Deze verzekeringen heeft u nodig voor uw spullen in en om het huis
Publicatiedatum: 7 juli 2024
Hoe goed u ook op uw spullen in en om het huis let, er gaat altijd wel eens wat mis. Soms kan dit u duur komen te staan, als u niet goed verzekerd bent. Daarom hierbij de meest voorkomende verzekeringen op een rij, zodat u altijd goed voorbereid bent.
Inboedelverzekering
Hoewel een inboedelverzekering in Nederland niet verplicht is, is deze verzekering wel sterk aan te raden. Deze verzekering dekt namelijk schade van alle spullen die niet aan huis vastzitten. Denk dan aan alles wat te verhuizen is, bijvoorbeeld meubels en gordijnen. Kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Goed om dit bij uw verzekeraar te controleren. Ook is het goed om eens in de zoveel tijd na te gaan of u niet onder- of oververzekerd bent.
Ook uw tuinspullen zijn bij de inboedel verzekerd
Ook tuinspullen die buiten staan vallen onder de dekking van uw inboedelverzekering. Dus meubels, maar ook gereedschap of zelfs wasgoed dat aan de lijn hangt. Heeft u een dure barbecue? Dan verschilt het per verzekeraar of de inboedelverzekering dit dekt. Kijk dus altijd goed naar de specifieke polisvoorwaarden wat bij schade wel en niet wordt vergoed.
Cyberverzekering
Cybercrime is een snel groeiende vorm van criminaliteit. De meeste inboedelverzekeringen bieden geen dekking tegen cybercrime. Ook dekt de ene inboedelverzekering meer dan de andere. Zo dekt de ene verzekering identiteitsfraude en de andere fraude bij webshopaankopen. Heeft uw inboedelverzekering geen cyberdekking, maar wilt u uzelf hiervoor wel verzekeren? Dan kan het goed zijn om voor een aparte cyberverzekering te kiezen.
Opstalverzekering
Met een opstalverzekering verzekert u alles wat aan uw huis vastzit. Van uw dak tot aan de regenpijp. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd. Bij een koopappartement wordt de opstalverzekering vaak geregeld door de Vereniging voor Eigenaren.
Voor zowel de opstal als de inboedel geldt dat schade door een aardbeving, atoomkernreactie of (burger)oorlog is uitgesloten. Ook schade door overstroming is niet altijd gedekt.
Glasverzekering
Ruit- en glasschade wordt meestal tot het woonhuis gerekend en valt bij veel verzekeraars daarom onder de opstalverzekering. Huurt u een woning, dan valt glas vaak onder de inboedelverzekering. Maar let op, niet bij iedere inboedel- of opstalverzekeraar is dit het geval, dus het is altijd goed om dit apart te checken. Dan bent u nooit over- of onderverzekerd.
Kostbaarhedenverzekering
Als u veel kostbare spullen in huis heeft, denk bijvoorbeeld aan kunst, antiek of sieraden, kan het goed zijn om deze aanvullend te verzekeren. Een deel van de kosten worden vaak gedekt met uw inboedelverzekering, alleen is dit bedrag vaak beperkt. In dat geval kunt u kiezen voor een kostbaarhedenverzekering als aanvullende verzekering.
Woonverzekeringen combineren
Soms is het niet alleen handig voor uzelf, maar kan het ook schelen in de portemonnee om meerdere woonverzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Vaak kunt u dan gebruik maken van een pakketkorting. Het bedrag van deze korting kan per verzekeraar erg verschillen.
(Bron: Vereniging Eigen Huis, Independer, Consumentenbond, VT Wonen. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die allerlei opstal, diefstal, inboedel enz. verzekeringen aanbieden. Wees echter niet verbaasd dat als je schade heb, dat verzekeringsmaatschappijen proberen zo min mogelijk aan je uit te keren. Vooral de grotere verzekeringsmaatschappijen zijn daarin gespecialiseerd. Sinds veel verzekeringsmaatschappijen alles via internet geregeld willen hebben en er geen persoonlijk en intermenselijk contact is, is dit aan de orde. Voorheen had ik mijn verzekeringen bij een bedrijf dat tweemaal werd overgenomen door een grote maatschappij. De laatste 5 jaar heb ik alles afgesloten bij NH1816 en heb daar zeer goede ervaringen mee. Persoonlijk contact staat voorop en als er problemen zijn wordt alles heel goed en degelijk afgewikkeld, gewoon top. Je betaalt wat meer, maar uiteindelijk heeft dat veel voordeel op het moment dat je je verzekering aanspreekt voor een claim.