Vastgemaakte doppen. Senioren, reumapatiënten en goede doelen zijn er niet blij mee.

Vastgemaakte doppen verplicht? Daar is lang niet iedereen blij mee

Het is vanaf 3 juli 2024 verplicht voor fabrikanten om de doppen vast te maken aan drinkflessen en -pakken die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Deze Europese wetgeving is ingevoerd om zwerfafval tegen te gaan. Lang niet iedereen is echter blij met deze vastgemaakte doppen. Zo krijgen senioren en reumapatiënten ze lastig open en lopen goede doelen geld mis.

Europese wetgeving

De vastgemaakte doppen zijn vanaf 3 juli 2024 verplicht bij drankflessen met een inhoud van 3 liter of minder die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. In een eerder artikel leggen we uit dat deze Europese wetgeving is ingevoerd met als doel het verminderen van zwerfafval.

Vastgemaakte doppen moeilijk voor senioren en reumapatiënten

Er is veel kritiek op de vastzittende doppen. Vooral senioren en reumapatiënten hebben moeite om de flessen en pakken open te krijgen. Als het dan toch lukt, wordt het vaak een knoeiboel. Uit een peiling van ReumaNederland onder 718 reumapatiënten blijkt dat 81 procent moeite heeft om de vastgemaakte doppen te openen.

ReumaNederland vindt dat de verpakkingsindustrie rekening moet houden met reumapatiënten: “Het openmaken van een verpakking met een schroefdop is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vooral reumapatiënten ondervinden hinder bij deze handeling. Meer dan 2 miljoen Nederlanders kampen met reuma en hebben daardoor weinig kracht in hun vingers of kunnen hun handen niet goed bewegen.”

Tips om de doppen open te krijgen

ReumaNederland geeft tips om de vastzittende doppen tóch open te krijgen.

  • Leg een vochtige vaatdoek tussen de dop en je hand om meer grip te krijgen.
  • Doe een postelastiek om de dop. Het elastiek is stroever dan de dop, waardoor je meer grip hebt.
  • Gebruik een speciale opener voor draaidoppen.
  • Gebruik een notenkraker of tang in combinatie met een vochtige vaatdoek voor meer houvast.

Goede doelen lopen donaties mis

Naast het bezwaar dat de doppen moeilijk opengaan, zijn ook bepaalde goede doelen niet blij met de vastgemaakte doppen. Zij lopen er namelijk donaties door mis. U kunt losse doppen onder meer doneren voor Kika, KNGF Geleidehonden, ChildsLife en het Diabetes Fonds. De ingeleverde doppen worden verkocht aan bedrijven die de plastic doppen recyclen. De opbrengsten hiervan gaan naar de goede doelen. Dickij Vroege, die al 5 jaar doppen inzamelt voor de opleiding van hulphonden, geeft tegenover Omroep Gelderland aan dat de donaties flink teruglopen sinds de doppen aan de fles vastzitten. “Het speelt al vanaf vorig jaar. Toen had ik al 2.000 tot 3.000 kilo minder.” Dat komt neer op zo’n 750 euro minder opbrengsten voor het goede doel.

Petra Wierenga, die eveneens doppen inzamelt voor de opleiding van geleidehonden, geeft tegenover ons aan ook in Brabant last te hebben van de vastgemaakte doppen. “Het is voor ons als doppenactie heel vervelend dat de doppen vastzitten aan het pak. Er worden zeker minder doppen ingeleverd, maar het is moeilijk om dit in aantallen aan te geven. Dat wordt pas duidelijk aan het begin van volgend jaar.”

Wilt u de doppen toch doneren voor een goed doel? Dan kunt u de doppen lostrekken of van de fles knippen.

(Bron: Omroep Gelderland, ReumaNederland, KNGF. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (15)

    WIM VAN STRALEN says:

    Als ik de dop los draaid knip ik de zijkant van de dop er af zodat je de dop in je hand heb dan schink je glas vol en als je fles leeg is draai de dop er op de fles en breng je de fles naar de supermarkt terug.

    Klaas Tieme says:

    In mijn ervaring is het heel goed mogelijk om de doppen als de fles of het blik leeg is van de fles af te breken door ze een poaar keer om te draaien

    hennyvonk says:

    Voor mij niet open te maken. Ik knip de dop nu door. Het kan niet de bedoeling zijn maar jammer dat dit niet vooraf bedacht wordt!

    Sandra1963 says:

    Ik draai ze los en lever de doppen in voor goed doel.
    Statiegeld komt er evengoed wel, zónder dop.

    Kruispuntweg says:

    Oké de schroefdoppen zijn nog te pareren, maar de drukknoppen op melktanden etc zijn een ramp. Deze kan je op een in gebruik zijnde pak moeilijk indrukken tot de klik en of de draaiing us slechts 1 draai. Gevolg veel lekkage als je het pak neerlegt in je koelkast, maar ook als je het pak wil opschudden.
    Deze hele maatregel loopt zijn doel voorbij, we blijven ze er af te halen en gaan gewoon door.

      Kruispuntweg says:

      Melktanden zijn melkpakken

    Carla Schuitema says:

    Het is inderdaad lastig om de dop los te draaien, maar weer erop draaien net zo. Zelf heb ik MS en gebruik ik al tijden allerlei hulp materiaal, om doppen open te krijgen. Het zou fijn zijn als er iets meer rekening gehouden wordt met landgenoten met een handicap.

    joslandwier says:

    Vindt je het dopje van een drink flesje irritant? Trek het dan over de hals naar de andere kant en het zit niet meer in de weg, wel nog vast aan het flesje!!

    Dirck says:

    Welke dop? De grote gaan meestal wel maar kleine prik ik in de fles of karton er gaatje er naast met scherp geslepen priem.
    Geen knoeiboel en dop bleef erop.
    Ik ga niet moeilijk doen met tangetje en zelf onder de smurrie.
    Ook de kartonnen pakken vroeger open scheuren, doe ik ook enkele keren bij bepaalde dus als ze zien hoe wij ze ingeleverd hebben?

    Den Haag kan alles bedenken maar ik bepaal zelf wel of en hoe ik iets opende zonder kracht of knoeien.

    Jojo52 says:

    Ik spaar al jaren voor de geleidehonden en trek/knip het dopje van het pak af.

    FI Lenselink says:

    Ferry Lenselink ik ben het er ook mee eens dat die dop aan de fles behoorlijk irritant is met drinken en je krijgt die dop er ook nog niet meer fatsoenlijk op ook niet!! Dus ik trek die dop oom van de fles los want wat moet je dan anders doen? En wat ik al las is dat ik het wél te doen heb met die mensen met reuma in de handen en daar heeft de Europese Unie wéér niet over na gedacht!! Jammer is dat dat hun hier niet rekening mee houden met deze mensen jammer man!! Ferry.

    rudolficus says:

    Door dit soort onzin te bedenken krijgen ze in Brussel geld. Ja ze krijgen het want verdienen doen ze het niet.

      Lenny57 says:

      Vraag me ook af WIE deze doppen heeft uitgevonden…..zal vast een afgestudeerd iemand zijn, pffff

    Fedal says:

    Ik neem toch aan dat iedereen wel met een schaar kan omgaan, zelfs de minder valide personen onder ons. Dus gewoon losknippen. En als deze personen dat niet kunnen, dan vraag ik me af hoe ze in godsnaam de fles zo wie zo open krijgen.

    streunding says:

    Ik maak de dop los