1 juli 2024

Van AOW en tabaksverkoop tot vastgemaakte doppen: de veranderingen per 1 juli 2024

Het EK is nog in volle gang en we blijven even in voetbaltermen. De 1e helft van 2024 zit erop, maar tijd voor rust is er niet. We beginnen namelijk meteen aan de 2e helft, traditiegetrouw gaat dit gepaard gaat met nieuwe wetten en regels. Wat zijn de belangrijkste veranderingen om rekening mee te houden, met ingang van 1 juli 2024?

Nieuwe AOW-bedragen

Elk half jaar is er een correctie van de AOW-uitkeringen, op basis van de inflatie. Per 1 juli 2024 zijn er dus nieuwe AOW-bedragen van kracht. Alleenstaanden hebben recht op een nettobedrag van 1.486,24 euro (met loonheffingskorting) of 1.187,66 euro. Bent u AOW-gerechtigd en samenwonend of getrouwd, dan gaat het om 1.010,69 euro netto (met loonheffingskorting) of 807,36 euro netto (zonder loonheffingskorting) per persoon. In dit artikel geven we meer uitleg over de halfjaarlijkse AOW-verhoging per 1 juli 2024.

Andere uitkeringsbedragen omhoog

De AOW is lang niet de enige uitkering die per 1 juli 2024 omhoog gaat. Want het minimumloon gaat van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur (op basis van een 36-urige werkweek) en dat heeft gevolgen voor diverse uitkeringen. Denk bijvoorbeeld aan de bijstandsuitkeringen, WW, WIA, Anw, kinderbijslag en dubbele kinderbijslag. In dit openbare PDF-bestand van Rijksoverheid vindt u alle uitkeringen en de bijbehorende bedragen.

Verkoop tabak verder aan banden gelegd

De overheid streeft naar een rookvrije generatie. Eerder in 2024 zijn alcohol en tabak al duurder geworden, nu komt er een volgende maatregel om het roken te ontmoedigen. Want alleen tankstations en gespecialiseerde tabakszaken mogen tabak verkopen, supermarkten mogen dat dus niet meer doen. Verdere maatregelen – ook over de verkoop van e-sigaretten – staan gepland voor 2025, 2030 en 2032. Want tegen die tijd mogen ook tankstations geen tabak meer verkopen.

Strengere regels voor het houden van zoogdieren als huisdier

Vanaf 1 januari 2024 is de zogeheten huis- en hobbydierenlijst van kracht. Hierop staan 30 zoogdieren die u als huisdier mag houden. Maar er zijn ook zoogdieren die buiten de boot vallen, zoals de serval, otter, Russische dwerghamster en capibara. Dus deze dieren mag u voortaan niet meer als huisdier houden. Als u al één van deze zoogdieren heeft, mag u ze nog wel houden totdat ze overlijden. Onze collega’s van Meldpunt gaan dieper op dit onderwerp in.

Huurverhoging sociale huur en vrije sector

Eigenaars van huurwoningen mogen halverwege het jaar een huurverhoging doorvoeren. Voor sociale huurwoningen geldt een maximale huurverhoging van 5,8 procent, mits de kale huur meer dan 300 euro is. Zo niet, dan is de maximale huurstijging 25 euro. Als u een hoger middeninkomen heeft en in een sociale huurwoning woont, mag er wel weer een hoger bedrag bovenop de huur. Voor vrijesectorwoningen geldt een maximum van 5,5 procent, meestal is dit contractueel vastgelegd. Overigens kan het gebeuren dat uw verhuurder een te hoge huur rekent voor uw woning, omdat er bijvoorbeeld gebreken zijn. Hoe u bezwaar kunt maken en wat dit u op kan leveren, leggen we in een eerder artikel uit.

Huurwetten van kracht

Over huren gesproken: vlak voordat het nieuwe kabinet van Dick Schoof aantreedt, heeft demissionair minister Hugo de Jonge zijn wet betaalbare huur door de Eerste Kamer geloodst. Deze wet treedt op 1 juli 2024 direct in werking, al krijgen gemeentes nog wel tot 1 januari 2025 de tijd om hun handhaving op te tuigen. Huren moet weer betaalbaar worden, vooral voor middeninkomens, is de gedachte achter de wet van De Jonge. Aan de hand van een puntensysteem komt er een maximale huurprijs voor woningen. Daarnaast is de wet vaste huurcontracten vanaf 1 juli 2024 van kracht. Tijdelijke huurcontracten zijn voortaan verboden, met uitzondering van studenten, urgent woningzoekenden en andere specifieke doelgroepen.

