2 mensen wandelen langs de kust.

Mooie plekken om te wandelen langs de Nederlandse kust

Nederland heeft zoveel mooie plekken om te wandelen. De diversiteit aan verschillende soorten natuur maakt dat elk plekje het ontdekken waard is. In dit artikel gaan we in op mooie plekken om te wandelen door de duinen en over het strand.

Langs de kust wandelen kan elk seizoen

Welk seizoen het ook is, het strand en de duinen zijn altijd een plek om goed uit te waaien. Dik ingepakt wanneer het koud is of wat luchtiger gekleed met een warm zomers briesje. Onze kustprovincies hebben heel wat moois om te aanschouwen. Helemaal nu we sinds de coronapandemie meer zijn gaan wandelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met 2019 wandelen we in 2023 33 procent meer. Als u dan toch gaat wandelen, is een mooie kustroute wel zo leuk. We benoemen ze per provincie.

Wandelen langs de kust in Zeeland

De Zeeuwse kust blijft voor toeristen een aantrekkelijke plek. Hier zijn niet voor niets de meeste zonuren van Nederland. Maak daarom ook eens een wandeling langs de kust. Zo kunt u bijvoorbeeld met de trein naar Vlissingen reizen en vanaf daar door de duinen en over het strand via Zoutelande naar Westkapelle lopen. Vanaf daar kunt u dan terug met de bus. Het is een wandeling van 13 of 19 kilometer (PDF).

Rondom het plaatsje Veere loopt ook een wandelroute, van zo’n 7 kilometer. Hierbij loopt u langs het Veerse gat en de Veerse Kreek. De route is niet geschikt voor mindervaliden of wandelwagens. Het grootste deel van de route bestaat uit dijken en halverharde wandelpaden.

Het Zeeuwse Veere. Veere van boven

Op Schouwen-Duiveland, ligt het Boswachterspad Meeuwenduinen. Buiten het broedseizoen, kunt u hier wandelen (tussen 15 maart en 15 juli dus niet). Het is een route van 12 kilometer, door duingebied en bos. Op deze route kunt u vooral rust ervaren.

Wandelen langs de kust van Zuid-Holland

Tussen Noordwijk en Zandvoort ligt strandreservaat Noordvoort. Een ronde van ongeveer 7,5 kilometer gaat hier door de duinen heen. Waar we normaal gesproken alleen op de paden mogen lopen, moeten wandelaars hier het duin op. De ene kant heeft mul zand, duingras en een prachtig uitzicht, de andere kant heeft meertjes en een golvend wandelpad. De route is hierdoor minder toegankelijk voor mindervaliden.

Wie een flinke wandeling wil maken, kan zijn of haar hart ophalen op Goeree-Overflakkee. Hier is een wandelroute van 20 kilometer lang. De route is opgesplitst in 2 delen, van 10,8 kilometer en 8,2 kilometer. Hierbij loopt u door de duinen van Goeree, met slikken, schorren en kronkelende kreken. Dit zijn droogvallende platen in een getijdengebied. Het verschil tussen slikken en schorren is dat slikken bij bijna elk hoogwater wel onder staan en schorren alleen bij hoog springtij. Wanneer het erg nat is, is het aan te raden met goede waterdichte wandelschoenen of laarzen hierheen te gaan.

Duinen Goeree-OverflakkeeDe duinen op Goeree-Overvlakkee

Wandelen langs de kust van Noord-Holland

In de Amsterdamse Waterleidingduinen is een route van ongeveer 15,5 kilometer uitgezet. In dit duingebied wordt het drinkwater voor Amsterdam gewonnen. Daarnaast zult u op deze route zeer waarschijnlijk damherten tegenkomen. Daar staat het gebied om bekend. De dieren zijn ooit ontsnapt uit een hertenpark en hebben zich sindsdien snel voortgeplant. De paden zijn bijna volledig onverhard, dus de route is niet geschikt voor mindervaliden.

Onder IJmuiden ligt wandelroute Heerenduinen, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier loopt u over hoge duintoppen met uitzicht en door bossen met oude eiken. Onderweg kunt u nog grote grazers tegenkomen of een ree of vos. De route is zo’n 4,5 kilometer lang.

Texel

In Nationaal Park Duinen op Texel kunt u een wandeling van 10 kilometer maken. Hierbij gaat de route van steile duinen naar glooiende heidevelden met zoetwaterplassen. En een klein stukje Slufter wordt meegepakt, het vogelparadijs van het eiland. Ook zijn er zeldzame orchideeën te zien.

De Slufter op Texel.De Slufter op Texel

Wandelen langs de kust in Friesland (Terschelling)

Wanneer u op Terschelling bent, kunt u over de breedte van het eiland lopen, met een route van ongeveer 11,5 kilometer. U ziet duinen, duinvalleien en polders. Het Noordzeestrand hier is heel breed. Leuk om zelf overheen te wandelen.

Wandelen langs de kust van Groningen

Bent u vogelliefhebber? Dan is de wandelroute bij Lauwersoog een goede om te doen. Hier loopt een route van 7,5 kilometer. (Oorspronkelijk is de route 11 kilometer, maar door werkzaamheden is een deel tot minimaal 2028 niet begaanbaar. Daardoor is de route ingekort.) De zeearend is een bekende om te spotten, maar ook de schuwe wielewaal laat zich hier horen. Net zoals de rietzanger of rietgors. Een tip: neem de vogelgids mee als u gaat wandelen. Dan kunt u de soorten herkennen.

(Bron: ANWB, Wandel.nl, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, NS. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie