Schaafwond op knie. Hoe zorgt u voor een spoedig herstel?

Hoe moet u een schaafwond verzorgen?

Iedereen heeft wel eens last van een schaafwond. Nadat u bent gevallen, ontstaat de wond, die een branderig en later jeukerig gevoel geeft. Ze zijn behoorlijk vervelend, maar meestal wel ongevaarlijk. Hoe kunt u een schaafwond het beste behandelen voor een spoedig herstel?

Hoe ontstaat een schaafwond?

Een schaafwond kan ontstaan wanneer u op een harde ondergrond valt, maar ook wanneer u langs een muur schaaft. Ze kunnen praktisch overal op het lichaam voorkomen, maar komen het vaakst voor op knie, enkel, scheenbeen en elleboog. Bij een schaafwond is het bovenste stukje van uw huid als het ware weggeschaafd. De wond is meestal niet diep genoeg om uw aders te raken, waardoor de schaafwond zelden (langdurig) bloedt. Er komt vaak een beetje bloed vrij op het moment dat u zich schaaft, maar daar komt al snel een korst op. Uw lichaam maakt deze korst aan om de wond te beschermen.

Schaafwond verzorgen

Wanneer u een schaafwond oploopt, is het zaak om deze goed af te spoelen om vuil te verwijderen. Doe dit ongeveer 1 minuut met lauw water. Om irritaties aan de wond te voorkomen, is het raadzaam om hier geen zeep bij te gebruiken. Lukt het niet om al het vuil uit de wond te spoelen? Was het vuil er dan voorzichtig uit met een washandje. Doe dit niet met watten, want die kunnen stofdeeltjes in de wond achterlaten, wat weer voor irritatie zorgt. Laat de wond vervolgens aan de lucht drogen. In de meeste gevallen is de schaafwond binnen 1 week volledig genezen. Als de wond onder uw kleding zit, kunt u er voor kiezen om deze met een pleister af te dekken. Zo voorkomt u dat het tegen uw kleding schuurt.

Wil de schaafwond maar niet droog worden? Dan kunt u er een verbandje op doen. Doe wel eerst een gaasje op de wond, om te voorkomen dat het verband vastplakt aan de natte wond. Vervang het verband 1 keer per dag, tot de wond droog is geworden.

In principe geneest een schaafwond vanzelf, maar raadpleeg de huisarts als er een zwelling ontstaat of als u de wond niet goed schoon kunt maken.

jeuk
Lees ook: Last van zomerse jeuk? Dit kunt u eraan doen

Niet krabben

Herstellende schaafwonden kunnen behoorlijk gaan jeuken. Dat komt doordat uw jeukzenuwen worden geactiveerd tijdens het herstelproces en een seintje aan de hersenen geven dat de wond jeukt. Het is dan, hoe moeilijk ook, zaak om van de wond af te blijven. Als u eraan gaat krabben, ontstaan er nieuwe wondjes. Deze nieuwe wondjes herstellen op een gegeven moment ook, wat weer tot nieuwe jeuk leidt. Daar komt bij dat de kans op littekens toeneemt wanneer u de korst eraf krabt.

Omdat kinderen tijdens het spelen regelmatig vallen, komen schaafwonden vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Stel uw (klein)kind vooral gerust wanneer hij of zij een schaafwond oploopt. Benadruk dat de wond waarschijnlijk binnen enkele dagen geneest als uw (klein)kind ervan afblijft.

(Bron: Thuisarts, Rode Kruis, Fonkelzorg, Leef. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie