Tour de France 2024 Florence Nice

Van Florence naar Nice: 10 Tour de France-etappes om naar uit te kijken, ook voor de niet-wielerfans

De Tour de France van 2024 eindigt voor de allereerste keer niet in Parijs, maar in Nice. Daarmee is het een nu al historische editie, waar wielerliefhebbers watertandend naar uit hebben gekeken. Gaat één van de 2 topfavorieten, Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar, zijn 3e eindzege pakken? Kan Mathieu van der Poel nog een mooie etappezege bijschrijven, vlak voor de Olympische Spelen in Parijs? Gaat Wout Poels weer schitteren in de bergen? En hoe houden Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zich in de massasprints? Maar ook voor de niet-wielerliefhebbers valt er genoeg moois te zien. Deze 10 etappes kunt u alvast in uw agenda noteren.

Zaterdag 29 juni: etappe 1 (Florence-Rimini)

Le Grand Départ mag er meteen zijn, want het Tour-peloton vertrekt voor de allereerste keer vanuit Italië. En wel vanuit het schilderachtige Florence, op weg naar de Adriatische kust, waar finishplaats Rimini ligt. Onderweg zijn er liefst 7 beklimmingen, onder meer tijdens de doortocht in San Marino. Reken dus maar op fraaie helikopterbeelden. En sfeerimpressies van de Ponte Vecchio en andere fraaie bouwwerken in Florence, thuisbasis van de beroemde De Medici-romans.

Zondag 30 juni: etappe 2 (Cesenatico-Bologna)

Op dag 2 van de Tour de France gaat het peloton terug naar het Italiaanse binnenland. Het slotstuk van deze zondagse etappe bestaat uit 2 rondes in Bologna, stad van de oudste universiteit van Europa. Eén van onze redacteuren heeft de omgeving al mogen verkennen tijdens een kookvakantie in Italië. Wielerliefhebbers kunnen overigens uitkijken naar een spectaculair slot van deze etappe, met een aantal steile klimmetjes naar de basiliek Madonna di San Luca.

Dinsdag 2 juli: etappe 4 (Pinerolo-Valloire)

Na 3 etappes zit het Italiaanse Tour de France-weekend erop. De rit van dinsdag 2 juli 2024 start in Pinerolo, in de buurt van Turijn, waarna het peloton de grens oversteekt en de Franse Alpen opzoekt. Het belooft een zware bergrit te worden, inclusief doorkomst op de mythische Col du Galibier. Met andere woorden, de cameramannen en -vrouwen in de helikopter kunnen wederom aan de bak. En als de renners binnen zijn, kunt u meteen doorschakelen naar het voetbal. De aftrap van de EK-wedstrijd Nederland-Roemenië is om 18.00 uur.

Galibier Tour de France

Zaterdag 6 juli: etappe 8 (Semur-en-Auxois – Colombey-les-Deux-Églises)

Het grotendeels vlakke parcours belooft niet veel spektakel. Toch lichten we deze etappe uit, voor de geschiedenisliefhebbers. Finishplaats Colombey-les-Deux-Églises heeft amper 700 inwoners, maar het is wel de plaats waar oud-president Charles de Gaulle ligt begraven, na zijn overlijden in 1970.

Zaterdag 7 juli: etappe 9 (Troyes-Troyes)

Vlak voor de 1e rustdag staat er nog een nu al historische etappe op de agenda. De Tour de France bevat voor de allereerste keer een parcours met gravelstroken, het zijn er zelfs meteen 14. Of de renners er blij mee zijn, is dus een tweede. Maar voor de tv-kijker belooft het op voorhand een bijzonder gezicht te worden.

Woensdag 10 juli: etappe 11 (Évaux-les-Bains – Le Lioran)

De verraderlijke klimmetjes in het slot van deze etappe kunnen voor spektakel zorgen. Maar deze etappe is ook de moeite waard vanwege de startplaats. Évaux-les-Bains staat al sinds de Romeinse tijd bekend als kuur- en badoord. De start van deze etappe is om 11.30 uur. De renners doen altijd rustig aan in de 1e kilometers, dus u heeft alle gelegenheid om rond te kijken in dit klassieke stadje.

Zaterdag 13 juli: etappe 14 (Pau-Pla d’Adet)

We maken een sprongetje naar het 2e weekend. Het peloton heeft zich inmiddels gemeld in de Pyreneeën en gaat de befaamde Tourmalet beklimmen. Deze beklimming van de buitencategorie zit ongeveer halverwege het parcours, daarna volgt nog de slotklim naar Pla d’Adet. Het wordt dus afzien voor het peloton, terwijl u als kijker van het uitzicht over de Pyreneeën kunt genieten.

Tourmalet Tour de France

Zondag 14 juli: etappe 15 (Loudenvielle-Plateau de Beille)

Over beklimmingen van de buitencategorie gesproken: voordat het peloton toe is aan de volgende rustdag, mag er nog geklommen worden naar Plateau de Beille. En voordat deze slotklim aanbreekt, hebben de renners al 4 loodzware bergen bedwongen. De Tour de France-organisatie heeft dus flink uitgepakt op Quatorze Juillet. Deze nationale feestdag in Frankrijk is een garantie op vuurwerk.

Vrijdag 19 juli: etappe 19 (Embrun-Isola 2000)

Maar de meest prestigieuze en allerzwaarste etappe, ook wel de koninginnenrit genoemd, moet nog komen. Het peloton heeft een rondje door Frankrijk gemaakt en is terug in de Alpen. Daar fietsen de renners over de Cime de la Bonette, één van de hoogst gelegen asfaltwegen van Europa. De top ligt op ruim 2.800 meter, ver boven de boomgrens, en staat garant voor bijzondere plaatjes. En degenen die nu al uitkijken naar de wintersportvakantie, kunnen vlak voor 17.00 uur inschakelen. Dan bereiken de 1e renners de finish in skioord Isola 2000.

Zondag 21 juli: etappe 21 (Monaco-Nice)

Normaal gesproken is de laatste etappe een halve snipperdag voor het peloton, gevolgd door een massasprint op Champs-Élysées in Parijs. Maar in 2024 is alles anders, vanwege de Olympische Spelen in Parijs. Op de zaterdag kunt u al genieten van beelden uit Nice, waar de start van de laatste zware bergrit plaatsvindt. En op zondag is de afsluiter, een tijdrit van Monaco en Nice. Uiteraard ligt de Promenade des Anglais, een kilometers lange boulevard aan de Middellandse Zee, op de route in Nice. Overigens betreft het eenmalig uitstapje naar de Côte d’Azur, want in 2025 eindigt de Tour de France weer in Parijs, 50 jaar na de 1e eindsprint op de Champs-Élysées.

Promenade des Anglais Tour de France(Bron: Archief, MAX Vakantieman, Letour.fr, Algemeen Dagblad, NOS, In de leiderstrui, Sporza. Hoofdfoto: Muller Denis/Shutterstock. Foto’s in het artikel: Lionel Bonaventure/AFP, rui vale sousa/Shutterstock, proslgn/Shutterstock)

Geef een reactie