Een kat ligt in een kartonnen doos.

Zit uw kat vaak in een kartonnen doos? Dit zijn de redenen

Het maakt niet uit hoeveel mandjes of kussens u heeft, een kat zit vaak het liefst in een kartonnen doos. Waarom is dit zo? We leggen het uit.

Waarom een kartonnen doos?

Vaak wordt gedacht: hoe zachter een mand, hoe lekkerder het ligt. Maar katten geven vaak de voorkeur aan een harde, lege kartonnen doos. Dat heeft meerdere redenen:

  1. Ze voelen zich er veilig
  2. Het werkt stressverlagend
  3. Het houdt ze warm

Katten voelen zich veilig

Een grote doos of juist een kleine, de bekende uitspraak “if it fits, I sits” hoort hierbij. Zolang een kat ergens inpast, gaat hij lekker zitten en blijft daar dan ook. Onderstaande video bewijst het (ook al zitten er en paar honden tussen).

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De kleine ruimte geeft een gevoel van veiligheid en een beschermd gevoel. Doordat er aan alle kanten ‘muren’ zijn en soms zelfs een dak, kunnen ze zich er veilig terugtrekken.

gekke 5 minuten
Lees ook: Dit is waarom uw kat zijn gekke 5 minuten heeft

Een kartonnen doos werkt stressverlagend

Daarnaast verlaagt het hun stressniveau. Ze kunnen zich ontspannen in de doos, omdat ze zich er veilig voelen. De textuur van karton is ook nog eens prettig. Ze kunnen hier hun eigen geur aan geven, door erin te bijten en krabben.

Een kat ligt relaxed in een doos.

Het houdt ze warm

Katten houden van warmte. Ze zoeken dan ook een warme plek op om te gaan liggen. Een warm kussen klinkt dan ideaal, maar toch is ook de kartonnen doos hierbij favoriet. Het isoleert namelijk goed. Een kleine ruimte, die de kat zelf volledig opvult, geeft meer warmte dan kussen of mand.

Lees ook: Zo vaak moet een mand van honden en katten schoongemaakt worden

Maak een leuke doos

Steeds meer bedrijven passen hun kartonnen dozen aan, om het te hergebruiken voor uw huisdier. Zo staan er knip- en of snij-instructies bij om er een mooi figuur van te maken. Zo kunt u uw creativiteit kwijt en staat er misschien iets leukers in de kamer dan een kartonnen doos. Maar waarschijnlijk geeft uw kat tóch de voorkeur aan die laatste.

(Bron: RTL, Purina, Zooplus Magazine, Vitakraft. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie