder stroom en tijd dan Frituurpan.
    Het trekt er maar beetje in en de gewone, niet Airfryer zooi die vaak duurder is… gewone Friet in 4kg zak en bakken maar.

    Nee , ik wil geen suiker erop en zonnebloem olie op sprayen is prima.
    Van beetje kleur tot zwarte, net hoeveel ik spuit.

    Ook is apparaat sneller afgekoeld en geen afgewerkte olie meer afvoeren.
    Koste minder stroom en werkte sneller in Bakken & Opruimen.
    Alleen niet naast Frietkot gaan staan met je Camper en gehele buurt vragen, wil je ook proeven.
    Sorry Sjef. had jou kot niet gezien.

    John K says:

    Uit de Frituur komen gewoon de lekkerste friet, goud bruin van kleur en daar kan ondanks alle z.g. gezondheid en minder vet promoties tegen aan.
    Het is ook niet de bedoeling om iedere dag Friet te eten even als dat je de Airfryer ieder dag gebruikt ,zoals de commercie het in de reclame voorstelt. Gewoon het kook proces op het gasfornuis of kookplaat volbrengen is gewoon het gezonde voer nuttigen. Simpel en snel.

    Maxbox says:

    Zeer interessante informatie. Groet vanuit een warm Spanje.
    Nico van Boxtel.

    Carool says:

    Het wordt zelden of nooit geadviseerd om extra vet toe te voegen in de air fryer. Er zijn tevens andere pannen, dan het mandje mogelijk, waardoor je vlees kan bereiden zonder dat het op de bodem komt. Daarnaast is er een spatscherm dat voorkomt dat het warmte-element vervuild of geraakt wordt door bijv popcorn. Misshcien moet een ervaren Airfryer-gebruiker dit artikel rectificeren?

    eddeped says:

    “zoveel gezonder” je bedoelt waarschijnlijk minder slecht! Weer een voorbeeld van een fraaie verdraaiing van de werkelijkheid. Net als de kreet “het is beter voor het milieu” nee het is waarschijnlijk minder slecht voor het milieu en zo zijn nog wel wat voorbeelden te noemen.