Olympisch vuur Olympische Spelen

Hoe zit het? Waarom is er ‘Amsterdams’ olympisch vuur bij de Olympische Spelen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom is er ‘Amsterdams’ olympisch vuur bij de Olympische Spelen?

2024: boottocht over de Seine, maar wel met olympisch vuur

Voordat de Olympische Spelen in Parijs van start kunnen gaan, is het tijd voor de openingsceremonie. De Fransen pakken het iets anders aan dan we gewend zijn. Want de atleten maken op vrijdag 26 juli 2024 een boottocht over de Seine, in plaats van een ereronde door het olympisch stadion. Een traditie die echter wel in stand blijft, is de rondtocht van het olympisch vuur.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

776 voor christus: vuur als eerbetoon aan de Griekse goden

Voor de oorsprong van dit olympisch vuur moeten we ver terug in de tijd. In 776 voor Christus vinden in het Griekse Olympia sportwedstrijden ter ere van oppergod Zeus plaats, de voorloper van de huidige Olympische Spelen. Volgens de overlevering is er tijdens die klassieke Spelen vuur ontstoken in meerdere godentempels, waaronder die van Hera (godin van het huwelijk en tevens vrouw van Zeus). In 1896 herintroduceert Griekenland de Olympische Spelen. Maar tijdens deze 1e moderne Olympische Spelen in Athene is er nog geen olympisch vuur.

1928: olympisch vuur, voor het eerst in Amsterdam

Want de olympische vlam zoals we die nu kennen, is pas in 1928 geboren. In dat jaar organiseert Amsterdam de Olympische Spelen. Architect Jan Wils heeft voor die gelegenheid het Olympisch Stadion ontworpen, inclusief olympische vlam in de Marathontoren. Overdag komt er vooral rook uit de toren, ’s avonds is het vuur in Amsterdam beter te zien. Heel spectaculair is het ontsteken van het olympisch vuur dan nog niet, dat doet een medewerker van het Amsterdamse gasbedrijf. Maar Wils heeft onbedoeld een bijzondere traditie gecreëerd.

Olympisch Stadion Amsterdam1936: debuut van de fakkeltocht

8 jaar later vinden in nazi-Duitsland de beruchte Olympische Spelen van 1936 plaats, bedoeld als propaganda voor de Arische idealen van de nazi’s. Zij zijn ook geïnteresseerd in de klassieke Griekse oorsprong van de Olympische Spelen en willen dit graag uitbuiten. De uitvinding van architect Wils krijgt een upgrade, want de fakkel met het olympisch vuur maakt een tocht van 3.187 kilometer door Europa. Het Griekse Olympia is het startpunt, de finish is het nieuw gebouwde Olympiastadion in Berlijn.

Mathieu van der Poel olympisch wielergoud sportweekend
Lees ook: Het sportweekend: 3 keer olympisch wielergoud in Parijs?

2024: Ireen Wüst en Ranomi Kromowidjojo dragen de fakkel naar Parijs

En deze fakkeltocht is een blijvertje, ondanks de omstreden ontstaansgeschiedenis. Ook in 2024 heeft het olympisch vuur vanuit Olympia een reis naar het gastland van de Olympische Spelen gemaakt. De fakkel is in mei 2024 per zeilschip van Griekenland naar Marseille gebracht. Onder meer Ireen Wüst en Ranomi Kromowidjojo hebben meegelopen in de kilometers lange estafettetocht, die op 26 juli 2024 dus zal eindigen in Parijs.

2024: De Olympische Genen van…

Voordat het zover is, kunt u hier op MAX Vandaag al warmdraaien voor de Olympische Spelen. Carrie en Evert ten Napel maken de online serie De Olympische genen van, over de familie van bekende olympische en paralympische sporters. Zo komen de ouders van baanwielrenner Harrie Lavreysen, rolstoeltennisser Diede de Groot en roeiers Finn en Karolien Florijn en aan het woord. De serie is vanaf maandag 22 juli te zien.

(Bron: NOS, Sportgeschiedenis.nl, Frankrijk.nl, Clipphanger (NTR), TeamNL, Olympisch Stadion Amsterdam, Historiek.net, Andere Tijden. Foto: yu_photo/Shutterstock)

Geef een reactie