Hybride warmtepomp niet langer verplicht bij vervanging.

Warmtepomp niet langer verplicht: alles op een rijtje

Met het aantreden van het kabinet-Schoof is het vanaf 2026 niet meer verplicht om een (hybride) warmtepomp te installeren bij het vervangen van uw oude verwarmingsinstallatie. Is het met het vervallen van deze maatregel nog wel de moeite waard om uw oude cv-ketel te vervangen door een hybride warmtepomp?

2026 overboord

Het idee is dat Nederland in fases van het gas af gaat. Eén van de maatregelen hiervoor is dat nieuwbouwwoningen sinds 2018 geen gasaansluiting meer mogen hebben. Het is de bedoeling dat er in 2026 nog een maatregel bij komt. Uw cv-ketel mag dan alleen nog worden vervangen door een hybride warmtepomp. Dit plan van het vorige kabinet is echter gesneuveld in het nieuwe coalitieakkoord.

Wat doet een hybride warmtepomp ook alweer?

Met een hybride warmtepomp kunt u uw huis verwarmen met minder aardgas. Het apparaat is geschikt voor woningen die niet heel goed geïsoleerd zijn. De warmtepomp werkt in combinatie met uw cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Volgens Milieu Centraal verbruikt u ongeveer 60 procent minder aardgas voor het verwarmen van uw woning. De warmtepomp maakt meestal gebruik van energie uit de buitenlucht. Hiermee wordt uw woning verwarmd. Is het buiten fris, dan schakelt uw cv-ketel in. Deze zorgt ook voor het warme water in uw huis. Heeft u een goed geïsoleerde woning, dan is uw huis mogelijk ook geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee bent u volledig van het gas af.

Warmtepomp
Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp en wat betekent het voor uw prijsplafond?

Subsidie op warmtepompen

Ondanks het schrappen van de verplichting om een warmtepomp te installeren, blijft de subsidie op warmtepompen voorlopig bestaan. Deze subsidies lopen uiteen van 2.550 tot 4.650 euro. Hoe u een subsidie aanvraagt en aan welke eisen uw (hybride) warmtepomp moet voldoen, leest u op de website van de Rijksoverheid.

De gemiddelde kosten van een hybride warmtepomp (4 kW) zijn volgens Milieu Centraal ongeveer 6.000 euro. Hier gaat de subsidie nog van af. De terugverdientijd is volgens de Vereniging Eigen Huis gemiddeld 9,5 jaar.

Voor- en nadelen van een (hybride) warmtepomp

Met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp gaan uw gaskosten aanzienlijk omlaag. Ook daalt uw CO2-uitstoot met 30 procent. Nadelen zijn er ook. Niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp. Is uw huis slecht geïsoleerd, dan loopt u tegen de nodige moeilijkheden aan. Laat u hierbij altijd informeren door een expert. Ook hebben de meeste warmtepompen een buitenunit. Deze unit maakt geluid. Niet alleen vervelend voor uzelf, maar ook voor uw buren. Wist u dat deze buitenunit net zo veel geluid maakt als een koffiemachine voor koffiebonen? MAX Meldpunt schreef er een artikel over. En in een artikel van MAX Vandaag leest u hoe u geluidsoverlast door een wamtepomp kunt verminderen.

En zonnepanelen dan?

Het nieuwe kabinet heeft besloten dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 in zijn geheel wordt afgeschaft. Dit betekent dat u de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt niet meer kunt wegstrepen tegen uw verbruik. De salderingsregel kost de staat nu nog jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan belastingkorting. Met het wegvallen van de salderingsregeling duurt het langer voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend. De Rijksoverheid noemt de terugverdientijd 7 jaar, maar volgens onderzoek van Energievergelijk loopt deze terugverdientijd op naar 12,5 jaar. Techniek Nederland, de ondernemingsvereniging voor technische ondernemers, zegt dat investeren in zonnepanelen ook zonder salderingsregeling nog steeds lonend is.

(Bron: EenVandaag, NRC, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal, Energievergelijk, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

    Firmino says:

    Een warmtepomp is voor de meeste bestaande woningen in België en waarschijnlijk ook Nederland veel duurder dan een condensatieketel op aardgas omdat de prijs van elektriciteit in België véél duurder is wegens een tekort aan kernenergie om elektriciteit op te wekken.

    Clever says:

    Ik heb het idee dat de markt van zonnepanelen en warmtepompen nog voor groot gedeelte door doorgeschoten hobbyisten wordt bepaald welke hun speeltjes laten uitproberen door de consumenten. De branchevereniging Techniek Nederland is natuurlijk niet onafhankelijk in dit verhaal.
    De Electra maatschappijen kunnen nu al niet voldoen aan hun leveringsplicht en gaan door hun enorme (achterstallige) investeringen echt hun prijzen ook wel verhogen. Nog ff kat uit de boom kijken dus.

      Scorpio56 says:

      Sorry Clever voor de late reactie.
      De meeste hoodies (ik heb inmiddels meerdere 😉) koop ik bij Amazon. Geen idee of ik hier reclame mag maken, maar als je bij Google “sherpa hoodie” ingeeft krijg je verschillende opties.

    Arie Vogelaar says:

    waanzin dat je geen aardgas meer mag gebruiken, warmte pompen vreten stroom, een gewoon gezin verbruikt met aardgas verwarming een 3500 kw/h per jaar aan stroom, alleen al de warmte pomp verbruikt meer stroom, als het kouder word als -7 dan gaat het apparaat elektrisch je verwarmingswater verwarmen met een unit die minstens 7000 watt verbruikt, het wieltje van je stroommeter vliegt zowat de meterkast uit als je nog een ouderwetse stroommeter hebt. de stroomkabels welke in de grond zitten ( b.v. onder het voetpad) kunnen dergelijke verbruiken niet een en gaan als lint verwarming dienen, heeft wel als voordeel dat je het voetpad niet sneeuwvrij hoeft te maken of zout hoeft te strooien in de winter

      TimZ says:

      Als je geen vestand hebt van het onderwerp, roep dan niet zomaar dingen alsof het feiten zijn.

    André Rossum says:

    Er zitten vele haken en ogen aan de warmtepomp. Het Nederlandse stroomnet is niet op orde. Geluid is een kwestie. Het zijn grote apparaten die veel ruimte innemen. Je hebt eigenlijk vloerverwarming nodig, en de lussen mogen niet te groot zijn vanwege de lage watertemperatuur. Je hebt een boiler nodig. De meterkast moet aangepast worden. Het zijn dure apparaten met een onzekere terugverdientijd. Veel installateurs hebben weinig ervaring. Het aanbod is onduidelijk en volop in beweging, en vergelijken is lastig.
    Deze markt is nog lang niet volwassen.

      ajee says:

      Heb sinds verleden jaar een warmtepomp. Geweldig wat een verbetering en wat een goede investering. Mijn verbruik was ca. 1200 kubieke meter gas, nu 300 dat alleen voor koude periode in de winter en warmwater. Extra elektra verbruik 1800kWh. Dat betekent dat de investering er na 5 jaar uit is. Gewone radiatoren, wel een goed geïsoleerde woning en een goede plek om de warmtepomp neer te zetten. De tegenwoordige warmtepompen zijn aanzienlijk verbeterd, nauwelijks onderhoud en geschikt voor radiator verwarming.

      JWeetje says:

      Interessant, we beginnen nu ineens te praten over de terugverdientijd van een warmtepomp. Dit is iets waar nooit over gesproken werd toen de warmtepompen nog helemaal niet in beeld waren en de huizen “gewoon” met aardgasketels verwarmt werden.
      Of heeft u uw oude trouwe CV-ketel wel terugverdiend ? Ik niet in ieder geval. Er moest elk jaar geld bij in de vorm van gas en onderhoud.

    ajee says:

    Zonnepanelen? De salderingsregel kost de staat nu nog jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan belastingkorting. Nee dat is niet juist, zo wordt het verkocht door de overheid. Door de salderingsregel loopt de staat belastinginkomsten mis waardoor de er een tekort ontstaat omdat de staat daar geen rekening mee houdt en dit dus als een verlies aan belastinginkomsten ziet. Immers de staat wil zoveel mogelijk belasting heffen bij de Nederlanders.

    Scorpio56 says:

    Miin gasverbruik is meer dan gehalveerd door de aanschaf van een hoodie gevoerd met Sherpawol. Heerlijk warm, een gemiddelde prijs van € 35,00, en dat is heel snel terug verdiend. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, maar ik vind die gevoerd met Sherpawol het warmst.
    Kleine investering, gasrekening gehalveerd.

      Clever says:

      En waar kocht u die hoodie?

    keesje39 says:

    Terwijl het stroomnet overvol raakt en de vraag niet aankan, moet Nederland coûte que coûte van het gas af.