Aanbieders van tv- en internetabonnementen verhogen hun prijzen

Odido heeft zijn tarieven op 1 januari 2024 al verhoogd, maar klanten van onder meer Ziggo en KPN gaan nu ook meer geld betalen voor hun internet- of tv-aansluiting. Per 1 juli 2024 voert KPN een prijsverhoging van 3,8 procent door, waardoor bestaande klanten maximaal 2,50 euro extra per maand kwijt zijn. Ziggo doet er 2,5 procent bij, in de praktijk betekent dit een stijging van maximaal 2 euro per maand, voor nieuwe en bestaande klanten.

Internetsnelheid videobellen
Lees ook: Wat voor internetsnelheid heeft u thuis nodig?

Nieuwe energietarieven

Ook energieleveranciers grijpen de helft van het jaar aan om nieuwe tarieven door te voeren. Dit kan nadelig, maar ook voordelig voor u uitpakken. Zo gaat Vattenfall per 1 juli 2024 ook terugleverkosten vragen aan zonnepaneelbezitters. Essent doet dit ook, maar heeft wel de reguliere variabele stroomtarieven met 35 procent verlaagd.

Betere rechtsbescherming na een seksueel misdrijf

Slachtoffers van seksuele misdrijven kunnen voortaan gemakkelijker aangifte doen. Ze hoeven bijvoorbeeld niet langer te bewijzen dat er sprake is geweest van dwang. Ook wordt seksuele intimidatie strafbaar, zowel via online kanalen als op straat.

Naamswijziging voor nazaten van slavernijverleden

Sinds januari 2024 mogen kinderen al 2 achternamen krijgen, nu komt er weer een nieuwe regeling op het gebied van achternamen. Nazaten van een tot slaaf gemaakte mogen kosteloos hun achternaam veranderen, terwijl ze daar voorheen 835 euro voor moeten betalen. Dan moeten ze wel kunnen bewijzen dat hun voorouder een tot slaaf gemaakte is (die zijn of haar achternaam dus niet zelf heeft kunnen kiezen).

Plastic flesjes en drinkpakken met vastgemaakte doppen

In maart 2024 hebben we al een artikel gewijd aan de plastic doppen, die vastzitten aan een flesje of drinkpak. Het vastmaken van de doppen gebeurt nu al op grote schaal, maar het wordt voortaan verplicht. Op die manier moet er minder zwerfafval in de natuur belanden. Deze maatregel treedt overigens niet op 1 juli, maar op 3 juli 2024 in werking, vanwege de nieuwe Europese SUP-wetgeving.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Business Insider, Algemeen Dagblad, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Internetten.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (17)

    MaximaleInfo24 says:

    Zeer ongemakkelijk die vast gemaakte doppen, resulteert in veel morsen, ik haal ze los.

      Harry B says:

      Klopt. Volslagen doorgedraaide waanzin uit de immer fale de EU.

    smidt067 says:

    Het eerste wat ik doe is dop los maken,veels te lastig en onzinnig weer een nederlandse uitvinding .

      Harry B says:

      Komt voort uit EU wetgeving.

    F. van Deelen says:

    Heel handig, die vastgemaakte doppen. Losdraaien en naar boven laten wijzen, dan inschenken en weer dichtdraaien. Eigenlijk een hele verbetering!

      Harry B says:

      Dat werkt niet bij pakken. Zie mijn reactie.

    Harry B says:

    Die vastgemaakte dopjes op pakken en flessen laat zien waar ze zich in de EU druk om maken. Echte problemen kunnen ze in de corrupte EU niet oplossen dus bedenken de groen-goeroes dit soort waanzin. Alsof de dop van een liter of anderhalf literfles in het milieu terecht komt. Dit soort flessen worden immers thuis gebruikt en thuis hebben we al drie containers in onze tuin staan om het afval in weg te gooien. Op pakken met sap zakken de vastgemaakte doppen, die je voor het inschenken eerst omhoog has,t mooi naar beneden en ligt er weer sap op de aanrecht. We worden in zowel de EU als in NL geregeerd door volslagen idioten. Idioten die niet in staat zijn de asielcrises op te lossen, en die in Nederland de wooncrises niet kunnen oplossen. Met als resultaat een onoplosbaar toeslagenschandaal en de ellende in Groningen! Maar wat doet de Groene Khmer? Zich druk maken om dopjes van flessen. Pfff.

      Ella55 says:

      er liggen veel doppen in de natuur, hoe wilt u dat dan anders oplossen?

      GemmaJH says:

      Beste Harry, waarom is het nodig om je standpunten te verwoorden met negatief en beledigend taalgebruik? Houd je bij de inhoud zonder al jouw negatieve woordkeus. En onderbouw je meningen met feiten i.p.v. onderbuikgevoel. Zo jammer, op andere manieren bereik je veel meer.

    Yubi says:

    Ella55: die door u genoemde doppen komen vd vele kleine flesjes. Meeste kleine flesjes gebruikers zijn toch vaak jongeren.

      Joris Driepinter says:

      Men had op de flesjes ook niet moeten aankloten met 0,15 statiegeld, waar ze jarenlang over gedebatteerd hebben, maar gelijk 0,50… het ziet er naar uit dat dat ook gaat gebeuren (10 jaar te laat).
      Want voor 0,15 gooien jongeren dat flesje ook gewoon weg, voor 0,50 mogelijk niet, maar dat geeft niet, dan zijn er genoeg mensen die zich wel bukken voor die 0,50… en dan hebben we ons doel bereikt: minder afval op straat en betere inzameling.

      Het is ook allemaal zó moeilijk voor die “hoogopgeleiden” bij de EU, die veel te veel krijgen (meestal niet verdienen) van ons belastinggeld !

    G.H. Kwee says:

    De EU zakkenvullers weten van gekkigheid niet wat ze nu weer moeten verzinnen voor hun riante salaris. NON valeurs die NOOIT echt gewerkt hebben maar wel geld graaien in Brussel. Wij sparen doppen voor de HULPhonden dus nu kan dat niet meer. Waar blift de reaktie van de Dierenpartij??? Die zullen hier GEEN werk van maken voor hun hoge salaris en niks doen ook NIET in het Nederlands parlement want daar krijgen ze ook al veel teveel geld elke maand voor het nik doen

      Pj says:

      Ik spaar ook de doppen voor de hulphonden. Bij de lege flessen waar de dop aan vast zit draai ik de dop net zolang totdat het plastic gedeelte los schiet. De lege flessen kunnen zonder dop worden ingeleverd voor het statiegeld.

    Ferruccia says:

    Akelig, die vastgemaakte doppen. Heb gelukkig een mesje thuis om ze los te snijden. Nee, ik gooi nooit afval op straat en zeker geen doppen. Raap afval op, ook doppen. Spaar ze voor actie voor hulphonden.

    Nigeline says:

    Deze doppen zijn – voor ouderen o.a. – lastig los te maken en er wordt sneller gemorst bij drinken inschenken. Er zijn in Europa wel belangrijkere zaken – ook op milieu gebied – te bedenken dan deze dopjes. Net zo nutteloos als de papieren rietjes bij pakjes drinken i.p.v. plastic rietjes. Notabene: de papieren rietjes zitten in een plastic hoesje!!
    Er zouden eens meer grote en belangrijke zaken opgelost moeten worden binnen Europa. Iedere Europeaan kan er zo een groot aantal opnoemen. Maar dat is te lastig voor de hooggeleerde dames en heren, dus blijft het meestentijds bij dopjes en rietjes…. Leuke manier om je brood te verdienen met zulke regeltjes bedenken, uitzoeken, bespreken, vastleggen en wetmatig maken.

    Len123 says:

    Die vastgemaakte doppen is, met uitzondering van melkflessen en San Pellegrino mineraalwater, één grote fiasco.
    Ze laten los, zitten half voor de opening, gevolg, vaak knoeien.
    Ik haal ze dus ook los en zorg als de fles leeg in en die terug gaat voor het “statiegeld”, de dop er weer netjes opzit.
    De logica dat losse doppen voor onnodig zwerfafval zorgen ontgaat mij ten ene male.

    Joris Driepinter says:

    Bij het eerste gebruik knip ik de dop gelijk los, zodat ik deze gewoon open en dicht kan draaien…
    Als de fles of het pak als de inhoud verbruikt is, naar de PMD-zak gaat, draai ik vanzelfsprekend de dop gewoon weer vast, zodat er geen geurtjes of plak-resten ontstaan…

    Lege flesjes of pakken in de natuur of op straat weg gooien doe ik natuurlijk niet, nét als elk ander weldenkend mens !