Een rode peper kan behoorlijk pittig zijn.

Sambal, chilisaus of mosterd: kunt u pittig leren eten?

Het is u waarschijnlijk ook opgevallen: steeds meer producten in de supermarkt bevatten pittige pepers. Van chips tot worstjes en van soep tot snoep. U kunt het zo gek niet bedenken of er zit (chili)peper door. Culinair journalist Raghenie Bhawanie vertelt in het MAX-radioprogramma Villa VdB over deze trend. Maar wat nou als u niet van pittig eten houdt of er niet goed tegen kunt? Kunt u dan alsnog ‘leren’ pittig te eten? En wat als u toch te pittig heeft gegeten?

Waarom zijn pepers pittig?

Hoe pittig een peper is, hangt af van het stofje dat capsaïcine heet. De ene peper bevat meer van dit stofje dan de andere peper. De capsaïcine vindt u vooral in de zaadlijsten van de chilipeper. Als deze stof in aanraking komt met de hittesensoren van uw tong, stuurt deze een pijnprikkel die naar uw hersenen gaat. Uw lichaam denkt vervolgens dat uw tong oververhit is. Dit zorgt uiteindelijk voor een branderig gevoel in uw mond of bijvoorbeeld een loopneus. Ook uw hartslag kan versnellen en u kunt gaan zweten. Door met enige regelmaat pittig te eten, worden de hittesensoren op uw tong steeds minder gevoelig. U kunt het eten steeds iets pittiger proberen te maken zodat u er langzaam aan kunt wennen.

Hoe u spicy kun leren eten

Waarom u misschien niet zo goed tegen pittig eten kunt maar uw partner wel, is omdat niet iedereen evenveel hittesensoren op zijn tong heeft. Daarom kan diezelfde rode peper bij de één veel heter zijn dan bij de ander. Toch kunt u volgens culinair journalist Raghenie Bhawanie leren wennen aan pittig eten. Bhawanie is schrijver van het Surinaamse kookboek ‘Madame Jeanette’, vernoemd naar haar favoriete peper.

Volgens Bhawanie is mosterd een goed startpunt. Veel mensen zijn gewend aan de pittigheid van wat mosterd bij het avondeten. Is mosterd voor u geen probleem, dan zou u eens kunnen proberen om ketchup te mengen met sriracha-saus. Dit is een pittige rode saus die u bijvoorbeeld bij een tosti kunt proberen. U kunt ook een druppeltje sriracha mengen met wat mayonaise. Heerlijk bij bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of een stukje vlees.

Het recept voor gudanang van Noni Kooiman.
Lees ook: Gudanang van Noni Kooiman en Oma Toemi

Verschillende soorten pepers

Pepers zijn in te delen in verschillende categorieën. De pepers die u in de supermarkt kunt kopen, behoren meestal tot categorie 1. Dit zijn onder andere de Spaanse peper, de groene pepers en de jalapeño. Wilt u het niet te pittig maken, dan kunt u de zaadlijsten uit de peper verwijderen. Haal niet alleen de zaadjes uit de peper maar verwijder ook de rest van de binnenkant. U kunt ook een klein stukje van de peper afsnijden. Het gedeelte dat overblijft kunt u invriezen. In de vriezer blijven pepers zeker een jaar goed.

Voor de geoefende pittige eter zijn pepers uit categorie 2 of 3 de moeite van het proberen volgens Raghenie Bhawanie zeker waard. Met name de Madame Jeanette: “Dit is de meest geliefde peper onder chefs wereldwijd. Je kunt in de peper hints ontdekken van ananas en zelfs mango.” Deze gele peper is bij steeds meer supermarkten te koop. Maar let op: deze peper is écht pittig. Wat u volgens de kookboekenschrijfster ook kunt doen, is de Madame Jeanette in z’n geheel toevoegen. Voeg deze bijvoorbeeld eens toe aan een pan bruine bonensoep. De peper kunt u verwijderen op het moment dat het voor u pittig genoeg is.

Functie van pittig eten

Met name in warme landen worden veel pepers gegeten. Het stofje capsaïcnine helpt om uw lichaam af te laten koelen. Bovendien zorgt de chilipeper ervoor dat eten minder snel bederft. De peper remt de groei van bacteriën. Dit is extra belangrijk in warme landen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien gebleken dat de capsaïcine uw bloedsomloop kan verbeteren en ook ontstekingsremmend kan werken. Maar zoals altijd: overdaad schaadt. Eet u te veel pepers, dan kan dit leiden tot maagklachten.

Toch te heet gegeten?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u per ongeluk toch te pittig heeft gegeten. Wat kunt u dan doen om van dat vervelende gevoel af te komen? Volgens Raghenie Bhawanie kunt u dan een hapje witte rijst nemen. Maar ook zuivel kan de brand blussen. Dit tempert de hitte van de pepers. Neem in elk geval geen water. Water zorgt er voor dat de hitte zich verder door uw mond kan verspreiden. Vergeet ook niet om na het snijden van pepers uw handen goed te wassen. U kunt er ook voor kiezen om handschoenen te gebruiken om zo te voorkomen dat uw neus, ogen of mond in aanraking komen met de peper.

(Bron: Villa VdB/ NPO Radio 1, NPO Kennis, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie