Nederlands elftal EK-echec sportweekend

Het sportweekend: nederlaag en plek 3, is dit EK-echec een zegen voor Oranje?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Robbert en Hein, analisten en experts, blikken wekelijks vooruit op het sportweekend. Alleen is ‘The Boss’ deze week in Nijmegen, om uit te vogelen hoe je het best naar een stadionconcert kunt reizen. Gelukkig heeft Sem zich bewezen tijdens zijn vorige invalbeurten, dus hij houdt Hein deze week gezelschap.

Echec en debacle? Of toch een zegen voor Oranje?

Hein: Van echec en debacle tot blamage en demasqué: ik heb alle Franse clichés wel voorbij zien komen na Nederland-Oostenrijk. Maar moeten we stiekem niet gewoon blij zijn met de nederlaag en plek 3, Sem?

Sem: Als je ziet hoe het uitpakt wel. Met dank aan een Georgische overwinning op Portugal mogen we eerst tegen Roemenië en daarna tegen de winnaar van Oostenrijk-Turkije. Zou de KNVB al een hotel in Dortmund geboekt hebben voor de halve finale op 10 juli?

Hein: Een saillant detail – we blijven in de Franse sferen – het mogelijke herexamen tegen Oostenrijk in de kwartfinale is ook in het Olympiastadion te Berlijn, net als de met 3-2 verloren poulewedstrijd. Een mooie kans op revanche voor Donyell Malen en Joey Veerman, mits er gewonnen wordt van Roemenië natuurlijk. Want het zou wel heel hautain zijn om daar nu al blind van uit te gaan. In 2021 lag de weg naar de halve finale ook al open, alleen nog eventjes winnen van Tsjechië… Dus blikken we eerst vooruit op de 8e finale tegen Roemenië. Wat zou jij veranderen aan de opstelling?

Sem: Misschien moeten we de reserves maar opstellen. Die winnen tenminste met 6-1, zij het tegen een Duitse amateurclub. Zonder gekheid, ik zou Denzel Dumfries weer opstellen op rechtsback en Xavi Simons op de plek van Joey Veerman, wiens EK er vermoedelijk wel op zit na 35 dramatische minuten tegen Oostenrijk. Met die wijzigingen moet Roemenië, dat groepswinnaar werd in poule E na een salonremise tegen Slowakije, geen probleem vormen.

Hein: Collega Robbert tipte Ryan Gravenberch nog. En daar zit ook wel wat in, een speler die voor extra dynamiek kan zorgen op een middenveld met louter controleurs. Wout Weghorst is en blijft een pinchhitter, ondanks zijn jaloersmakende gemiddelde op eindtoernooien. En ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar die andere spits, Joshua Zirkzee. Mits hij weer voldoende hersteld is van zijn griep.

Kijktips in de Tour de France, ook voor niet-wielerfans

Sem: Genoeg over het EK voor nu, want er is meer sport tijdens deze sportzomer. Zo gaat Wimbledon komende maandag van start, al dan niet met de van een blessure herstellende Novak Djokovic. Daarnaast staat de Tour de France op het punt van beginnen. Het peloton trekt komende zaterdag van Florence naar Rimini, wat ook voor niet-wielerliefhebbers prachtige beelden oplevert. Al ben jij wel een wielerliefhebber, Hein. Naar welke etappe kijk jij uit?

Hein: Etappe 1 mag er al meteen zijn. We gaan mooie beelden van Florence en de Adriatische kust zien, maar er zijn ook 7 pittige beklimmingen. Topfavoriet Tadej Pogačar kan al meteen een tik uitdelen aan zijn concurrenten Vingegaard, Roglič en Evenepoel, die bepaald niet ongeschonden uit het voorjaar zijn gekomen. De sterkste renner heeft de sterkste ploeg om zich heen, met klasbakken als Ayuso, Almeida, Soler en Yates. Al is het nog de vraag of Pogi al is bekomen van zijn Giro-zege, ook in Italië. Verder tip ik de jonge Spanjaard Carlos Rodríguez voor het podium, na zijn 5e plek van vorig jaar.

Sem: Ik dacht al wel dat je klaar was voor de Tour, aangezien je zo op de Franse toeren was aan het begin van deze column. Ik twijfel niet aan het herstelvermogen van Pogacar en zie hem als de gedoodverfde winnaar van deze bijzonder editie van de Tour. Die eindigt dit jaar niet traditiegetrouw met een sprint in Parijs, maar wijkt wegens de Olympische Spelen uit naar Nice. Er kunnen daar zomaar nog beslissingen voor het klassement vallen met een tijdrit op de slotdag.

Hein: En natuurlijk fietst het peloton over één van de mooiste plekken op aarde, de Promenade des Anglais in Nice, met kilometerslang uitzicht op de Côte d’Azur. Tussen etappe 1 en etappe 21 zitten ook nog beklimmingen van de Galibier (etappe 4) en de Tourmalet (etappe 14). Kortom, meer dan genoeg om naar uit te kijken, we gaan dit weekend al helemaal ogen en oren tekortkomen. Naast de knock-outfase van het EK en de 1e Tour-etappes krijgen we nog de TT van Assen en de Grand Prix van Oostenrijk. De Red Bull Ring is voor 1 weekend per jaar Nederlands grondgebied. En laten we vooral de NK atletiek in Hengelo niet vergeten.

Welke grote namen gaan we zien tijdens de NK atletiek in Hengelo?

Sem: Op wie moeten we letten tijdens de NK atletiek?

Hein: Op wie moeten we niet letten, kun je beter vragen. Femke Bol, Lieke Klaver, de zusjes De Witte, Liemarvin Bonevacia, Jessica Schilder, Jorinde van Klinken, Cathelijn Peeters, Douwe Amels, de afzwaaiende Nadine Broersen, ik heb ze allemaal zien staan op de deelnemerslijst. Wordt dat genieten of wordt dat niet genieten dit weekend?

Sem: Of ze ook in Arnhem zorgeloos kunnen genieten is nog maar de vraag. Want waar Georgië onder aanvoering van Vitesse-icoon Guram Kashia verrassend door is op het EK, vecht de Arnhemse club ondertussen voor zijn bestaansrecht. De proflicentie van Vitesse is afgelopen week door de KNVB ingetrokken, maar de club gaat in hoger beroep. Loopt het met een sisser af? Of moeten de geel-zwarten helemaal onderaan de voetbalpiramide beginnen?

Hein: Net als RBC Roosendaal, inmiddels nog maar 3 promoties van de Keuken Kampioen Divisie verwijderd, bedoel je? Benieuwd of Vitesse inderdaad net zo hard gestraft gaat worden. Natuurlijk was elk normaal bedrijf allang over de kop gegaan, maar bij voetbalclubs werkt het meestal net iets anders. Van Stadion GelreDome in Arnhem gaan we naar het Nijmeegse Goffertpark, waar Robbert hopelijk heeft genoten van Bruce Springsteen. Volgende week schuift hij weer aan, wij kiezen hier bij MAX voor ervaring, net als Ronald Koeman. Dus jij mag nog een (voorlopig) laatste keer het podium pakken, Sem. Durf je het bijvoorbeeld al aan om een Europees kampioen aan te wijzen?

Sem: Hoewel ze aan de lastige kant van het speelschema zitten, denk ik dat Duitsland het thuisvoordeel gaat benutten en Europees kampioen wordt. Misschien wel met een snoeiharde pegel van Niclas Füllkrug om de finale in de slotminuten te beslissen, in Duitse stijl.

(Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie