Een vrouw die erg aan het zweten is.

Dit wilt u weten over zweten

Zweten is heel normaal. De één zweet meer en sneller dan de ander. Op het hoofd, onder de oksels, in de handen of onder de voeten. We zetten feitjes, tips en adviezen over transpireren op een rij.

Waarom zweten we?

Door te zweten, koelen we ons lichaam af. Daarom transpireren we ook bij inspanning of bij warmte. Wanneer we van binnen warmer worden, wil het lichaam dat kwijt. Zo blijft onze temperatuur constant. Op een gemiddelde dag transpireren we ongeveer een halve liter aan vocht. Wanneer het warm is, kan dit oplopen tot en halve liter per uur.

zweten
Lees ook: Zweten is goed. Maar waarom eigenlijk?

Andere oorzaken van (veel) zweten

Naast warmte en inspanning kunnen we ook transpireren door pittig eten, door het drinken van koffie, alcohol of een erg zure of zoete drank. Wanneer iemand veel transpireert, kan er ook een andere onderliggende reden zijn:

  • Een aangeboren aanleg voor veel zweten
  • Bang of angstig zijn
  • De overgang
  • Ziektes zoals diabetes, jicht, de ziekte van Parkinson, een te snel werkende schildklier
  • Bijwerkingen van een medicijn
  • Een ontsteking door een virus of bacterie

Mocht u door één van deze redenen last hebben van overmatig transpireren, raadpleeg dan uw huisarts. Meer informatie over wanneer u die kunt bellen, staat op de medische website Thuisarts.

Last van nachtzweten

Het kan ook voorkomen dat iemand ’s nachts overmatig zweet. Dit wordt ook wel nachtzweten genoemd. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Meer informatie en tips hiervoor staan in onderstaand artikel.

Dit kunt u doen tegen nachtzweten
Lees ook: Last van nachtzweten? Dit kunt u ertegen doen

Een onaangename geur

Zweet zelf ruikt niet. Maar wanneer het in aanraking komt met onze huid (en dan vooral de bacteriën), wordt het omgezet in geur. Er zijn verschillende zweetgeuren. Wie heel angstig is, transpireert ook. Dit krijgt dan een andere geur, dan wanneer iemand zweet vanwege de warmte. Om de geur tegen te gaan, gebruiken veel mensen deodorant. Daarbij is het goed te kijken naar welke soort u gebruikt.

Een man brengt deodorant aan.
Lees ook: 4 veelgemaakte fouten bij het aanbrengen van deodorant

Overmatig of helemaal niet zweten

Zoals we in het begin al schrijven, zweet iedereen anders. Wanneer iemand overmatig transpireert, wordt dit hyperhydrosis genoemd. Er zijn ook mensen die niet kunnen zweten, dit heet anhidrose. Waar dit misschien heel fijn klinkt, is dat het niet. Het lichaam kan de warmte niet afvoeren, waardoor oververhitting op de loer ligt. Ook klachten zoals migraine, vermoeidheid, hyperventileren, een verhoogde hartslag en tintelingen in armen en benen kunnen voorkomen.

Zweet u vooral meteen na het douchen? Lees dan dit eerdere artikel.  

(Bron: archief, Quest, Thuisarts, NoSweat. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie